Slovenija
11496 ogledov

Okoljski inšpektorat Bledu nalaga: Ob jezeru bo treba rušiti!

Bled
Občina je delala brez gradbenega dovoljenja, trdi gradbena inšpektorica.

"Obnova pristana za pletne na Mlinem se je začela in zaključila brez gradbenega in uporabnega dovoljenja," nam je sporočil bralec ter dodal, da je zaradi tega pri Občini Bled in županu Janezu Fajfarju posredovala gradbena inšpekcija.  

Pri Občini Bled pritrjujejo, da so res prejeli odločbo gradbene inšpektorice inšpektorata za okolje in prostor, ki občini nalaga, da mora ustaviti gradnjo pristanišča za pletne na Milnem ter na svoje stroške odstraniti zgrajeni objekt ter vzpostaviti prejšnje stanje. 

Občina se bo pritožila

Inšpektorica odločbo utemeljuje s tem, da je Občina Bled pričela gradnjo brez gradbenega dovoljenja, medtem ko pri Občini trdijo, da so izvedli le vzdrževalna dela. "Menimo, da je opravljena dela moč šteti pod vzdrževalna dela, kot to navaja 9. člen Uredbe o razvrščanju objektov," pojasnjujejo pri Občini Bled. "Na odločbo gradbene inšpekcije se bomo zato pritožili."

Pletne na Bledu Zakaj jih malo odmora ne boli? Slovenija Koliko v resnici zasluži 23 blejskih pletnarjev Cianobakterije Zaskrbljujoče stanje Popotnik Preberite to, preden naslednjič skočite v Blejsko jezero

Pristanišče za pletne Bled | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodajajo, da je bil razlog za izvedbo vzdrževalnih del na objektu pristaniče Mlino v dotrajanosti ureditve. "Pristan za pletne na Mlinem po nekaterih zgodovinskih virih obstaja že od 12. stoletja," poudarjajo pri Občini Bled. "Grajeni rob obale jezera je zaradi dotrajanosti konstrukcije in spodjedanja vode postajal nestabilen, utrjena površina za grajenim robom pa se je zaradi spodjedanja vode mestoma že udirala. Investitor se je odločil, da k sanaciji pristopi celovito in izvede vzdrževalna dela, ki bodo omogočala ohraniti uporabnost objekta z zamenjavo dotrajanih konstrukcijskih elementov in uporabo sodobnih konstrukcijskih rešitev."

"Stanje je bilo nevarno, obala neurejena"

Predsednik čolnarskega združenja Pletna Bled Gregor Pazlar pravi, da pletnarji s pristana na Mlinem vsako leto do otoka in nazaj prepeljejo nekaj deset tisoč ljudi, dosedanje stanje pristana pa je bilo nevarno, obala pa neurejena.

Bled Popotnik Bled je večji od Slovenije, nad temi slovenskimi mesti tujci razočarani Osojnica Bled Seznam Popotnik Kje bodo Američani živeli po upokojitvi? Na Bledu!

Pri gradbeni inšpekciji vztrajajo, da v navedenem primeru ni šlo za vzdrževanja, ampak gradnjo novega objekta. "Predmetne gradnje ne moremo šteti med izjeme, za katere gradbeno dovoljenje za gradnjo in prijava začetka gradnje nista pogoj, saj dela bistveno presegajo vzdrževanje objektov, kot se do posegov opredeljuje zavezanka," je zapisano v odločbi. "Ne glede na dejstvo, da je na predmetnem zemljišču pristanišče za pletne pred obravnavnim posegom že obstajalo, se je le to vključno s temelji odstranilo in se na istem mestu oziroma razširjenem območju pozidave izvaja novogradnja pristanišča."

Bled | Avtor: Profimedia Profimedia

Dela zaključili začetek aprila

Z deli na Mlinem so končali v začetku aprila. "Glavna pridobitev je obnovljen lesen pomoč, ki omogoča varnejše pristajanje in privez enajstih pleten ter boljše pogoje za vstop in izstop potnikov," pravijo pri Občini Bled. "Dela so stala okoli 160.000 evrov in so bila izvedena kot investicijsko vzdrževanje v javno korist."

Blejsko jezero Slovenija Končno odprli Blejsko obvoznico

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • leonardo 11:37 13.april 2019.

    Na Bledu naj rušijo svinjarijo. Zdi se mi, da je to pristanišče ali karkoli že je, kar lepo urejeno. Ko bodo vse ruševine zginile z blejske obale ( tudi privarne) pa naj se spravijo nad urejeno okolico. Pa, da ne ...prikaži veče bo pomote, sem doma zelo blizu Bleda in nisem v znanstvu z nikomer na Občini Bled.

  • ode 08:22 11.april 2019.

    Ruši, ha, ha, ha..., Ruši, ha, ha, ha... Stoj! Plačajte, pa ne bomo rušili. (vzkliki iz filma KTTP)

  • Pepe007 08:18 11.april 2019.

    Kaj mi pride na misel: Kake predpise in funkcionarje imamo, da jih občina ni sposobna spoštovati? Gre za igranje dveh javnih pravnih oseb z davkoplačevalskim denarjem. Ali bi bilo možno, da se z zdravo pametjo premisli, kaj je smiselno, glede ...prikaži več na to, da je pomol tu od "nekdaj"? Saj vem, verjetno je to pretežko za pričakovati. Bo pač končni pomol čez pet let stal davkoplačevalce namesto 160.000, kar se mi sliši veliko, okrog 1 mio € in več. Denar mora krožiti.