Vizita za živali
2975 ogledov

Že druga grozljiva najdba carinikov ta mesec

1/2
FURS
Cariniki so na mejnem prehodu Fernetiči odkrili 700 mrtvih škrjancev.

Iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS – BirdLife Slovenia) so sporočili, da so cariniki v soboto, 20. oktobra, na območju mejnega prehoda Fernetiči zasegli večjo pošiljko mrtvih ptic. Mobilni carinski oddelek Koper je v pošiljki našel 700 mrtvih poljskih škrjancev. Vrsta je zavarovano tako z Bernsko konvencijo, kot tudi z zakonodajo RS s področja varstva prostoživečih živalskih vrst. Voznik, romunski državljan, jih je želel nezakonito prepeljati v Italijo. Izlovljene ptice so bile zelo verjetno namenjene na italijanski črni trg, kjer bi bile prodane za hrano v restavracijah.

 | Avtor: FURS FURS

Ne gre za osamljen primer

Gre za že drugi primer ta mesec. 5. oktobra so cariniki na avtobusnem postajališču Lukovica med osebno prtljago našli 15 škatel, v njih pa več kot 1300 zamrznjenih ptic. Na društvu DOPPS zato ugotavljajo, da gre v Sloveniji pri nezakonitem transportu zavarovanih vrst ptic za posameznike, ki ptice lovijo v tujini, predvsem v državah jugovzhodne Evrope, na primer na Hrvaškem, v Srbiji ali Romuniji in jih nato želijo nezakonito prepeljati v drugo državo, največkrat Italijo. Ocenjujejo, da je letno preko Slovenije pretihotapljenih od 38.000 do 180.000 ptic.

taščica Nezakonito Vizita za živali Krivolov: "Tega je bistveno več, kot smo verjeli doslej"

Bi lahko tihotapljenje omejili?

Govorili smo z varstveno orintologinjo Tjašo Zagoršek, po mnenju katere bi tihotapljenje nezakonito ubitih ptic lahko omejili. ''Ta primer, pa tudi tistega iz začetka meseca so cariniki odkrili po naključju. Carinikom smo zato predlagali, da bi vsaj v jesenskem času bili pregledi bolj ciljno usmerjeni, saj bi tako odkrili več primerov.'' Iz društva DOPPS pa vse ljubitelje narave še vedno prosijo, da jim ob zaznavi suma nezakonitega lova ali ubijanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 712 796.

Komentarjev 2
  • jakec1575 14:48 29.oktober 2018.

    Vedno je krivo povpraševanje. genocid na zivlaskim svetom je enka genocidu nad ljudmi. kazen bi morala biti 15 let, ce te dobijo. na italijanske restavracije nimamo vpliva. imamo pa na svoje meje.

  • leonardo 13:37 29.oktober 2018.

    Prokleti pokvarjeni makaronarji!

Sorodne novice