Popotnik
39543 ogledov

Hrvaška z velikanskim težavami, Slovencem se lahko smeji

Turisti v Ljubljani
Če se na Hrvaškem soočajo z velikim primanjkljajem na račun obiska turistov, so številke pri nas bolj vzpodbudne.

Kot smo na Žurnalu24 že poročali, so letošnji podatki o turistični sezoni na Hrvaškem nezavidljivi. Naši južni sosedi se soočajo s sedem odstotnim padcem prihoda tujih turistov in s šest odstotnim padcem nočitev. Na Hrvaškem je bilo od 1. do 12. julija kar 94.174 manj gostov kot lani in kar 501.019 manj nočitev kot lansko leto. S kakšnimi podatki pa razpolgajo trije turistično najbolj oblegani centri pri nas?

Ljubljana v skladu s pričakovanji

Čeprav je obseg turizma v Ljubljani v primerjavi z večjimi evropskimi destinacijami še vedno majhen, so na TIC Ljubljana dejali, da so glede na podatke Statističnega urada RS (SURS) dosegli enega izmed strateških ciljev; to je več nočitev izven sezonskih mesecev. 

V prvih štirih mesecih letošnjega leta, ko so Ljubljano raziskovali pretežno turisti iz Italije, Nemčije, azijskih držav, Srbije in Velike Britanije, so obiskovalci opravili deset odstotkov več nočitev kot v enakem obodbju lani. Od vseh mesecev najbolj izstopa april z 18-odstotnim povečanjem nočitev.

Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot so pokazali začasni podatki SURS, se je rast v primerjavi s prvimi meseci umirila v maju, ko je bilo moč zaznati le še 3,9-odstotno povečanje nočitev. Trend se je nadaljeval tudi v juniju. Čeprav za prejšnji mesec uradni podatki še niso na voljo, statistika Turizma Ljubljana, ki zajema dvajset hotelov in dva hostla, kaže na 8,6-odstotno rast nočitev.

Ob tem dodajajo, da je bila zasedenost skoraj 92-odstotna. Podobne številke nočitev, ki so skoraj enake kot lansko sezono v tem času, so vidne tudi v prvi polovici julija, ko je bilo zasedenih 88-odstotkov merjenih prenočišč. 

Kot je že tradicionalno, v slovenski prestolnici vrhunec sezone, ki se vsako leto začne z veliko nočjo, obeležijo julija in avgusta. V pričakovanju navala turistov pri Turizmu Ljubljana z aprilom povečajo ponudbo vodenih ogledov, vsako leto dodajo tudi kakšnega novega, aprila redne vodene oglede izvajajo tudi v italijanščini (sicer so med letom le v slovenščini in angleščini), prav tako pa podaljšajo tudi svoj in STIC-ev (Slovenski turistični informacijski center) delovni čas. 

Na vprašanje, če se bojijo preobleganosti, so na TIC odgovorili, da zato (še) ni skrbi. Mejo turizma računajo s pomočjo statistike TourMIS, ki pokaže razmerje med prenočitvami gostov in številom prebivalcev. V Ljubljani je bilo tako leta 2016 4,5 nočitev na prebivalca, leto kasneje pa 5,4 nočitve na prebivalca.

"Število nočitev raste, vendar je daleč od najbolj prenasičenih mest. Ljubljana se je leta 2017 uvrstila na 34. mesto od 52 evropskih mestnih destinacij. Za primerjavo lahko povemo, da je bilo leta 2017 v Benetkah 31,4 nočitev na prebivalca," pojasnuje Nina Kosin s TIC Ljubljana.

Obala s petimi odstotki več nočitev kot lani

Z morebitno preobleganostjo, čeprav so podatki izjemno pozitivni, se ne soočajo niti na slovenski obali, saj so se nanjo načrtno pripravili. S tem namenom so v zaledju pripravili številne aktivnosti in doživetja, ki goste privabijo z obalnega pasu v samo notranjost slovenske Istre. 
Kot nam je povedal direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel, v centru Obale organizirajo pokušino oljčnega olja, degustacije vin in lokalnih kulinaričnih dobrot, ogled ribogojnice, vožnjo z odltimerji in celo lov na tartufe. Nekatera doživetja lahko gostje obiščejo tudi z izposojenimi električnimi kolesi oziroma z električnimi avtomobili. 

Piran | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kot najbolj obiskane znamenitosti na Obali Novel navede staro piransko mestno jedro in njegove številne znamenitosti, predvsem piransko obzidje, za otroke pa so posebej zanimivi piranski akvarij, muzej školjk in velika razstava kuščarjev v Piranu.

V juniju zasedenih 88 odsotkov vseh hotelskih kapacitet

Po besedah Novela so podatki do junija izjemno pozitivni. Kljub nekoliko slabši zasedenosti hotelskih kapacitet v maju, v prvi polovici leta beležijo pozitivne rezultate.

