Svet
12 ogledov

Mugabe: Mi spoštujemo zakon!

Mugabe volitev ne namerava prestaviti, ker naj bi s tem kršil zakon. Žurnal24 main
Pritiski na zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja se stopnjujejo. Kljub pozivom, naj petkove volitve prestavi, pa Mugabe tega ne namerava storiti, saj bi bilo v nasprotju z zakonom.

Slovensko predsedstvo EU je izrazilo zaskrbljenost zaradi volilnega procesa v Zimbabveju. Prepričano je, da v takšnih razmerah ni mogoče doseči rezultata, ki bi odražal voljo zimbabvejskega naroda. EU zato odločno podpira poziv Južnoafriške skupnosti za razvoj (SADC), naj se drugi krog volitev, predviden za petek, odloži. Predsedstvo zimbabvejske oblasti ponovno poziva, naj se takoj konča nasilje, izpustijo politični zaporniki in ponovno omogoči dostop človekoljubni pomoči.

Italija poziva EU k ukrepanju
Italijanski zunanji minister Franco Frattini je EU pozval, naj ukrepa proti kaosu in nasilju v Zimbabveju, ker afriškim državam to ne uspeva. Frattini je Afriško unijo obtožil, da ne izvaja dovolj velikega pritiska na Roberta Mugabeja v zvezi s petkovimi volitvami. "Gre za kredibilnost Združenih narodov, Afriške unije in SADC. Po mojem mnenju gre za precej mlačno reakcijo Afriške unije," je povedal Frattini. "Če pritiski afriških držav ne bodo dosegli namena, mora EU razmisliti o drugačnih ukrepih in sankcijah," je še dodal. Frattini meni, da morajo biti pri določanju sankcij pazljivi, saj bi lahko prizadele prebivalce države, ki že tako dovolj trpijo.


Podporniki Tsvangiraija se morajo skrivati. © Reuters

 
Tudi ZDA so zimbabvejsko vlado pozvale, naj sprejme ponudbo o pogajanjih. Predsednik George Bush je petkove volitve v Zimbabveju označil za pretvezo in Mugabejevo vlado obtožil ustrahovanja. "Poštenih in svobodnih volitev ne more biti, če enemu od kandidatov ni omogočeno sodelovanje v njih in če njegovi podporniki ne morejo svobodno in brez strahu voliti," je povedal Bush.

Postavil je ultimat

Tsvangirai je sicer Robertu Mugabeju postavil 24-urni rok, v katerem se lahko odloči za pogajanja, sicer bo v svetu veljal za nelegitimnega voditelja, ki je odgovoren za pobijanje civilistov. Mugabe je odgovoril, da se je z opozicijo pripravljen pogovarjati, vendar ne odstopa pri petkovih volitvah.

 
 

Naši bratje v Afriki nas skušajo prisiliti, da bi prekršili svoj zakon, vendar tega ne bomo storili, ker mi zakon spoštujemo.

Robert Mugabe

 
Zimbabvejska volilna komisija je v sredo sporočila, da volitev ne bodo preložili. To je potrdil tudi Mugabe, ki je povedal, da bodo kljub pozivom afriških držav volitve potekale v petek. Poudaril je, da bi prestavljanje volitev pomenilo kršenje zakona. "Naši bratje v Afriki nas skušajo prisiliti, da bi prekršili svoj zakon, vendar tega ne bomo storili, ker mi zakon spoštujemo," je povedal na nekem predvolilnem zborovanju.

Vendar Tsvangirai poudarja, da se morajo pogajanja začeti pred volitvami in ne šele po njih. "Pogajanj ne bo, če bo Mugabe razglasil zmago in se s tem proglasil za predsednika. Kako naj se potem pogajamo?" je Tsvangirai dejal za britanski časnik The Times. Vodja opozicije še ne ve, kdaj bo zapustil nizozemsko ambasado, saj ga skrbi za lastno varnost. Povedal je, da se ne boji le Mugabeja, ampak tudi posameznikov, ki jemljejo zakon v svoje roke. V Zimbabveju po njegovih besedah zakoni ne veljajo.

Volitve pod prisilo
Tsvangirai je povedal, da bodo Zimbabvejci na petkovih volitvah prisiljeni voliti, saj bodo prisotne Mugabejeve čete in milice. "Ljudje bodo prisiljeni voliti, ker bo proces spremljala mobilizirana vojska," je dodal. Po njegovih besedah so milice postavljene izven mest, da bi tradicionalne voditelje prisilile iti na volišča.

Svojo kritiko je medtem izrazil tudi nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela , ki je razmere v Zimbabveju označil kot "tragično napako zimbabvejskih oblasti" .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.