Slovenija
8805 ogledov

Prijava sobodajalcev. Urediš s finančno upravo, padeš v primež cele vrste inšpekcij

neprofitna stanovanja Anže Petkovšek
Kdor je doslej na črno oddajal sobo ali stanovanje, ima danes zadnji dan, da se prijavi.

Kot smo poročali, je finančna uprava dobila podatke o nakazilih s portalov za turistično oddajanje kot sta na primer booking in airbnb in namerava vse, ki dohodkov niso prijavili, kaznovati.

Denar Davkarija Slovenija Airbnb in Booking. Furs odločen, da pobere davke

Finančna uprave ne razkriva, od kod je dobila podatke in za katera obdobja jih ima, je pa zelo verjetno, da so podatke posredovale banke, saj je to njihova zakonska dolžnost. A lahko se zgodi, da bo finančna uprava le prvi problem, ki ga bodo imeli na novo prijavljeni sobodajalci.

Ajpes je najmanjši problem

Glede prijave na Ajpesu ne bi smelo biti težav, saj, kot so nam pojasnili, izpolnjevanja pogojev ob registraciji ne preverjajo. Bodo pa novi sobodajalci lahko na radarju cele vrste različnih inšpektorjev.

Področje kratkoročnega oddajanja nepremičnin turistom namreč ureja 15 zakonov in pet pravilnikov, je mogoče razbrati iz pojasnila, ki ga je ministrstvo za gospodarstvo konec novembra objavilo na portalu predlagam vladi.

Strinjati se morajo čisto vsi v bloku

En pogoj bo v stanovanjskih blokih gotovo zelo težko, če ne nemogoče izpolniti. Stanovanjski zakon namreč določa, da se morajo z oddajanjem v turistični namen strinjati prav vsi etažni lastniki. Če bi lastnik v stanovanju živel in oddajal le sobe, potrebuje soglasje treh četrtin vseh etažnih lastnikov a hkrati soglasje vseh etažnih lastnikov, ki kakorkoli mejijo na njegovo stanovanje.

Kdor želi biti sobodajalec kot fizična oseba, v koledarskem letu dejavnosti ne sme opravljati več kot pet mesecev in ne sme imeti več kot 15 ležišč. A ta določba je sodeč po pojasnilih ministrstva za gospodarstvo manj restriktivna, kot se zdi. Toda ali to pomeni, da nepremičnina vse skupaj ne sme biti zasedena več kot pet mesecev, da med prvo in zadnjo oddajo v letu ne sme biti več kot pet mesecev. »To pomeni, da sme sobodajalec, vpisan v register, sprejemati goste do 150 dni v koledarskem letu,« so nam pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo. To pa bi lahko pomenilo, da

Fizične osebe, ki so sobodajalci, plačujejo približno 27 evrov na mesec, za popoldanski sp so prispevki okrog 66 evrov.

Od vseh poenostavitev, ki so jih obljubljali, je ministrstvo za gospodarstvo za zdaj poenostavilo le sistem poročanja o gostih. Po novem se podatki sporočali le Ajpesu in ne več ločeno policiji, statističnemu uradu in občinam. Ob spremembi gostinske zakonodaje pa naj bi uvedli še prostovoljno kategorizacijo za vse nastanitvene obrate.

Ne pozabite na kategorizacijo

Sobodajalec lahko obrat kategorizira sam preko spletne aplikacije, ali pa to zaupa usposobljenemu ocenjevalcu. "Globa za fizično osebo, ki kategorizacije ne opravi, po 22. členu Zgos znaša od 400 do 1200 evrov," so nam pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo. Za pravne osebe in samostojne podjetnike pa zakon v tem členu določa bistveno višje globe: od 1.200 do 40.000 evrov in še od 400 do 2.000 evrov za odgovorno osebo.

To, da so inštalacije varne, sobodajalec dokazuje z uporabnim dovoljenjem stavbe. 

Požarni red ali načrt evakuacije

Sobodajalec mora izpolnjevati tudi predpise glede požarnega reda. Za eno- in dvodružinske stavbe ga ni treba izdelati, stavbe, kjer je lahko hkrati več kot sto ljudi ali so ocenjene kot najmanj srednje požarno ogrožene, pa mora imeti izdelan in izobešen načrt evakuacije.

Koliko sobodajalcev so kaznovali, ne vedo, saj na inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ne vodijo posebne evidence o sobodajalcih.

"V zvezi z globami in kršitvami povezanih s požarnim redom in načrtom evakuacije je v zakonu določeno: da se z globo 1.300 evrov do 10.000 evrov kaznuje lastnika ali uporabnik objekta, pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če nima požarnega reda ali če požarni red ni izdelan v skladu s predpisano vsebino in pogoji ali če predpisan del ni izobešen na vidnem mestu. Za ta prekršek se lahko kaznuje tudi njihove odgovorne osebe ter lastnike ali uporabnike, ki so fizične osebe, pri čemer je za njih višina globe od 600 evrov do 2.000 evrov," so nam pojasnili.

"V enakem razponu in za enake kršitelje je opredeljeno, da je storjen prekršek, če nima izdelanega načrta evakuacije ali če ni izdelan v skladu s predpisi ali če ga ni uskladil z ostalimi lastniki ali uporabniki objekta," so še dodali.

Ministrstvo: sistem je enostaven, treba je poostriti nadzor!

A na ministrstvu za gospodarstvo menijo, da sistem ni preveč zapleten. Menijo, da je "ponudba zasebnih nastanitev v turistične namene koristna, predvsem v krajih, kjer primanjkuje »klasičnih« turističnih nastanitvenih kapacitet. Učinki za turizem so pozitivni, predvsem z vidika povečanje števila gostov in njihove potrošnje. Osnovna pomanjkljivost je predvsem v tem, da mnogi tovrstni ponudniki niso ustrezno registrirani, nimajo prijavljene dejavnosti in ne prijavljajo svojih gostov, zaradi česar prihaja do utaje davkov, turistične takse in s tem pojava nelojalne konkurence. Prepričani smo, da je registriranje dejavnosti sobodajalstva precej enostavno. Povečati je potrebno osveščanje ponudnikov tovrstnih storitev in poostriti nadzor," so objavili konec novembra.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ludvik Miholic 19:21 31.januar 2018.

    jas ze izdajam stanovanje 10 let na crno pa zakaj bi drzavi placeval davek vsaj mi drzava neplacuje moje stroske katere jih imam

  • dd 13:19 31.januar 2018.

    S tem omejujejo turizem. Od tega pa imajo korist tudi marketi, gostilne, bifeji, bencinarji,...

  • Avatar Leon
    Leon 10:37 31.januar 2018.

    Strinjati se morajo čisto vsi v bloku.........in kdo to nadzira ? SZ-1 ? NIHČE ! Ob prijavah inšpekciji zaradi ne prijave stanovalcev kjer se plačuje voda in skupna elektrika po osebah se ti bodisi ne odzivajo ali te pošiljajo v ...prikaži večv začaranem krogu ,dokler ne prideš nazaj na njihov naslov . V MB v spalnem naselju NIHČE ne pozna prave številke stanujočih ,da ne govorim o stanovanjih kjer opravljajo razne masaže in spolne usluge kar je bilo zapisano pred letom na ulici Proletarskih brigad .