Svet
156 ogledov

Zimbabvejski predsednik Mugabe odstopil

Mugabe Zimbabveju vlada že od leta 1980. Žurnal24 main
Zimbabvejski predsednik je po 37 letih na oblasti odstopil.

Robert Mugabe je v pismu zapisal, da odstopa s položaja predsednika Zimbabveja, je sporočil predsednik zimbabvejskega parlamenta Jacob Mudenda. Za odstop se je odločil, medtem ko je parlament začel razpravo o njegovi odstavitvi. 

"Jaz Robert Gabriel Mugabe v skladu s 96. členom zimbabvejske ustave uradno podajam svoj odstop (...) s takojšnjim učinkom," je v pismu, ki ga je na izredni seji parlamenta prebral Mudenda, zapisal Mugabe. Sporočil je še, da se je za odstop odločil prostovoljno. S tem želi zagotoviti miren prenos oblasti, pismo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Odstopa so se razveselili tudi protestniki in ljudje na ulicah, ki so med drugim glasno hupali.

93-letni predsednik je bil od srede, ko je vojska izvedla državni udar, v hišnem priporu. Do danes je vztrajno zavračal vse pozive in pritiske, naj odstopi. Upošteval ni niti ultimata njegove stranke ZANU-PF, ki ga je v nedeljo odstavila s čela stranke, naj do ponedeljka opoldne odstopi s položaja predsednika države.

Vladajoča stranka je nato danes v parlamentu sprožila začetek postopka za njegovo odstavitev.

Mugabe je bil v Afriki cenjen kot starosta politike, na Zahodu pa velja za despota, ki je s porazno gospodarsko politiko in zatekanjem k nasilju za ohranitev oblasti uničil državo. 

Zimbabve državni udar Svet V Zimbabveju vojska prevzela nadzor Zimbabve Robert Mugabe volitve Zimbabve Svet Mugabe bo predal oblast, če bo izgubil

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:27 22.november 2017.

    Ob tem sem se spomnil na naše nekdanjega tožilca Fišerja ; Odstopil ? Zakaj le ? Lepo vas prosim ! Mugabe ima sigurno slovenske korenine .