Popotnik
6624 ogledov

Za novo leto skoraj vse ljubljanske nastanitve zasedene

AirBNB
Kdor bo želel najti prenočišče za preživljanje novega leta v Ljubljani, ga bo na platformi Airbnb le še težko našel.

Spletna stran Airbnb je v preteklih letih postala priljubljena platforma za kratkoročno oddajanje in najemanje sob, stanovanj in tudi hiš. Iz ideje dveh mladih Američanov, ki sta si z oddajanjem jogija pomagala pri plačilu najemnine, je nastalo globalno podjetje z več kot 3.000 zaposlenimi.

FURS Slovenija Finančna uprava pošilja grozilne dopise

Veliko različnih oblik nastanitev je na platformi možno najti tudi v Sloveniji. V centru Ljubljane je stanovanj okoli 230, zasebnih sob je veliko manj, okoli 50. Med oglasi lahko najdemo tudi postelje v skupnih prostorih (25 oglasov), to so predvsem skupne spalnice v hostlih, in hotelske sobe (18 oglasov). Med drugim imata svojo ponudbo sob na platformi Airbnb Hostel 24 in Hostel Vrba.

Ljubljana lučke bozic | Avtor: Profimedia Profimedia

Cene nočitve v ljubljanskih stanovanjih od 12 do 599 evrov

Na spletni strani Airbnb lahko svojo nastanitev najde tako ljubitelji luksuza kot asketstva. Našli smo oglas za razkošno večsobno stanovanje na Mestnem trgu, za katerega je na noč potrebno odšteti neverjetnih 599 evrov (cena najema je odvisna od števila nočitev, če gost ostane dlje, se cena na primer zmanjša na 489 evrov). Stanovanje je dupleks z velikansko strešno teraso, dvema spalnicama, v ceno pa je že zajeto tudi sicer plačljivo parkirišče. Bazen na strehi svoje goste razveseli z izjemnim pogledom na Ljubljanski grad. Kljub visoki ceni je stanovanje dobro zasedeno.

Airbnb Ljubljana | Avtor: airbnb.com airbnb.com

Najcenejše stanovanje oz. apartma, ki ga privatnik ponuja na Airbnb za le 12 evrov na noč, je 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v staromeščanski stavbi v bližini Tivolija, ki je le nekaj minut oddaljeno od centra. S spalnico, dnevno sobo in kuhinjo z jedilnico so bili, če sklepamo po ocenah na spletni strani, gosti izjemno zadovoljni.

Za novo leto skoraj vsa stanovanja že oddana

Od okoli 230 stanovanj v centru Ljubljane, je za novo leto prostih le še osem*, od sob le še štiri in od hotelskih sob še tri. Postelj v skupnih prostorih ni več na voljo. Tako se trenutno izjemna priljubljenost našega glavnega mesta med tujimi gosti kaže tudi v zasedenosti nastanitev, ki se oddajajo prek te spletne platforme.

Denar, štetje denarja Slovenija Furs izrekel za 237 tisoč evrov glob

Slovenska turistična organizacija (STO) je 20. decembra objavila podatke, da je decembra v Ljubljani povprečna zasedenost turističnih nastanitev 60 odstotna, lani je bilo samo v decembru ustvarjenih 100.000 prenočitev, letos pa jih pričakujejo še več.

Tudi drugje po Sloveniji med prazniki pričakujejo izjemno dobro zasedenost turističnih nastanitev, kar potrjujejo tudi podatki s spletne platforme Airbnb. V Piranu je na primer od 223 stanovanj na voljo le še sedem*. Tudi če odštejemo tistih nekaj, ki stanovanje oddajajo le v času svoje odsotnosti (teh je po nekaterih raziskavah le še zelo malo), to pomeni, da je zasedenost izjemna. 

Kobilarna Lipica, D-R-A-F-T-arhitekti Noro Popotnik Slovensko znamenitost letos obiskalo že več kot 110.000 ljudi

*Podatki z dne 29. decembra 2018.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 19:29 30.december 2018.

    Prosim za razlago ,kako ukrepa oblast nad tistimi ,ki tega AiRBNB izkoriščajo za oddajo stanovanj ,katerih sami so najemniki. Torej govorim o najemnikih iz druge roke in ne lastniki stanovanj. Lastnik oda osebi A v najem stanovanje in plača dajatve ...prikaži veče po zakonu !Oseba A prijavi 1 osebo ,nato oddaja najemnikom turistom za enodnevne ali več dnevne nočitve za kar ne plača davka ? Govorim o stanovanju v bloku in katerega Upravnik trdi ,da nima možnosti ukrepanja glede števila stanovalcev .

Sorodne novice