Popotnik
3427 ogledov

Kje bodo Američani živeli po upokojitvi? Na Bledu!

Osojnica Bled
Premožnejši Američani imajo navado, da se po upokojitvi odselijo iz ZDA in večer življenja preživijo v lepših krajih.

Ameriška spletna stran MarketWatch, ki jo dnevno obišče okoli 70 milijonov uporabnikov svetovnega spleta, je objavila dva seznama držav, za katere strokovnjaki ocenjujejo, da so primerne za preživljanje pokoja z manj kot 1800 dolarjev (1575,44 evra) pokojnine. Na enega izmed seznamov se je tudi uvrstila tudi Slovenija, natančneje Bled.

Panama, Kostarika in Ekvador

Panama | Avtor: Pixabay Pixabay
Po navadi se kot priljubljene destinacije za preživljanje tretjega življenjskega obdobja ameriških državljanov omenjajo Florida in različne države Srednje in Južne Amerike. Tako je tudi na seznamu podjetja International Living (IL), ki velja za najbolj priljubljen vir informacij o upokojitvi, življenju in investiranju v tujini. Med deset najboljših držav za preživetje obdobja po upokojitvi uvršča Panamo, Kostariko, Mehiko, Ekvador, Malezijo, Kolumbijo, Portugalsko, Peru, Tajsko in Španijo.

Panama je že deseto leto zapored na vrhu lestvice IL. Izpostavljajo preprosto pridobivanje vize, ugodnosti za upokojene tujce, zdravstveni sistem in možnosti za razvoj novega biznisa, saj se, kot pravi urednik IL Dan Prescher, "večina ljudi, ki je dosegla starost za upokojitev, ne upokoji, ampak še naprej želi delati".

Julijske Alpe zima sneg Guardian Popotnik Guardian uvrstil Slovenijo med top destinacije v letu 2019

Prednjačijo evropska mesta s težko izgovorljivimi imeni

Drugi seznam, ki ga je objavil MarketWatch, je sestavilo podjetje Live and Invest Overseas (LIO), ki ne izbira držav, temveč regije in mesta, za katera ocenjuje, da so izredno primerna za preživetje pokoja. Podjetje je v preteklosti na seznam uvrščala predvsem mesta in regije v Latinski Amerika, saj so te za Američane lažje dostopne in se lahko pohvalijo s toplim, sončnim vremenom in dostopnimi cenami. Letos so ubrali nekoliko drugo pot in spremenili kriterije izbora. To je prineslo skoraj popolno zamenjavo vseh mest v lestvici top 10.

Algarve Portugalska | Avtor: Pixabay Pixabay

Na seznam Live and Invest Overseas se je uvrstilo pet evropskih mest oz. regij: Algarva (Portugalska, 1. mesto), Annecy (Francija, 2. mesto), Bled (Slovenija, 3. mesto), Cascais (Portugalska, 5. mesto) in Città Sant'Angelo (Italija, 6. mesto). Ostala mesta zasedajo države Južne Amerike in Azije: Canggu (Bali, 4. mesto), Cuenca (Ekvador, 7. mesto), Da Lat (Vietnam, 8. mesto), Da Nang (Vietnam, 9. mesto) in Fortaleza (Brazilija, 10. mesto). Novinar MediaWatcha izpostavlja, da gre predvsem za kraje, ki jih Američani ne poznajo in katerih imen ne znajo izgovoriti.

Bled kot iz pravljice, primerljiv prizoriščem Disneyevega Ledenega kraljestva

Bled | Avtor: Profimedia Profimedia
"Evropa je trenutno zelo ugodna za Američane, saj je dolar zelo močan v primerjavi z evrom. V Evropi boste lahko določeno stopnjo udobja vzeli kot samoumevno in trenutno si to lahko tudi privoščite," so zapisali na strani Live and Invest Overseas in dodali, da je to časovno omejena priložnost za tiste Američane, ki si želijo preživeti tretje življenjsko obdobje v tujini, a ne v državah v razvoju.

Bled podjetje opiše kot varno, vse leto prijetno slikovito gorsko mestece v državi, ki leži vzhodno od Italije, južno od Avstrije in severno od Hrvaške. "V evropskem kontekstu je Bled zelo nepoznan in podcenjen. Ne vem, če boste kdaj videli kak drugi kraj, ki je tako ustrezno opisan kot pravljičen. Izgleda kot prizorišče snemanja Disneyevega filma Ledeno kraljestvo. Poleti pa je prav tako lep brez snega," so dodali na spletni strani. Kot veliko prednost izpostavijo še blejske termalne vrelce, turistično izpostavljenost, zelo dobre ceste in infrastrukturo ter dejstvo, da je znanje angleščine zelo razširjeno.

Bled Popotnik Bled je večji od Slovenije, nad temi slovenskimi mesti tujci razočarani
Komentarjev 1
  • NeAnonimni 15:19 16.januar 2019.

    Amerika je tolk bedna, da nočejo tam ostat?

Sorodne novice