Svet
3 ogledov

Pritisk na Mugabeja

Mugabe Zimbabveju vlada že od leta 1980. Žurnal24 main
Afriški voditelji izvajajo pritisk na predsednika Zimbabveja Roberta Mugabeja, naj začne pogajanja z opozicijo potem, ko je bil na volitvah ponovno izbran za predsednika države.

84-letni Robert Mugabe se je sestanka afriških voditeljev udeležil kmalu po zaprisegi za predsednika države. Mugabe Zimbabveju vlada že od leta 1980, ko je ta afriška država razglasila neodvisnost.

Ob prihodu Mugabeja so opazovalci Afriške Unije izjavili, da volitve niso dosegle njihovih standardov. To je že tretja skupina opazovalcev, ki je obsodila petkove volitve.

Kljub temu afriški voditelji pa nasprotujejo predlogu zahodnih držav, ki želijo vzpostaviti sankcije zoper Zimbabve in tako kaznovati Mugabeja. Bolj se nagibajo k temu, da bi s pogajanji končali globoko in krvavo krizo v tej uničeni afriški državi.

Tako je regionalna sila Južna Afrika prvič javno pozvala Mugabejevo stranko ZANU-PF in stranko MDC opozicijskega voditelja Morgana Tsvangiraija, da začneta pregovore o prehodni vladi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.