Slovenija
1803 ogledov

Furs izrekel za 237 tisoč evrov glob

Denar, štetje denarja
Kršiteljev je očitno še veliko, kljub možnosti samoprijave.

Finančna uprava RS (Furs) je pred koncem lanskega leta napovedala poostren nadzor pri vseh, ki oddajajo nepremičnine v turistični najem. Furs je pridobil podate o dohodkih od oddajanja nepremičnin in omogočil možnost, da se zavezanci s samoprijavo izognejo plačilu golbe, ki lahko znaša od 400 do 30.000 evrov. 

Podatke so pridobili tako o fizičnih osebah kot tudi o fizičnih osebah z dejavnostjo in pravnih osebah, ki so dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični najem dosegale v Sloveniji in tudi v tujini. Imeli naj bi torej tudi podatke o oddajanju nepremičnin preko spletnih portalov, kot sta npr. Airbnb in Booking. Kako so do njih prišli, niso razkrili.

Rok za samoprijavo se je iztekel konec januarja, do takrat pa inšpektorji niso izrekali glob, pač pa so sobodajalcem pomagali urejati stanje. Odziv je bil sprva bolj slab, dejavnost sobodajalcev je namreč do izteka roka v javnem pozivu prijavilo 374 zavezancev, a je številka začela rasti, ko je Furs začel z vnaprej napovedanimi poostrenimi nadzori.

neprofitna stanovanja Prijava sobodajalcev Slovenija Prijava sobodajalcev. Urediš s finančno upravo, padeš v primež cele vrste inšpekcij

V šestih mesecih več kot 450 nadzorov

V skladu z napovedmi je finančna uprava z aktivnostmi poostrenega nadzora pri sobodajalcih oz. zavezancih, ki oddajajo nepremičnine v turistični najem, nadaljevala februarja. V prvih šestih mesecih so inšpektorji opravili že več kot 450 nadzorov, od katerih so sicer nekateri so še v teku.

Postopek o prekršku so v tem času uvedli zoper 227 storilcev zaradi skupno 427 prekrškov. Največji delež kršitev se je nanašal na kršitve dela na črno in nedovoljenega oglaševanja. Do konca avgusta so inšpektorji izrekli za skupaj 237.000 evrov glob in 56 opominov.

Dodatnih 230.000 evrov davka so obračunali tudi tistim, ki so v času od objave javnega poziva dodatno napovedali do takrat še neprijavljenih prihodkov iz dejavnosti oddajanja v turistični najem.

AirBNB | Avtor: Profimedia Profimedia
Po uvedbi nadzorov se je registriralo še 973 zavezancev

Po uvedbi nadzorov, torej v obdobju od začetka februarja do konca aprila, je dejavnost registriralo še dodatnih 973 zavezancev, so danes povedali na Fursu. Ob tem dodajajo, da je dejavnost oddajanja nepremičnin v turistični najem sezonska dejavnost. V prvih osmih mesecih letos se je na novo registriralo skupno 2154 zavezancev za eno izmed dejavnosti sobodajalcev, je pa ta številka za 30 odstotkov višja kot v enakem obdobju lani in celo za 53 odstotkov višja kot leta 2016.

Fizične osebe lahko to dejavnost v Sloveniji opravljajo kot registrirani sobodajalci, če opravljajo dejavnost le občasno, ali pa kot samostojni podjetniki. Registracijo uredijo pri Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), ki je konec lanskega leta vzpostavila register nastanitvenih obratov ter uvedla elektronski sistem poročanja podatkov o gostih in prenočitvah. Pridobiti je treba tudi digitalno potrdilo in se registrirati v Fursov sistem eDavki.

Po podatkih Fursa je trenutno v davčnem registru evidentiranih 6949 zavezancev, ki opravljajo dejavnost sobodajalcev, od tega 4145 fizičnih oseb ter 2804 pravnih oseb.

evro, evri, štetje, denar Slovenija Kaj je z davki, če stanovanje prek Airbnb oddajaš v tujini Stanovanje v stolpnici, RIBA arhitekti Oddajanje Slovenija Oddajanje prek Airbnb ali Bookinga: kaj če je več lastnikov stanovanja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • miki1234 19:49 01.oktober 2018.

  to je brezvezen drobiž napram vsemu, kar so nakradli naši vrli politiki. vedno isto... pri drobižu in malih ljudeh FURS vztrajno dela, pri velikih krajah in poniknjenih milijonih pa tišina in krivca ni...

 • tomaz 14:04 01.oktober 2018.

  Ma ni samo tisto, kar je preko bukinga...lastniki vikendov uspešno "posojajo" svoje kapacitete "prijateljem in znancem". O njih ni evidence niti nadzora, če bi se pa ravno pojavil kak inšpektor, je pa "prijatelj" s familjo samo na obisk prišel.

 • Avatar Leon
  Leon 13:42 01.oktober 2018.

  Stanovanjska zakonodaja je spisana na roko tistim ,ki oddajajo na črno in upravnikom stavb ,ki se ne čutijo odgovorne za številne ilegalne stanovalce v blokih na katere jih opozarjajo etažni lastniki ,ki plačujejo stroške po osebah prijavljenih pri upravniku . ...prikaži več Z ustrezno zakonodajo bi imel FURS takojšne podatke od upravnikov glede neprijavljenih najemnikov v objektu. Vendar to je Slovenija ,Dežela kjer cvete korupcija in vlada nepremičninska kasta.