Popotnik
2604 ogledov

Praznični čas z gladine Ljubljanice

veseli december v Ljubljani Anže Petkovšek Prižig lučk v Ljubljani in začetek veselega decembra.
Kar 29 plovil ima dovoljenje za javni prevoz oseb po Ljubljanici.

"Plovba po Ljubljanici je v zimskem času res čarobna tako skozi mesto kot po Barju," pravijo Rečni pirati, ki že vrsto po Ljubljanici vozijo z ladjico Lj-25 Barbara. Ladjica sprejme 50 oseb in da člana posadke. "Naša ladjica je pozimi zaprta in ogrevana. Pozimi plovba vodi od zapornic na Vražovem trgu pa do Črne vasi," dodajajo.

Po podatkih Upravne enote Ljubljana ima trenutno 29 plovil dovoljenje za javni prevoz oseb po reki Ljubljanici. Za pridobitev dovoljenja mora lastnik plovila vložiti zahtevo za vpis čolna v vpisnik čolnov celinske plovbe Upravne enote Ljubljana in za izdajo dovoljenja za plovbo po reki Ljubljanici.

veseli december v Ljubljani Med 15. in 30. 12. Kaj dogaja Praznični koncerti v Ljubljani

Strogi predpisi za pridobitev dovoljenja

Čolni morajo za pridobitev dovoljenja za plovbo po reki Ljubljanici izpolnjevati strogo določene predpise: "Dovoljena je plovba za javni prevoz oseb s plovili na motorni pogon, če dolžina plovila ne presega 15 metrov, širina plovila 5 metrov, ugrez plovila pa ni večji od 60 cm," sporočajo z UE Ljubljana.

Dovoljena je tudi samo plovba s čolni, ki jih poganja motor na elektriko ali motor z notranjim zgorevanjem, katerega efektivna moč na presega 55 kW. "Hitrost plovila ne sme presegati 8 km/h in lastnik ali upravljavec plovila, ki ga poganja motor z notranjim zgorevanjem, mora izkazati, da pogonski motor plovila ustreza bistvenim zahtevam v zvezi z emisijami izpušnih plinov pogonskih motorjev in v zvezi z emisijami hrupa pogonskih motorjev," dodajajo.

Glavna sezona so predvsem poletni meseci

Medtem ko Rečni pirati na svoji ladjici gostijo predvsem zaključene skupine in poslovne dogodke, so gosti na plovilih Ladjice v veliki večini obiskovalci Ljubljane iz tujine. "Približno 80 odstotkov je tujcev, 20 pa je domačinov," ugotavlja Barbara Škarja iz podjetja Rečni Transport oz. Ladjica, ki ima v lasti več plovil za prevoz oseb po Ljubljanici.

Glavna sezona prevoznikov po Ljubljanici so večinoma poletni meseci. "Naša glavna sezona so maj, junij, julij, september, oktober in seveda december. Glavna razlika med poletno in zimsko sezono je seveda v času trajanja," ugotavljajo Rečni pirati, podobno je tudi pri Ladjici, kjer pravijo, da je v poletnem času dvakrat toliko prometa. "V času veselega decembra je povpraševanje po vožnjah z ladjico ena proti dva v korist poletnega časa. Naša ladjica v poletnem času vozi od 10. do 21. ure na vsako polno uro. V prazničnem času pa vsako uro od 12. do 16. ure in vsake pol ure od 17. do 19.30 za ogled okrašene Ljubljane. Zadnja, romantična vožnja, s kuhanim vinom ali čajem pa se odpelje ob 20. uri."

veseli december v Ljubljani Praznični december Popotnik Lučke so zagorele, takšne so letošnje novosti!

Pijača, sveže pripravljena hrana in čarobna Ljubljana

Ogled praznična Ljubljane je z gladine Ljubljanice še posebej čaroben. "Naš župan ima prav, ko pravi, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Poseben čar ima seveda ogled Ljubljane z ladjico, še posebej ob dobrem kozarčku in domači lokalni kulinarični ponudbi, ki jo pripravljamo prav na naši ladjici," so prepričani pri Rečnih piratih.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 19:40 22.december 2018.

    "Slovenija je najlepše mesto na svetu.".........kam sodi ta zapis in kdo ga je objavil ? Morda Janković ali Pahor ?

  • maresem 12:33 22.december 2018.

    Bi bilo najlepše, če ne bi imelo preveč dvonogih podzemnih mafijskih podgan.

Sorodne novice