Svet
12 ogledov

Mugabe bo predal oblast, če bo izgubil

Zimbabve Robert Mugabe volitve
1/3
Žurnal24 main
V Zimbabveju potekajo predsedniške volitve. Mugabe napovedal, da bo predal oblast, če bo izgubil.

V Zimbabveju so se davi odprla volišča za splošne in predsedniške volitve, ki veljajo za preizkus, ali je država po 33 letih vladavine Roberta Mugabeja sposobna izvesti svobodne volitve.

Po vsej državi je sicer odprtih več kot 9600 volišč, kakih 6,4 milijona volilnih upravičencev pa lahko glasuje na predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitvah.

Prvi rezultati lokalnih in parlamentarnih volitev bi lahko bili znani že nekaj ur po zaprtju volišč. V predsedniških volitvah pa bi bil lahko rezultat znan komaj čez pet dni. V kolikor nobeden od kandidatov za predsednika ne bo zmagal v prvem krogu, bo drugi krog volitev potekal septembra.

89-letni Mugabe je dan pred volitvami napovedal, da bo predal oblast, če bo izgubil na današnjih volitvah. Zavrnil je tudi možnost ponarejanja volilnih rezultatov.

Dve uri čakajo na oddajo glasu

Volivci, nekateri zaviti v odeje v hladnem jutru, so se v vrste pred volišči postavili vsaj štiri ure pred njihovim uradnim odprtjem. V nekaterih krajih morajo volivci na oddajo svojega glasu čakati tudi dve uri. Vrste so občutno daljše kot tiste na ustavnem referendumu, ki je bil prav tako letos. Mednarodni opazovalci in tuja veleposlaništva poročajo, da sicer večjih težav ni.

V primeru poštenih volitev bo EU odpravila sankcije

Opazovalci dvomijo, da bodo današnje volitve prinesle kake bistvene spremembe. Politična kriza se bo najverjetneje nadaljevala, izključeno pa ni niti nasilje.

Zimbabvejska volilna komisija sicer zagotavlja, da so več kot pripravljeni za izvedbo volitev. Tokrat jih bodo nadzorovali tudi mednarodni opazovalci. Mednarodna skupnost pričakuje predvsem ocene opazovalcev Afriške unije in Južnoafriške razvojne skupnosti.

Če bodo mednarodni opazovalci ugotovili, da so bile volitve svobodne in poštene, je EU že napovedala, da bo odpravila sankcije proti Zimbabveju. Uvedla jih je leta 2002 zaradi političnega nasilja v državi, kršitev človekovih pravic in poneverb na volitvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.