Popotnik
1729 ogledov

Smučišča: "Pogojno" zadovoljni

Kanin
Glede na vremenske razmere je bil obisk v prvem delu sezone soliden.

Slovenska tiskovna agencija je ob koncu prvega dela letošnje zimske sezono pri upravnikih smučišč preverila, kakšno je zadovoljstvo.

"Glede na dane pogoje smo relativno zadovoljni. Razmere pa bi bile še veliko boljše, če bi nam narava ponudila tisto, kar ponuja nedaleč od nas preko meje," je dosedanjo sezono na kratko ocenil Ernest Kovač, vodja združenja žičničarjev, in dodal, da je bil obisk po zaslugi dokaj zgodnjega umetnega zasneževanja v večini večjih smučarskih centrov nekje na ravni lanskega.

Predvsem smučišča, kjer imajo na voljo snežne topove, so beležila celo kakšen odstotek več smučarjev kot lani, največji izpad pa beležijo tista, ki nimajo na voljo umetnega zasneževanja, predvsem Vogel in Kanin, ter nekatera manjša smučišča, kjer beležijo celo 30 do 50 odstotkov manj smučarjev kot v enakem obdobju lani.

Še nikjer niso v obratovanju vse žičniške naprave

Večina največjih smučarskih centrov je sezono začela okoli 1. decembra, saj so izkoristili pogoje za izdelovanje umetnega snega, a nikjer doslej niso mogli zagnati vseh svojih žičniških naprav. Najbolj blizu popolnosti je ta trenutek Rogla, kjer obratujejo skoraj vse naprave, je še dodal vodja slovenskih žičničarjev.

Hotel Rogla Rogla Popotnik Novosti na Rogli

Zaradi pomanjkanja naravnega snega je najbolj udarilo smučarske ponudnike na Kaninu in Voglu, saj ti dve visokogorski smučišči doslej še nista bili deležni večje snežne pošiljke, medtem ko sta lani že konec novembra imeli več kot meter snega. Na Kaninu jih je prejšnji teden prizadel še močan veter, zato so morali naprave ustaviti za pet dni, od ponedeljka pa znova obratujejo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rok Marguč (@margucnabordu) on

Na Kaninu od 25 do 30 odstotkov manj smučarjev kot lani

Kot povedal v. d. direktorja javnega zavoda Sončni Kanin Marijan Skornišek, so del prog odprli že 1. decembra, teden dni pozneje so jim sledili tudi na italijanski strani. Na srečo so po njegovih besedah že v času krompirjevih počitnic poteptali okoli 60 centimetrov snega, pozneje še dvakrat po nekaj malega, s čimer so vseeno usposobili vsaj nekatere proge.

V primerjavi z lansko sezono doslej beležijo 25 do 30 odstotkov manj smučarjev, kar pomeni 4100 smučarjev v decembru. "To je 1600 manj kot v lanskih snežno veliko boljših pogojih, pri čemer smo lani že novembra našteli okoli 1500 smučarjev," je povedal Skornišek. Napovedal je tudi skorajšnje odprtje proge Veliki graben, prvič v zgodovini smučišča pa so s izposojenim topom začeli delati umetni sneg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Enjoy Your Time; (@abcdtv.si) on

Na Voglu lani prepeljali 27.000 ljudi z gondolo, letos šele 7300

Na Voglu so za zdaj našteli 32 smučarskih dni, kar je skoraj pol manj kot lani v tem času in se seveda pozna tudi na številu smučarjev. Kot so povedali v Žičnicah Vogel, so lani v tem času z gondolo prepeljali že 27.000, v letošnjimi zimi pa le 7300 ljudi, še med temi pa velika večina ni smučarjev.

Vseeno za zdaj sezone v primerjavi z lansko še ne ocenjujejo za katastrofalno, saj so lani kljub dolgi sezoni našteli le 15 lepih sončnih dni, ko je bilo veliko smučarjev, v ostalih dneh pa je bil obisk podoben kot letos, to je 500 do 600 obiskovalcev dnevno.

Sezono so začeli 15. decembra, vendar so zaradi pomanjkanja vode uspeli zasnežiti in zagnati le otroški poligon in sedežnico Brunarica. Ta obratuje, za zagon ostalih naprav pa čakajo na obilnejšo snežno pošiljko.

Na Rogli do pretekle nedelje 50.751 smučarjev

Najbolj zadovoljni so na Rogli. Kot so povedali v Uniturju, so do nedelje našteli 50.751 smučarjev, kar je 2,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani, pa čeprav so bili snežno pogoji lani v tem času bistveno boljši in je od začetka decembra obratoval ves sistem Planja, od sredine decembra pa tudi Jurgovo.

Trenutno pri njih ne obratuje le proga Jurgovo 3, omogočajo tudi nočno smuko, za tek na smučeh pa je za zdaj urejen tekaški stadion, medtem ko za ostale proge čakajo na zadostno količino snega.

Na Mariborskem Pohorju, kjer sicer okrnjeno, a neprekinjeno obratujejo od 1. decembra, glede na vremenske razmere rezultate ocenjujejo kot spodbudne. Kot so pojasnili v Marpromu, so na Arehu od 21. decembra, ko je začel obratovati Pisker, odprte skoraj vse smučarske proge, na mariborskem delu pa je od 27. decembra mogoča tudi nočna smuka.

Do konca leta so našteli skoraj 29.000 obiskovalcev, kar je malenkost več kot v enakem obdobju lani, pri tem pa pričakujejo, da se bo z odprtjem dodatnih prog dnevno število smučarjev še povečevalo. Če jim bo vreme naklonjeno, bodo Čopovo progo do doline za smučarje odprli proti koncu tega tedna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terme Maribor (@termemaribor) on

V Kranjski Gori trenutno obratuje devet od 16 naprav

Glede na vreme so s prvim delom sezone zelo zadovoljni tudi v Kranjski Gori, kjer so do današnjega dne beležili 38 smučarskih dni, kar je sicer sedem manj kot lani. "Glede na umetno zasneževanje so proge optimalno pripravljene, kar se kaže tudi po številu smučarjev, ki kljub manj obratovalnim dnem ostaja v enakem razponu kot lani," je povedala vodja trženja Senka Kemperle.

Trenutno pri njih obratuje devet od 16 naprav, 70 odstotkov smučarjev še vedno predstavljajo domači, sledijo jim Hrvati, Angleži in Italijani.

Tudi sicer so takoj po božično-novoletnih praznikih za slovenske smučarske ponudnike najpomembnejši hrvaški smučarji, ki so se v času šolskih počitnic podali na številna smučišča po Evropi. Za njimi prihajajo Srbi in Madžari, eden od vrhuncev sezone pa bo znova čas slovenskih šolskih počitnic v drugi polovici februarja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Artur Karpov (@ar2r_karpov) on

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice