Popotnik
3024 ogledov

Lučke so zagorele, takšne so letošnje novosti!

veseli december v Ljubljani
1/10
Anže Petkovšek Prižig lučk v Ljubljani in začetek veselega decembra.
V slovenski prestolnici so prižgali novoletne lučke.

S tradicionalnim prižigom lučk, v petek 30. novembra, se bo v Ljubljani začelo obdobje prazničnih decembrskih prireditev. Na področju okrasitve in programa, obiskovalce letos čaka nekaj novosti, je bilo mogoče slišati na današnji predstavitvi. Pristojni organi pa so ob tem opozorili na pomembnost samozaščite obiskovalcev pred žeparji.

Letošnje novosti

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je na današnji novinarski konferenci poudarila nekaj novosti pri okrasitvi in programu prireditev v letošnjem decembru v Ljubljani. Novost pri okrasitvi predstavljata dve novi smreki. Ena je postavljena na Mali ulici, pred Mestnim igriščem, druga pa na Slovenski cesti, na križišču s Trdinovo ulico. Dopolnitve bo deležna tudi svetlobna okrasitev. Dodanih bo namreč 50 svetlobnih zvezdic. Letošnja svetlobna okrasitev se imenuje Zbliževanja in je delo umetnika Zmaga Modica. Novost pri osvetljavi bo tudi svetlobna povezava Breg-Gallusovo nabrežje, preko Ljubljanice.

Vikend delavnice za otroke

Novost v programu prireditev predstavljajo vikend delavnice za otroke, ki bodo potekale na Križevniški ulici od 1. do vključno 23. decembra. Tako kot vsako leto, bo v Ljubljani organizirano tudi tradicionalno silvestrovanje za najmlajše, in sicer ob 16. uri.

Novoletna okrasitev Kopra Okrasitev Slovenija Popovič pravi, da bodo imeli lepše lučke kot v Ljubljani

veseli december v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tradicionalni del programa pa med drugim ostajajo Miklavžev sejem in sprevod, sprevodi Dedka mraza, Čarobni gozd in glasbeni program na ljubljanskih trgih. Silvestrovanje na prostem bo letos potekalo na štirih lokacijah, ob polnoči pa bo mesto razsvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča. Stuškova je ob tem poudarila, da so izstrelki v skladu z zakonodajo EU ter so sestavljeni izključno iz papirja oziroma razgradljivih materialov. V primeru slabega vremena bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami.

50 sejemskih hišk

Danes so odprli tudi praznični sejem, v sklopu katerega bo 50 sejemskih hišk obiskovalcem nudilo darilno in gostinsko ponudbo. V skladu s trajnostno naravnanostjo Ljubljane bodo gostinci uporabljali izključno trajnostno embalažo, ki je biološko razgradljiva. Vsak gostinec bo ponujal tudi vsaj eno jed iz nabora Okusi Ljubljane.

V Ljubljani so za letošnji decembrski program namenili 113.000 evrov proračunskih sredstev. Preostali del stroškov bodo pokrili donatorji, del pa se financira iz naslova najemnin za sejemske hišice na prazničnem sejmu. Sredstva za osnovno okrasitev znašajo 220.000 evrov, zagotovljena pa so preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave, je povedala Stuškova. Staro mestno jedro je že prepredeno s 50 kilometri prazničnih lučk, namestili bodo še 800 svetlobnih teles in 50 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili park Zvezda, je dejala Stuškova.

Pazite se žeparjev!

Za varnost v času prazničnih prireditev bodo skrbeli ljubljanski policisti in redarji. Ob tem opozarjajo obiskovalce na nevarnost tatvin, kajti storilci radi izkoriščajo gnečo na tovrstnih prizoriščih in v gostinskih lokalih. Poudarjajo, da lahko posameznik za lastno varnost in varnost svoje lastnine poskrbi s preventivnim in samozaščitnim obnašanjem. Redarji voznike naprošajo tudi za strpnost v prometu, saj bo Ljubljano obiskalo veliko število ljudi.

veseli december v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Za obiskovalce decembrskih prireditev bo od 1. decembra do vključno 2. januarja omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu. To bo možno od ponedeljka do petka med 18.30 in 5. uro, ob sobotah od 18.30 naprej, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, do 5. ure naslednjega dne.

Ocenjujejo, da bo Ljubljano v decembru obiskalo okoli milijon enodnevnih obiskovalcev. Če pa se omejijo na tuje obiskovalce, ki prenočijo, pa je bilo v lanskem letu okoli 100.000 nočitev, je povedala. V letošnjem letu jih po besedah Stuškove pričakujejo še več, saj je povprečna stopnja zasedenosti 60 odstotna. Nočitve so se v zadnjih desetih letih v mesecu decembru povečale za 145 odstotkov, doba bivanja pa ostaja v mesecu decembru enaka.

Otvoritev Ledene dežele

Predstavitve se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je program označil kot "izvrsten", vse udeležence pa pozval k sobivanju in razumevanju. Janković se je danes udeležil tudi uradnega odprtja Ledene dežele in tradicionalnega prižiga lučk ob 17. uri.

Na vprašanje, zakaj letos ne bo drsališča pri Emoniki, je Stuškova odgovorila, da gre v tem primeru za povsem zasebno pobudo in da jo bodo v primeru, da bo napovedana, tudi oglaševali.

veseli december v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Tracyotta
    Tracyotta 23:07 30.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top