Znani rezultati referenduma v Kataloniji

Foto: Epa Referendumski dan v Kataloniji Foto: Epa Referendumski dan v Kataloniji Foto: epa Katalonija demonstracije Foto: Epa Referendumski dan v Kataloniji Foto: epa Katalonija referendum spopad s policjo
Po podatkih regionalne vlade v Barceloni se je glasovanja, ki ga je zasenčilo nasilje, udeležilo 2,26 milijona volivcev oziroma 42 odstotkov volilnih upravičencev.
Oglej si celoten članek

Na nedeljskem referendumu je za neodvisnost Katalonije glasovalo 90 odstotkov volivcev, je ponoči sporočila katalonska vlada. Voditelj katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je zatrdil, da so prebivalci te španske regije na nedeljskem referendumu pridobili pravico do neodvisne države, ki bo republika. V televizijskem nagovoru je napovedal, da bo "v prihodnjih dneh njegova vlada v katalonski parlament poslala izide nedeljskega referenduma, tako da bo lahko deloval v skladu z zakonom o referendumu". Poudaril je, da Evropska unija ne bo več mogla gledati stran. 

Več kot 800 ranjenih Policija nad ljudi z gumijastimi naboji

Slovenski odzivi "Katalonci nas v najbolj usodnih trenutkih slovenske zgodovine niso pustili na cedilu"

Proti odcepitvi od Španije je na referendumu glasovalo 6,8 odstotka volivcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Slovenija Milan Brglez po pojasnilo, zakaj se je španska vlada odzvala "na tako grob način"

Španske oblasti so skušale glasovanje o samostojnosti Katalonije na vse načine preprečiti, v nasilnih izgredih je bilo ranjenih več sto ljudi.

Španski premier Mariano Rajoy je v nedeljo zvečer sicer zatrdil, da v Kataloniji ni bilo referenduma in da so s tem, ko so ga preprečili, ubranili pravno državo. Krivdo za dogajanje v Kataloniji je pripisal katalonski vladi, "ki je prekršila zakonodajo". Dejal je, da so katalonske oblasti že mesece vedele, da je referendum o samostojnosti nezakonit in da ga ne bodo dopustili, a so vseeno vztrajale ter "napadle pravno državo in demokratični model". Za danes je napovedal sestanek vseh političnih strank v španskem parlamentu, na katerem bodo govorili, kako naprej. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:48 2. Oktober 2017.

    Tale referendum ni uspel , kajti udeležba je bila preslaba ! Udeležba bi morala biti vsaj 75% vol. upravičencev , …

  • 10:05 2. Oktober 2017.

    Kaj je počel tam Dimitrij Rupel , kdo ga je poslal in koga je predstavlja ,saj je znano ,da nima …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.