Zimbabvejski predsednik Mugabe odstopil

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zimbabvejski predsednik je po 37 letih na oblasti odstopil.
Oglej si celoten članek

Robert Mugabe je v pismu zapisal, da odstopa s položaja predsednika Zimbabveja, je sporočil predsednik zimbabvejskega parlamenta Jacob Mudenda. Za odstop se je odločil, medtem ko je parlament začel razpravo o njegovi odstavitvi. 

"Jaz Robert Gabriel Mugabe v skladu s 96. členom zimbabvejske ustave uradno podajam svoj odstop (...) s takojšnjim učinkom," je v pismu, ki ga je na izredni seji parlamenta prebral Mudenda, zapisal Mugabe. Sporočil je še, da se je za odstop odločil prostovoljno. S tem želi zagotoviti miren prenos oblasti, pismo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Odstopa so se razveselili tudi protestniki in ljudje na ulicah, ki so med drugim glasno hupali.

93-letni predsednik je bil od srede, ko je vojska izvedla državni udar, v hišnem priporu. Do danes je vztrajno zavračal vse pozive in pritiske, naj odstopi. Upošteval ni niti ultimata njegove stranke ZANU-PF, ki ga je v nedeljo odstavila s čela stranke, naj do ponedeljka opoldne odstopi s položaja predsednika države.

Vladajoča stranka je nato danes v parlamentu sprožila začetek postopka za njegovo odstavitev.

Mugabe je bil v Afriki cenjen kot starosta politike, na Zahodu pa velja za despota, ki je s porazno gospodarsko politiko in zatekanjem k nasilju za ohranitev oblasti uničil državo. 

Svet V Zimbabveju vojska prevzela nadzor

Zimbabve Mugabe bo predal oblast, če bo izgubil

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:27 22. November 2017.

    Ob tem sem se spomnil na naše nekdanjega tožilca Fišerja ; Odstopil ? Zakaj le ? Lepo vas prosim ! …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.