Popotnik
6789 ogledov

Poleg turistične takse sedaj še promocijska

Dom pod Storžičem Dom pod Storžičem
Leto 2019 prinaša tudi novosti na področju nastanitvenih obratov.

Novi Zakon o spodbujanju razvoja turizma (ZSRT-1) s 1. januarjem 2019 uvaja promocijsko takso, ki jo bodo morali vsi, ki prenočijo v kakšnem od slovenskih nastanitvenih obratov, plačati še poleg turistične takse.

Zakon, ki je bil sprejet 15. februarja 2018 promocijsko takso definira kot "pristojbino, ki je namenjena za načrtovanje in izvajanje trženja ter promocijo celovite turistične ponudbe Slovenije". Plačali jo bodo tako tuji gosti kot domačini za prenočitev v slovenskih nastanitvenih obratih, med katere štejejo med drugim planinske koče, apartmaji, hoteli, kampi in turistične kmetije.

AirBNB Ljubljana Popotnik Za novo leto skoraj vse ljubljanske nastanitve zasedene

Medtem ko lahko občine višino turistične takse določijo same, po zakonu pa ne sme presegati 2,5 evra, je promocijska taksa določena kot 25 odstotkov zneska obračuna turistične takse.

Primer: Občina Kranjska Gora je 19. decembra 2018 sprejela Odlok o turistični taksi, ki določa, da znaša turistična taksa v KS Kranjska Gora 1,6 evra. Promocijska taksa tako znaša 0,4 evra.

Izkupiček iz turistične takse v celoti pripada občini, medtem ko je, kot so zapisali na spletni strani Planinske zveze Slovenije (PZS), "promocijska taksa namenjena izključno Slovenski turistični organizaciji (STO)".

Vogel Vogel Popotnik Smučišča: "Pogojno" zadovoljni

Izjeme ostajajo nespremenjene

Novo promocijsko takso ne bodo plačali vsi tisti, ki so bili tudi že v preteklosti izvzeti od plačevanja turistične takse:

  • otroci do sedmega leta starosti,
  • osebe z zdravniško napotnico v naravnih zdraviliščih,
  • osebe na podlagi predložitve fotokopije odločbe pristojnega organa, iz katere je razvidno, da je pri zavarovancu ugotovljena invalidnost oziroma telesna okvara, ali fotokopije potrdila oziroma izvedenskega mnenja pristojne komisije o ugotavljanju invalidnosti oziroma telesni okvari, ali na podlagi članske izkaznice invalidske organizacije,
  • otroci in mladostniki na podlagi predložitve fotokopije odločbe, ki zadeva razvrščanje in usmerjanje otrok s posebnimi potrebami,
  • učenci, dijaki in študenti ter njihovi vodje oziroma mentorji, ki so udeleženci strokovnih ekskurzij in podobnih oblik dela, ki jih na nepridobitni podlagi izvajajo vzgojno-izobraževalne ustanove in so določene z letnim delovnim načrtom v okviru javno veljavnega vzgojno-izobraževalnega ali študijskega programa,
  • osebe do 18. leta in njihove vodje oziroma mentorji, ki so udeleženci letovanj, ki jih organizirajo društva, ki jim je bil podeljen status pravne osebe v javnem interesu,
  • osebe, ki prostovoljno odpravljajo posledice elementarnih nesreč,
  • pripadniki Slovenske policije v obdobju opravljanja nalog iz svoje pristojnosti,
  • osebe, ki so na začasnem delu in prebivajo v nastanitvenem obratu neprekinjeno več kot 30 dni,
  • tuji državljani, ki so po mednarodnih pogodbah oproščeni plačila turistične takse.

Polovično promocijsko in turistično takso pa plačujejo:

  • osebe od 7. do 18. leta starosti,
  • osebe od 18. do 30. leta starosti, ki prenočujejo v nastanitvenih obratih, vključenih v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč (IYHF).
Komentarjev 13
  • Laznivi 12:51 14.januar 2019.

    Levo Italija desno Madzarska zgoraj Avstrija in spodaj Hrvaska...kdo je tak butalec da bi placeval super duper davke v sloveniji ko si v trenutku pri sosedih ki so te zadovoljni in te ne okradejo z davki.

  • loco 12:26 14.januar 2019.

    Bo treba davke nabit do konca dokler bo šlo. Šarčeva zapravljiva vlada rabi peneze, raja pa tega še ni pogruntala.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 09:29 14.januar 2019.

    golazen lopovska

Sorodne novice