Popotnik
1093 ogledov

Brezplačna sončna krema ob Blejskem jezeru

Blejsko jezero je zaradi povečanega števila turistov iz leta v leto bolj obremenjeno.

Grajsko kopališče na Bledu se bo odprlo konec tedna, 8. junija. "Letošnja novost je naravna sončna krema, izdelana na veganski osnovi," so sporočili z Občine Bled. "Tako na Bledu z majhnimi koraki, tam kjer le lahko, zmanjšujejo vpliv kopalcev na jezero."

Pojasnjujejo, da bo krema s faktorjem 25, ki ne vsebuje umetnih olj in nanodelcev, s faktorjem 25 bo na voljo brezplačno za vse obiskovalce kopališča.

Na ta način želijo zmanjšati tudi preobremenjenost jezera in onesnaženost zaradi vse večjega števila turistov, ki obiščejo ta slovenski biser. 

Ekološko stanje jezera se je poslabšalo

Špela Remec Rekar iz Agencije za okolje je po poročanju STA na današnji novinarski konferenci povedala, da sta Blejsko in Bohinjsko jezero iz leta v leto bolj obremenjena.

Ekološko stanje Blejskega jezera se je na podlagi stanja vodnih rastlin in živali po skokovitem porastu turizma v letu 2016 poslabšalo iz dobrega v zmeren kakovostni razred. Tudi na območju Fužinarskega zaliva na Bohinjskem jezeru analize mikroorganizmov kažejo resen vpliv kopalcev na kakovost voda.

Za kopalce je kakovost vode po besedah Mateje Poje z Arsa sicer odlična, a kopalci z vstopom v vodo mehansko poškodujejo mikrohabitate, ki so pomembni za preživetje in dobro delovanje priobalne združbe rastlin in živali. Pri Arsu zato priporočajo, da se ljudje izogibajo kopanju izven območij kopalnih voda in da ne uničujejo vodnih in obvodnih rastlin, ki s svojim koreninskim sistemom ščitijo jezero.

Alge na Blejskem jezeru | Avtor: Žurnal24 Posnetek alg na Blejskem jezeru je iz lanskega leta. Žurnal24

Remec Rekarjeva je po navedbah STA opozorila, da kopalci lahko vplivajo na kemijsko stanje jezer z vnosom substanc, ki so prisotne v nekaterih UV filtrih zaščitnih sredstev za sončenje, zato priporoča kreme z minerali in ne kemijskimi filtri ter čakanje, da se krema pred vstopom v vodo vpije v kožo.

S svojimi izločki pa kopalci v jezero vnašajo hranila, ki spodbujajo razrast planktonskih alg in cianobakterij. Ocena je, da kopalci v Blejsko jezero vnesejo 25 do 30 kilogramov fosforja, kar je pet odstotkov skupne obremenitve jezera s fosforjem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1