Vizita za živali > Novice
1339 ogledov

Ustrelili najveličastnejšo ujedo na Balkanu

1/2
Beli Visitor Centre and Rescue Centre for Griffon Vultures
''Slovenija ni nikakršna oaza, kjer bi bile ptice varne pred nezakonitim ubijanjem,'' sporočajo iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic DOPPS.

Iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic DOPPS – BirdLife Slovenija so sporočili, da so krivolovci v Črni gori usrelili eno od označenih ptic. Ptica z imenom Perun je od letošnjega poletja bivala v rehabilitacijskem centru na hrvaškem otoku Cres.

taščica Nezakonito Vizita za živali Krivolov: "Tega je bistveno več, kot smo verjeli doslej"

Po izpustitvi se je ptica nekaj časa zadrževala na območju otokov Krk, Rab in Pag, od koder je proti jugu odletela v družbi še enega sovrstnika in prispela do Črne Gore, kjer so ga na območju Ulcinjskih solin opazovali ornitologi iz črnogorskega centra za zaščito in preučevanje ptic. Le nekaj dni po prvem opazovanju ga v solinah in okolici ni bilo več moč opaziti, tudi njegov oddajnik je prenehal pošiljati podatke o lokaciji.

 | Avtor: Matej Gamser Matej Gamser

Črnogorski ornitologi so se odpravili na teren, da pregledajo širšo okolico Ulcinjskih solin, kjer so kmalu po začetku iskalne akcije našli njegovo perje, zraven pa tudi izstreljen tulec šibrovke za streljanje ptic.

''V okviru projekta LIKE – Živeti na kraškem robu smo na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v sodelovanju s hrvaškim partnerjem, društvom BIOM, v Beliju na otoku Cres septembra z GPS napravami opremili več beloglavih jastrebov. S pomočjo teh sofisticiranih naprav za določanje lokacije z veliko natančnostjo spremljamo jastrebe na njihovih poteh po Evropi.''

DOPPS

Ob tem izredno pretresljivem dogodku društvo DOPPS opozarja, da tudi Slovenija ni nikakršna oaza, kjer bi bile ptice varne pred nezakonitim ubijanjem. Na društvu se v okviru projekta Adriatic Flyway 4, ki ga podpira nemška naravovarstvena fundacija Euronatur, intenzivno ukvarjajo s problematiko nezakonitega lova in ubijanja ptic v Sloveniji.

Vizita za živali Že druga grozljiva najdba carinikov ta mesec

Na osnovi trenutnega poznavanja problematike ocenjujejo, da je v Sloveniji letno nezakonito ubitih in ulovljenih od 8.500 do 46.500 ptic, največ s strelnim orožjem (od 6.000 do 30.000 ptic). Pravijo, da je primere izredno težko odkriti, saj da se dogajajo zelo razpršeno, ta dejanja pa med ljudmi pogosto niso razumljena kot prekršek, ki bi ga bilo treba prijaviti.

''Še vedno zbiramo podatke o nezakonitem lovu na ptice, zato vse ljubitelje narave in ptic prosimo, da nam ob zaznavi suma nezakonitega lova ali ubijanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988.''

DOPPS

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice