Svet
51035 ogledov

Zdaj je uradno: Tako slab je obisk turistov na Hrvaškem

Hrvaška plaža
1/4
Pri hrvaškem portalu Index so se dokopali do uradnih podatkov o obiskih turistov v mesecu juliju. Luknja je velika, kar skrbi je dejstvo, da se veča, poudarjajo.

Od 1. do 16. julija so hrvaške turistične institucije zabeležile obisk 2.173.288 turistov, ki so ustvarili 13.872.364 nočitev. V primerjavi z lanskim letom je številka turistov, ki so obiskali Hrvaški, manjša za 122 tisoč. Tujci so v primerjavi z lanskim letom ustvarili za 470 tisoč nočitev manj.

Piran Številke Popotnik Hrvaška z velikanskim težavami, Slovencem se lahko smeji

Na letni ravni so številke sicer še vedno pozitivne, saj je bil obisk v začetku leta nadpovprečen.

Skupaj so letos Hrvati zabeležili 9.069.373 obiskov, kar je več kot lansko leto, ko jih je k našim južnim sosedom prišlo 8.761.267. V letu 2019 je več tudi nočitev, in sicer 40.196.749, lani jih so jih v enakem obdobju ustvarili 39.832.383.

So pa zato katastrofalne številke za julij, ko so strmoglavile nočitve pri zasebnikih. Ko gre za obisk turistov, je številka kar za 70 tisoč nižja od lanske. Hoteli pa so zabeležili šest tisoč nočitev manj kot lani.

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

"Julija smo v majhnem zaostanku, v primerjavi z lanskim letom dva do tri odstotke. A pod črto je leto še vedno pozitivno. Do konca poletja pričakujem rast tako števila turistov kot tudi finančnih prilivov iz naslova turizma," je številke komentiral hrvaški minister za turizem.

Na ministrstvu trdijo, da je turistična sezona najboljša doslej, a razmere na terenu so povsem drugačne, piše Index, ki dodaja, da je sezona veliko slabša kot nekaj v preteklosti.

Zanimivo je, da so se na ministrstvu najprej odločili skriti uradne številke obiska turistov. "Zdaj je jasno, zakaj so se odločili tako," pišejo pri Indexu.

Komentarjev 23
  • jakec1575 22:05 21.julij 2019.

    D,J, a si se ti namenil osebno mascevati Hrvatom ali kaj? Mislim, saj me moti njihov nacin delovanja v zunanji politiki in nedržanju politicnih zavez, samo tole pa ze meji na skodljiv negativni marketing. Oladi malo dečko oz.dekla.

  • kapibara1 15:57 20.julij 2019.

    Če je to res, kar hrčki jamrajo, pa to so jim govorili poznavalci 4-5 let nazaj, ko se je povečal obisk, zaradi teror napadov, v elitnih turističnih destnacijah, in so hrčki to zagrabli in SAMO povišali cene, ne pa kvaliteto ...prikaži več storitev in infrastrkture.... češ da, ko se situacija umiri bodo šli na staro elitno destinacijo..

  • Ivo 21:59 19.julij 2019.

    Kakšne butlje se delajo na Hrvaškem, ko pa vendar vsi vemo, da zasebniki ne prijavljajo gostov, da jim ni treba plačati davka... Zato so nižje številke, ker se to zdaj da na lažji način izvesti...