Svet
15 ogledov

V Vatikanu tudi Mugabe

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Beatifikacijo papeža Janeza Pavla II. bo med drugim spremljal tudi predsednik Zimbabveja Robert Mugabe. Slednjemu je sicer vstop v države EU prepovedan.

To pa še ne pomeni, da Mugabe ne sme vstopiti v Vatikan, sicer suvereno državo in nečlanico EU. Kljub prepovedi vstopa v EU so mu italijanske oblasti tako dovolile neposredni prevoz iz rimskega letališča v Vatikan.

87-letni Mugabe se je nazadnje mudil v Rimu leta 2009, ko se je udeležil konference Združenih narodov. Leta 2005 se je udeležil tudi papeževega pogreba. Njegov takratni obisk je sprožil polemike tudi zato, ker se je z njim rokoval britanski princ Charles.

Na zurnalu24.si bomo nedeljsko beatifikacijo papeža Janeza Pavla II. spremljali v živo.

Tiskovni predstavnik Vatikana je dejal, da Mugabeja niso osebno povabili v Vatikan, ampak kot predstavnika Zimbabveja, s katerim ima Vatikan vzpostavljene diplomatske stike.

Slovenijo bo zastopal Žbogar
Beatifikacijo pokojnega papeža bo sicer spremljalo 22 svetovih voditeljev, med drugim poljski predsednik Bronislaw Komorowski, belgijski kralj Albert II., mehiški predsednik Felipe Calderon in francoski premier Francois Fillon. Iz Slovenije bo tam zunanji minister Samuel Žbogar. V Vatikan bo prispelo 87 mednarodnih delegacij, ki bodo slovesnost skupaj verniki spremljale na Trgu svetega Petra.

Krsto s posmrtnimi ostanki Janeza Pavla II., ki je po 27 letih vodenja Rimskokatoliške cerkve umrl aprila 2005, so sicer že v petek prenesli iz grobnice pod baziliko svetega Petra.

Uradne slovesnosti ob beatifikaciji pa se bodo pričele z nocojšnjo vigilijo oziroma bedenjem v rimskem Circusu Maximusu ob 20. uri, ki jo bo vodil kardinal Agostino Vallini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.