Svet
355 ogledov

V Zimbabveju vojska prevzela nadzor

Zimbabve državni udar
Zimbabvejska vojska je prevzela nadzor v prestolnici Harare, a zanika, da je izvedla vojaški udar.

Vojska je v televizijskem nagovoru sporočila, da so tarča kriminalci okoli predsednika Roberta Mugabeja, a zagotovila, da sta 93-letni predsednik in njegova družina "dobro in na varnem". Vojska je sporočila, da sta Mugabe, ki državi vlada od samostojnosti od Velike Britanije leta 1980, in njegova možna naslednica na položaju, soproga Grace Mugabe, v njihovem varstvu, poroča AP. Doslej se sama nista oglasila. Južnoafriški spletni medij News24 je medtem poročal, da se Mugabe pripravlja na odstop.

Na Twitterju je Mugabejeva stranka Zanu-PF sporočila, da je bil za začasnega predsednika države postavljen bivši podpredsednik Emmerson Mnangagwa, ki ga je Mugabe minuli teden odstavil zaradi nelojalnosti, veljal pa je za njegovega morebitnega naslednika, poroča britanski BBC.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma pravi, da je Robert Mugabe je v hišnem priporu, potem ko je vojska prevzela nadzor. Zuma naj bi z Mugabejem govoril. Povedal naj bi mu, da ne more zapustiti svojega doma, a da je v redu. Iz kabineta južnoafriškega predsednika Zume so sporočili, da so v stiku tudi s predstavniki vojske. V državo pa naj bi poslali svojega odposlanca. Ta naj bi se srečal tako z Mugabejem kot s predstavniki vojske. 

Zimbabve Robert Mugabe volitve | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
BBC, ki navaja, da ni jasno, kdo upravlja račun stranke na Twitterju, je še poročal, da je stranka na tem družbenem omrežju sporočila še, da je vojska prijela finančnega ministra Ignatiusa Chomboja ter vodjo podmladka stranke, ki oba podpirata Grace Mugabe.

Mnangagwa je bil namreč v minulih mesecih vse bolj v konfliktu z Mugabejevo soprogo, ki je z njegovo odstavitvijo postala verjetna naslednica ostarelega predsednika, ki se oklepa oblasti.

Popravljamo državo, ki je zavila s pečine. Gre za konec zelo bolečega in žalostnega poglavja v zgodovini mlade države, v kateri je diktator z leti predal svojo oblast tolpi tatov, zbrani okoli njegove žene. 

Chris Mutsvangwa, član stranke Zanu-PF za Reuters

Zimbabve Robert Mugabe volitve Zimbabve Svet Mugabe bo predal oblast, če bo izgubil

"Čiščenje se mora končati"

V ponedeljek je general Constantino Chiwenga, tesen zaveznik Mnangagwe, opozoril Mugabeja, da bo posredovala vojska, če bo predsednik nadaljeval z izključevanjem bivših borcev za neodvisnost, ki podpirajo odstavljenega podpredsednika. "Čiščenje v stranki se mora končati," je opozoril general, obkrožen z visokimi vojaškimi predstavniki.

Mugabejeva stranka Zanu-PF je v torek sporočila, da ne bodo popustili pod pritiski, izjavo generala pa so označili za "izdajalsko ravnanje".

Tarča so "kriminalci okoli Mugabeja"

Po navedbah agencije Reuters vojaki in oklepna vozila danes blokirajo dostope do glavnih vladnih uradov, parlamenta in sodišč v središču Harareja. Na fotografijah je videti oklepna vozila in okrepljeno prisotnost vojske na ulicah prestolnice. Po poročanju AP so vpoklicali tudi vse policiste, ki niso bili v službi. 

Potem ko je vojska zasedla sedež državne televizije ZBC, je tiskovni predstavnik vojske, generalmajor Sibusiso Moyo danes v nagovoru zagotovil, da je predsedniku Mugabeju in njegovi družini zagotovljena varnost, saj so tarča vojske "kriminalci okoli Mugabeja", ki povzročajo družbeno in gospodarsko trpljenje. "Takoj, ko bomo končali nalogo, pričakujemo, da se bodo razmere normalizirale," je dejal general, ki je blizu Mnangagwe.

Lev Vizita za živali Zaradi suše odprodajajo divje živali

Mugabe, ki Zimbabve vodi že 37 let, je v Afriki cenjen kot starosta politike, na Zahodu pa velja za despota, ki je s porazno gospodarsko politiko in zatekanjem k nasilju za ohranitev oblasti uničil to najbolj obetavno afriško državo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.