Vizita za živali > Novice
4333 ogledov

Čez Slovenijo letijo te glasne ptice

Žerjav - Grus grus
Na svojo prisotnost opozarjajo z glasnim trobljenjem.

"Čez Slovenijo se intenzivno selijo žerjavi," sporočajo z Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. V spodnjem posnetku lahko vidite, kako je v soboto zvečer jata 230 žerjavov preletela zadrževalnik Medvedce pri Pragerskem.

Pojasnjujejo, da ima jata žerjavov v letu obliko črke V, ti pa med seboj glasno komunicirajo. Če opazite žerjave, bodo veseli vaših podatkov o številu, višini leta, smeri leta, kraju in čas opazovanja.

Grus grus - žerjav | Avtor: Profimedia Profimedia

Žerjavi so veliki, dolgonogi in dolgovrati ptiči, ki svojo prisotnost pogosto oznanjajo z glasnim trobljenjem. Gnezdijo v obširnih barjih v tajgi, na aluvialnih ravnicah in ob samotnih gozdnih jezerih. DOPPS

"Gnezdeči ptiči severne in srednje Evrope večinoma prezimijo na Iberskem polotoku. Pri nas je reden preletnik," dodajajo. Morda jih boste opazili tudi, kako se v jati zadržujejo na kakši njivi.

Vizita za živali Ustrelili najveličastnejšo ujedo na Balkanu

Grus grus - žerjav | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • shirley 19:38 22.november 2018.

    Dobra novica za vse moje prijatelje. Podjetje z znanjem, ki ponuja spletno delo doma. Sedaj si lahko zaslužite do 500 dolarjev na dan doma kmalu po nekaj urah dela v obrazu. Pridružite se nam in obiščite našo spletno stran za ...prikaži več več podrobnosti. Tu lahko preverite tukaj ...>>>> www.WebJob33.Com