Slovenija
22019 ogledov

Finančna uprava pošilja grozilne dopise

FURS Saša Despot
Finančna uprava je poslala že nekaj sto grozilnih dopisov. Tudi napačnim ljudem.

"To, kar si dovolijo, je res nenormalno, žal," nam je sporočil bralec, ki je dobil grozilni dopis finančne uprave. Sumijo ga namreč, da je oddajal nepremičnino in tega ni prijavil. 

"Nikoli nisem bil lastnik nepremičnine in nikoli nisem oddajal nepremičnine," zagotavlja bralec, ki finančni upravi zameri, da si dovoli kar tako obtožiti nedolžne.

Grozilni dopis je dobil, ker je prejel več nakazil od podjetja Airbnb, a ne za oddajanje nepremičnin, ampak ker kot s. p. z njimi poslovno sodeluje, za njih namreč fotografira. Za to je ustrezno registriran, vse dohodke pa je tudi prijavil.

Finančna uprava je v dopisu, ki nam ga niso želeli posredovati, saj gre za individualne postopke, ki se v okviru davčnega nadzora vodijo zoper konkretne zavezance in zaradi tega za interne dokumente, zapisala takole: "Finančna uprava RS razpolaga s podatki o vaših dohodkih, doseženih iz naslova oddajanja nepremičnin v turistični najem" ter dodala še, da iz uradnih evidenc davčnega organa izhaja, da ni imel ustrezno prijavljene dejavnosti.

 | Avtor:

"Uradno so me (kot jaz to razberem) obtožili storitve kaznivega dejanja in prikrivanja le-tega, kar mi nikakor ni zabavno in nikakor ni to taka mala uradniška napakica. Ne vprašajo, kaj smo počeli za njih, ne nič, ampak samo dobili smo dopis z grožnjo zelo visoke kazni, ter s tem obrazcem, kjer naj bi mi sami izpolnili vprašalnik na podlagi katerega nam bi določili višino kazni, ki nam jo bodo napisali," je besen.

Pet dni časa za šest let podatkov

Vsem, ki so dopis prejeli, je dal Furs pet dni časa, da sporočijo svoje prihodke za šest let nazaj. Kdor vprašalnika ne bo (pravočasno) vrnil, mu grozi od 450 do 650 evrov globe, če je samostojni podjetnik pa celo do pet tisoč evrov.

Denar Davkarija Slovenija Airbnb in Booking. Furs odločen, da pobere davke

Na finančni upravi pojasnjujejo, da so doslej odposlali več sto podobnih pozivov. Zagotavljajo, da so kontrolne podatke pregledali, pozive pa so in še bodo prejeli zavezanci, za katere imajo kontrolne podatke o prihodkih iz naslova oddajanja nepremičnin v turistični najem, pa teh dohodkov do izteka roka niso prijavili na in (ali) nimajo za to registrirane dejavnosti.

Zavezanec ima možnost, da pojasni ... sicer pa globa!

"Glede na opisane okoliščine, konkretnega primera ne moremo komentirati. V postopku je treba ugotoviti resnično dejansko stanje in v ta namen ugotoviti vsa dejstva, ki so pomembna za zakonito in pravilno odločbo. V postopku se da zavezancu tudi možnost, da se izjavi o vseh dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne za odločbo," so še pojasnili na finančni upravi.

Podkupnina: Kuverta z denarjem. Oddajanje Slovenija Zaslužkarje prek Airbnb in Bookinga so najbrž razkrile banke

Potrdili pa so, da lahko globa, če se na poziv ne bo odzval, lahko doleti tudi našega bralca, čeprav ni kršil nobenih predpisov.

"Uradna oseba lahko v skladu s 17. členom Zakona o finančni upravi zahteva od zavezanca in osebe, ki je dolžna sporočiti podatke in predložiti listine, dokumente in druge zapise, da ji v določenem roku in na določenem kraju sporoči kateri koli podatek ali predloži dokument, potreben za opravljanje nalog finančne uprave, ne glede na obliko, v kateri se nahaja. Oseba na zahtevo uradne osebe sporoči tudi podatke o osebi, pooblaščeni za opravljanje poslov, pri opravljanju katerih naj bi bila storjena kršitev predpisov.V skladu z določbo 95. člena ZFU se z globo od 1.000 do 5.000 eurov za prekršek kaznuje samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, z globo od 850 do 2.200 eurov se za prekršek kaznuje odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost ter z globo od 450 do 650 eurov posameznik, če uradni osebi ne sporoči podatkov oziroma predloži listin in dokumentov," so pojasnili.

evro, evri, štetje, denar Slovenija Kaj je z davki, če stanovanje prek Airbnb oddajaš v tujini

To je že postopek davčnega nadzora

Vsi, ki so dopis prejeli, pa so že v postopku davčnega nadzora. "Zavezanec lahko v tej fazi še vedno davčnemu organu, najpozneje do vročitve odmerne odločbe oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka, predloži davčni obračun oziroma popravljen davčni obračun na podlagi samoprijave (na podlagi 55. člena ZDavP-2). Za ostale kršitve (npr. delo na črno ali pa nedovoljeno oglaševanje) pa samoprijava po 31.1.2018 ni več mogoča in v vsakem primeru sledi globa," so pojasnili na finančni upravi.

Globa lahko znaša od 400 do 30.000 evrov.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 43
  • Ludvik Miholic 18:54 02.marec 2018.

    meni nemorejo stopit na rep ze 10 let sem na crnenem trgu kar me prijavite ovaduhi

  • miha75 23:23 01.marec 2018.

    Popolnoma upravičeno so domnevali, da je oddajal preko airbnbja. Koliko subjektov v sloveniji pa posluje z airbnbjem in da ne oddaja? Gospod bo pač poslal račune kakšne storitve je opravil za airbnb in zadeva bo zaključena. FURS pa je končno ...prikaži več pokazal malo iznajdljivosti in je tistim, ki oddajajo na črno stopil na rep. Jaz bi rekel good job FURS!

  • Franjo Erman 22:46 01.marec 2018.

    pojma nimajo, kaj je kdo oddal oz ni oddal. samo ugibanje

Sorodne novice