Čez Slovenijo letijo te glasne ptice

Foto: Profimedia Žerjav - Grus grus
Na svojo prisotnost opozarjajo z glasnim trobljenjem.
Oglej si celoten članek

"Čez Slovenijo se intenzivno selijo žerjavi," sporočajo z Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. V spodnjem posnetku lahko vidite, kako je v soboto zvečer jata 230 žerjavov preletela zadrževalnik Medvedce pri Pragerskem.

xxx

Pojasnjujejo, da ima jata žerjavov v letu obliko črke V, ti pa med seboj glasno komunicirajo. Če opazite žerjave, bodo veseli vaših podatkov o številu, višini leta, smeri leta, kraju in čas opazovanja.

Foto: Profimedia Grus grus - žerjav

Žerjavi so veliki, dolgonogi in dolgovrati ptiči, ki svojo prisotnost pogosto oznanjajo z glasnim trobljenjem. Gnezdijo v obširnih barjih v tajgi, na aluvialnih ravnicah in ob samotnih gozdnih jezerih. DOPPS

"Gnezdeči ptiči severne in srednje Evrope večinoma prezimijo na Iberskem polotoku. Pri nas je reden preletnik," dodajajo. Morda jih boste opazili tudi, kako se v jati zadržujejo na kakši njivi.

Vizita za živali Ustrelili najveličastnejšo ujedo na Balkanu

Foto: Profimedia Grus grus - žerjav

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:38 22. November 2018.

    Dobra novica za vse moje prijatelje. Podjetje z znanjem, ki ponuja spletno delo doma. Sedaj si lahko zaslužite do 500 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.