Slovenija
12564 ogledov

Prodaja nepremičnin: Odkar spremljajo trg, takšnega rekorda še ni bilo

stanovanja
1/7
Anže Petkovšek
Stanovanja v Sloveniji so v zadnjih dveh letih podražila za deset odstotkov.

"V prvem polletju 2017 smo evidentirali okoli 17.200 sklenjenih kupoprodajnih poslov z nepremičninami v skupni vrednosti 1,07 milijarde evrov," so sporočili z geodetske uprave (Gurs)

Polletno število sklenjenih poslov je bilo rekordno od začetka sistematičnega spremljanja leta 2007.

Neprofitna stanovanja Cene navzgor Slovenija Grebli so se za stanovanje, v trenutku 30 klicev

Vrednost tega prometa je prvič po rekordnem, predkriznem drugem polletju 2007 presegel milijardo evrov že v drugem polletju lanskega leta, ko se je ustavil pri znesku 1,13 milijarde evrov.

Prodajajo se le kakovostnejše nepremičnine, zato bi lahko bil padec cene kvadrat | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Povečevanje vrednostnega obsega prometa je tudi posledica večjega števila večjih poslov, ki so jih začeli sklepati poslovni subjekti oziroma nepremičninski investitorji.

"V prvem polletju letošnjega leta smo zabeležili rekordno število kupoprodaj stanovanj. V primerjavi z istim obdobjem leta 2013 je njihovo število kar za 90 odstotkov večje, hiš je bilo na trgu za 68 odstotkov več," navajajo na Gursu.

Celovški dvori Kupci so "ponoreli" Slovenija Za enako stanovanje tudi prek sto tisoč evrov razlike

Po tem, ko je v drugi polovici preteklega leta že kazalo, da se bo trgovanje s stanovanji umirilo, je število transakcij z njimi v prvi polovici letošnjega spet poskočilo.

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V obdobju zadnjega leta se je število kupoprodaj za hiše začelo povečevati hitreje kakor za stanovanja.

Za razliko od trga stanovanjskih nepremičnin je kriza trga zemljišč za gradnjo stavb trajala do prvega polletja 2015, ko so dosegle dno cene stanovanjskih nepremičnin. Šele ko so začele naraščati cene stanovanj, je v prvi polovici leta 2016 naglo oživel tudi trg zemljišč za gradnjo stavb.

V prvem polletju leta 2017 je znašala povprečna cena rabljenega stanovanja 1.580 evra na kvadratni meter in je bila v primerjavi z drugim polletjem 2016 višja za 3 odstotke, v primerjavi s prvim polletjem 2015, ko je bila najnižja, pa za 10 odstotkov.

"Cene rabljenih stanovanj so od cenovnega vrha v prvi polovici leta 2008 do cenovnega dna v prvi polovici leta 2015 v povprečju padle za 22 odstotkov. Nato so povsod po Sloveniji zrasle. V prvi polovici letošnjega leta so bile v povprečju za 10 odstotkov višje kakor v prvi polovici leta 2015, še vedno pa je bila povprečna cena rabljenega stanovanja v prvem polletju 2017 za 14 odstotkov nižja kakor v prvem polletju 2008," so na Gursu zapisali v poročilu o slovenskem trgu nepremičnin za letošnje leto.

V Kopru in Ljubljani, kjer je največje povpraševanje, so zrasle za 20 oziroma 15 odstotkov, v ostalih največjih mestih pa praviloma podpovprečno.

Nepremičnine | Avtor: Profimedia Profimedia
"Dokler bodo obrestne mere nizke in bo naraščal obseg stanovanjskih posojil je pričakovati presežno povpraševanje in nadaljnjo rast cen stanovanjskih nepremičnin. Ta se bo ustavila šele, ko bo na trg začelo prihajati večje število novih stanovanj, pod pogojem, da jih bodo investitorji ponudili po tržno sprejemljivih cenah. Če bodo s cenami pretiravali, lahko hitro pride do presežne ponudbe, ki ji sledi pok nepremičninskega balona in ponoven zdrs v krizo nepremičninskega trga," še napovedujejo na Gursu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • max 22:39 06.november 2017.

    BALON !!! Eden od načinov napihovanja cen oz. balona je prijava na desetine ali celo na stotine predpogodb, ki niso nikoli realizirane pa vendar padejo v statistiko kupoprodajnih poslov. Podobno kot enodnevne registracije vozil postavijo določeno znamko v vrh po prodaji v državi.

  • mirror 18:43 06.november 2017.

    Oče in mati sta zgradila hišo, njuni otroci so potem odšli od doma za kruhom. Za starše je prevelika, zato jo prodajajo ali primer starši so pomrli, otroci imajo lastno hišo in še hišo staršev, ki jo morajo prodati ali ...prikaži več oddati v najem. Če dajo v najem, neplačnika težko spravijo iz hiše, ker ima najemnik pri nas več pravic kot lastnik. Zato proda ali pusti hišo prazno.

  • Avatar Leon
    Leon 14:12 06.november 2017.

    Prodaja nepremičnin: Odkar spremljajo trg...............tukaj tiči srž naše nepremičninske reforme ! Lastniki več nepremičnin se želijo na vsak način izogniti dajatvam ,zato se nam dogaja ta nepremičninska farsa ! Hegemoni imajo v lasti dve tretjini nepremičnin ,ki jih oddajajo na ...prikaži več tak ali drugačen način ,tudi vladnim ustanovam brez plačila davka .