Svet
13 ogledov

Mugabe in Tsvangirai skupaj nad krizo

Bo Mugabe, ki goji kult osebnosti, ki bi mu ga zavidala celo Stalin in Hitler, l Žurnal24 main
Vladajoča koalicija in opozicija sta podpisali dokument, ki bo pomenil kažipot za reševanje države iz krize.

Zimbabvejska opozicija in vladajoča stranka predsednika Mugabeja sta sklenili dogovor, ki je podlaga za nadaljnje formalne pogovore o krizi, v kateri se je država znašla po volitvah, katerih izidov mednarodna skupnost ne priznava. Dogovor sta podpisala Robert Mugabe in opozicijski voditelj Morgan Tsvangirai osebno.

 

Po dolgih letih spet skupaj

Prvič v desetih letih se je zgodilo, da sta bila Mugabe in Tsvangirai danes v istem prostoru.

Dogovor o sodelovanju je bil sklenjen pod velikim mednarodnim pritiskom, potem ko je Mugabe na vnovičnih predsedniških volitvah, ki jih je opozicija bojkotirala, zasedel predsedniški stolček.

Glavna zahteva vladajoče Zimbabvejske afriške narodne zveze – Patriotske fronte je, da opozicija Mugabeja prizna kot predsednika, medtem ko ima opozicija več zahtev, med drugim popolno ustavitev nasilja in izpustitev političnih zapornikov.

Inflacija presega dva milijona odstotkov
Mugabejeva dolgoletna avtokratska vladavina pa ni povzročila samo politične krize, ampak tudi popoln gospodarski kolaps države, ki je to nekoč najbogatejšo afriško državo pahnil na rob preživetja, kar je povzročilo ne samo na desettisoče ekonomskih beguncev, temveč po zadnjih podatkih tudi prek dvomilijonsko odstotno inflacijo na letni ravni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.