Svet
13 ogledov

Depeše ogrozile življenje

Morgan Tsvangirai (desno) se je zaradi depeše znašel v nezavidljivem položaju. L Žurnal24 main
WikiLeaks in Guardian sta se sprla glede objave depeše, ki bi premierju Zimbabveja Morganu Tsvangiraiju lahko prinesla smrtno kazen.

Guardianov kolumnist je WikiLeaks obtožil povzročanja kolateralnih žrtev. Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe je na podlagi razkrite depeše, v kateri se premier na zahod obrača s prošnjo za pomoč pri političnem zastoju v državi, odredil preiskavo proti premierju in vodji opozicije Morganu Tsvangiraiju.

Tega zaradi pogovorov z Američani obtožuje izdaje. Če bo obsojen, Tsvangiraija čaka smrtna kazen.

Tsvangirai je bil v Zimbabveju večkrat žrtev nasilja in bil večkrat tudi v zaporu. Februarja lani je preživel sumljivo prometno nesrečo – njegova žena ni imela te sreče. Leta 2008 je bil ubit eden od njegovih varnostnikov, na Tsvangiraija pa naj bi v Zimbabveju večkrat načrtovali atentat.

Po prvem krogu predsedniških volitev leta 2008 je zdajšnji premier sicer vodil pred Mugabejem, ki položaj predsednika Zimbabveja zaseda že 23 let, vendar pa je pred drugim krogom zaradi dvomov v poštenost volitev odstopil s predsedniške tekme.

WikiLeaks vračajo Guardianu
"Nesprejemljivo je, da nas Guardian obtožuje objave depeše, ki jo je sam izbral za objavo že 8. decembra," so danes na Twitterju zapisali predstavniki WikiLeaks.

Podajanje krivde med WikiLeaks in Guardianom sicer ni prvi takšen konflikt. Ustanovitelj WikiLeaks Julian Assange je časopisu, kateremu je sicer dostavil paket vseh 250 tisoč depeš, nedavno zameril pisanje o njem v povezavi z njegovimi obtožbami na Švedskem.

Pred tem naj bi zaradi po njegovem mnenju žaljivega pisanja o njem že pretrgal stike z New York Timesom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.