Slovenija
19526 ogledov

Finančna uprava preverja vaše poslovanje

FURS Saša Despot
Posebna delovna skupina Finančne uprave RS nadzira dogajanje.

O tem, da so kriptovalute povzročile pravi bum in da so se številni odločili investirati različne vsote v posamezne valute, smo že veliko pisali. Dogajanje na trgu, ki je lani doživel pravi razcvet, pozorno spremlja tudi Finančna uprava RS (Furs). Na kaj morajo posamezniki paziti, da ne bodo prišli navzkriž s finančno upravo?

Ko gre za fizične osebe, je najprej treba ugotoviti, ali fizična oseba dobičke iz kupovanja in prodajanja kriptovalut dosega kot fizična oseba ali kot fizična oseba v okviru opravljanja dejavnosti. "V vseh primerih torej ne velja, da se dohodnine od dobička, ki ga doseže fizična oseba s trgovanjem z virtualnimi (kriptovalutami in kriptografskimi žetoni) valutami, ne plača na podlagi 1. točke 31. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2). Slednje velja le v primeru, da se dobiček z navedenim trgovanjem ne dosega v okviru opravljanja dejavnosti," pravijo na Fursu.

Bitcoin kriptovalute denar Slovenija Pred nakupom kriptovalut morate odgovoriti na ta vprašanja

Ključne besede: neodvisno, samostojno, trajno

Če fizična oseba trguje z virtualnimi valutami s pridobitnim namenom preko katere od spletnih menjalnic oziroma borz, gre pri tem za opravljanje dejavnosti v smislu 46. člena ZDoh-2 (opravljanje dejavnosti pomeni opravljanje vsake podjetniške, kmetijske ali gozdarske dejavnosti, poklicne dejavnosti ali druge neodvisne samostojne dejavnosti, vključno z izkoriščanjem premoženja in premoženjskih pravic).

Za namene dohodnine se kriptovalute obravnavajo kot premično premoženje, kriptografski žetoni pa lahko nastopajo v različnih funkcijah, tudi kot plačilno sredstvo. Dohodek posameznika, ki izvira iz trgovanja s kriptografskimi žetoni, se lahko šteje kot dohodek iz dejavnosti, pod pogojem, da je dosežen z neodvisnim samostojnim opravljanjem dejavnosti, ne glede na namen in rezultat opravljanja dejavnosti.  

kriptovalute bitcoin ethereum | Avtor: Profimedia Profimedia

"Bistveni elementi, ki morajo biti pri tem podani, so neodvisnost in samostojnost pri opravljanju dejavnosti ter trajnost dejavnosti. Neodvisnost in samostojnost se kažeta v opravljanju dejavnosti na svoj račun, v svojo korist, na svojo odgovornost ter ob lastnem riziku. Za trajnost pa je bistveno, da ne gre za enkraten posel ali občasne, nepovezane posle, temveč za kontinuirano dejavnost. V posledici to pomeni, da ko posameznik doseže določen obseg (prag) poslovanja, je potrebno registrirati ustrezno dejavnost oz. ustrezno prilagoditi status, pri čemer pa se izpolnjenost teh pogojev presoja po sami vsebini in v vsakem konkretnem primeru posebej," pojasnjujejo na Fursu.

Če oseba priložnostno vloži del svojih prihrankov v nakup kriptovalut in iz tega naslova kasneje realizira dobiček, ta dohodek po obstoječi zakonodaji ni obdavčen. Če pa oseba kontinuirano skozi daljše obdobje aktivno trguje s kriptovalutami, pa taka aktivnost predstavlja opravljanje dejavnosti in je kot taka tudi obdavčena. "O opravljanju dejavnosti ne moremo govoriti, če gre za enkraten ali občasen posel. Neodvisnost oziroma samostojnost pa se kažeta v opravljanju dejavnosti za svoj račun, na lastno odgovornost in s prevzemom poslovnega tveganja," pravijo na Fursu.

Matej Gregorčič, Viberate Intervju Slovenija Matej Gregorčič, Viberate: Vsak dan se nam pridruži 1.500 ljudi, vsak mesec jim razdelimo 60 tisoč evrov

Kako jih prepoznajo?