Število opravljenih hotelskih nočitev v tem obdobju namreč presega 545.000 nočitev, kar je skoraj pet odstotkov nočitev več kot v enakem obdobju lani.

"Poletna meseca junij in julij, do 15. v mesecu, sta tudi letos zelo uspešna, saj število nočitev v hotelih v teh mesecih presega lanskoletne nočitve za približno štiri odstotke. V juniju je bilo tako na naši destinaciji zasedenih kar 88 odstotkov vseh hotelskih kapacitet. Hotelirji glede na opravljene rezervacije optimistično zrejo tudi v avgust," z veseljem sporoči Novel.

Restavracija na Mikonosu Zaskrbljujoče Popotnik Turisti prihajajo, mi pa brez zalog

Največ Italijanov, Avstrjicev in Nemcev

Obala je poleg številnih domačih gostov izredno zanimiva predvsem za Italijane, Avstrjice in Nemce. Kot pove Novel, pa vse več gostov pride tudi s Češke, Poljske, Madžarske in Slovaške. "Te goste že poznamo, poznamo njihove navade in pričakovanja. Veliko se jih k nam vrača, saj so z našimi storitvami in turistično ponudbo zelo zadovoljni," zagotovilo za uspeh izda Novel.

Tako kot v Ljubljani se tudi na Obali na vrhunec sezone šele pripravljajo, pričakujejo ga namreč v avgustu. "Hotelirji so že pripravljeni na prihod turistov. Na destinaciji pa smo pripravili tudi vrsto prireditev, ki bodo popestrile njihovo bivanje pri nas," še pove direktor Turističnega združenja Portorož. V tem času se bo v Portorožu namreč odvijal cikel dogodkov, imenovan "Poletje v Portorožu", ki bo gostom ponudil več kot 60 brezplačnih prireditev. Med drugim bodo obiskovalcem na voljo kino na plaži, jazz in blues koncerti ter nastopi mladih glasbenikov in domačih izvajalcev. Prav tako bodo organizirani tudi slovenski folklorno-glasbeni ter plesni večeri. Dogajanje bo spremljal še bogat animacijski program za otroke.

Naravni most Krčnik Intervju Popotnik Te kraje v Sloveniji morate poleti nujno doživeti

Tudi Bled s povečanjem nočitev

Po podatkih občine Bled so v prvi polovici letošnjega leta na Bledu našteli za okoli pet odstotkov nočitev več kot že v tako rekordnem lanskem letu. Junija je bilo nočitev več celo za osem odstotkov. Kot pravi Romana Purkart s Turizma Bled, med njihovimi gosti že tradicionalno prevladujejo Britanci, sledijo jim Nemci in Italijani, na četrtem mestu pa se nahajajo gostje iz Združenih držav Amerike.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Od maja in tudi septembra, v kolikor je vreme toplo, se število nočitev giblje od 100.000 naprej, zato Purkartova pove, da je težko določiti vrhunec sezone na Bledu. Kljub visokim številkam doda, da "o kakršnikoli preobleganosti ne moremo govoriti, saj na Bledu ni preveč ljudi, pač pa preveč pločevine".

 

 

 

 

 

Novost Popotnik Brezplačna sončna krema ob Blejskem jezeru

Z željo, da bi omejili prekomerno onesnaženost Blejskega jezera, ki je vsako leto bolj obremenjeno zaradi vse večjega števila turistov, so se na Občini pred sezono odločili za ukrepanje. Vsem obiskovalcem bodo v dar dali brezplačno sončno kremo s faktorjem 25, narejeno na veganski osnovi. 

Prav tako pa se bodo letošnji Blejski dnevi (19. do 21. julij), ki veljajo za eno najstarejših in najbolje obiskanih prireditev na Bledu, odvijali v skladu s konceptom "zero waste". To pomeni, da bo embalaža za hrano in pijačo biorazgradljiva in bo plastike le za odtenek. 

Komentarjev 25
  • Avatar Bella_McComas
    Bella_McComas 19:11 22.julij 2019.

    Google zdaj plačuje od 130 do 180 USD na uro za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem tednu te pogodbe sem zaslužil 8735 dolarjev. Ta služba je res neverjetna in ...prikaži več mi daje velik delež dohodka vsak dan. Prepričan sem, da boste dobili najboljši rezultat. Več o temm lahko preberete tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob99.Com

  • Avatar Leon
    Leon 13:52 22.julij 2019.

    Hvale glede povečanega obiska turistov v Sloveniji so poletne kisle kumarice ,saj na koncu sezone večina prikazuje manjši dobiček kot bi predvidevali glede na številke .

  • SamoResnica 08:54 22.julij 2019.

    Če mislijo Hrvatje, da imajo letos problem, naj počakajo, naslednje leto. Nekateri so letos še prišli na Hrvaško v upanju na lep dopust, ampak so jih pričakale "bolane" cene. Kaj mislite, da bo s temi gosti naslednje leto? Mislim, da ...prikaži veča pregovor: "Osel gre samo enkrat na led." še kako dobro drži.

Sorodne novice