Pri prepoznavanju primerov, ko gre za opravljanje dejavnosti, si Furs pomaga z nekaterimi okoliščinami, ki nakazujejo na takšno aktivnost. Med okoliščinami, na katere so pozorni, izpostavljajo:
- število in vrednost transakcij, ki kaže na aktivno trgovanje;
- uporabo informacij, znanj, tehnologij, ki so povprečnemu laičnemu vlagatelju nedostopne;
- trgovanje oziroma upravljanje s sredstvi tretjih oseb;
- vlaganja v namensko opremo in druga sredstva za trgovanje;
- organizacijo in delitev dela med več oseb, z namenom doseganja skupnega cilja.

Če gre za obdavčljiv dohodek fizične osebe v skladu z Zakonom o dohodnini, je treba vse dohodke napovedati pri davčnem organu. Če fizična oseba dohodka iz "rudarjenja" ne dosega v okviru opravljanja dejavnosti iz poglavja III. 3. ZDoh-2, se dohodek dosežen z rudarjenjem obdavči kot drug dohodek po 105. členu ZDoh-2. Višina dohodka v evrih se določi upoštevaje vrednost virtualne valute v evrih v času, ko je dohodek prejet. Dohodek je treba napovedati v 15. dneh od dneva prejema dohodka pri davčnem organu v Napovedi za odmero akontacije dohodnine od drugih dohodkov. Davčna osnova je dosežen dohodek, od katerega se izračuna akontacija dohodnine po stopnji 25 %.

kriptovalute bitcoin ethereum | Avtor: Profimedia Profimedia

Pozorni so na nesorazmerja

Finančna uprava spremlja poslovanje s tako imenovanimi kriptovalutami in analizira tovrstna tveganja v okviru posebne delovne skupine za nadzor e-poslovanja. Kriptovaluta je ena vrsta plačilnega sredstva in ne more predstavljati davčnega tveganja, če ni povezana z neko gospodarsko aktivnostjo, za katero je treba plačati davek. "V tej povezavi velja izpostaviti tudi pojave nesorazmernega trošenja sredstev fizičnih oseb, vključno s pridobivanjem premoženja. Ti pojavi so jasen indikator, da fizične osebe ne napovedujejo in plačujejo dohodnine v skladu z njihovo ekonomsko močjo. V okviru teh postopkov t. i. prijave premoženja Finančna uprava RS, preko podatkov o razpolaganju fizičnih oseb s sredstvi za zasebno potrošnjo, vključno s premoženjem, preveri resničnost dohodkov, ki so jih fizične osebe same napovedale ter odmeri davek od nenapovedanih dohodkov," pravijo na Fursu.

V takšnem primeru se v davčnem inšpekcijskem nadzoru ugotavlja davčna osnova. Če obstaja razlika med prihodki in odhodki, se davek odmeri od davčne osnove, ki je enaka ugotovljeni razliki med vrednostjo premoženja, zmanjšano za obveznosti iz naslova pridobivanja premoženja, sredstev oz. porabo sredstev in dohodki, od katerih je bil odmerjen ali obračunan davek, oz. dohodki, od katerih se davki ne plačujejo. "Izpostaviti velja, da se davčna osnova zniža, če davčni zavezanec dokaže, da je ta nižja," pravijo na finančni upravi.

Bitcoin Donosi Oglaševanje Tako enostavno lahko začnete trgovati z bitcoini in kripto valutami

Zavezanec za davek mora finančni upravi s pisno dokumentacijo ter poslovnimi knjigami in evidencami, ki jih vodi v skladu s tem zakonom ali zakonom o obdavčenju za svoje trditve predložiti dokaze. Svoje trditve lahko dokazuje tudi z drugimi dokaznimi sredstvi. Davčni organ lahko v postopku nadzora od zavezancev zahteva tudi podatke o nakazilih/plačilih s kriptovalutami.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • mila 15:00 16.februar 2018.

    tole je napisal nekdo, ki marsikaj ve, še kakšen vaš komentar na to ..."HK začne pošiljat podatke z 1.1.2018. Še huje je, da se bodo podjetja enačila z fizično osebo. Tako, da tudi če imaš podjetje v HK, te bo ...prikaži več naša država hotela obdavčit. Če bo to zdržalo ne vem, se bo pa začelo dogajat po novem letu"

  • fižolček 19:56 15.februar 2018.

    bla bla bla najnovejše tehnologije ki navadnim niso dostopne ha ha ha za crknt.

  • Avatar Leon
    Leon 09:08 15.februar 2018.

    Ha,ha,ha,....finančna policija nima pojma o kriptovalutah enako kot pri Airbnb ,zato poizkušajo s takšnimi triki o grožnjah in kaznovanju !

Sorodne novice