Išče se ta redka vrsta raka

Foto: Nejc Udovič (Ribiška družina Bistrica)
Foto: Nejc Udovič (Ribiška družina Bistrica)
Javni zavod Park Škocjanske jame obiskovalce naproša za pomoč pri popisovanju ogrožene vrste.
Oglej si celoten članek

Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija (PŠJ) v okviru projekta ENGREEN, ki je sofinanciran iz programa čezmejnega sodelovanja INTERREG V-A ITALIJA-SLOVENIJA 2014-2020, izvaja popis potočnega raka primorski koščak oz. koščenec (Austropotamobius pallipes) v porečju reke Reke. Hkrati raziskujejo tudi prisotnost glive Aphanomyces astaci, ki povzroča bolezen, imenovano račja kuga in ima za posledico pogine potočnih rakov. Ta ogroženi rak deseteronožec je sicer v celoti rjave barve in v dolžino doseže do enajst centimetrov.

Iz tega razloga naprošajo vse, ki bi morebiti našli poginulega potočnega raka v naravi, da jih o najdbi obvestijo na mail: renata.rozman@psj.gov.si ali na telefon 05 70 82 126 in na ta način pomagajo pri zbiranju vzorcev na terenu. Mrtvega potočnega raka lahko, dokler ga ne prevzamejo, v plastični vrečki shranite v hladilniku, še dodajajo pri zavodu.

intervju "Najbolj grozljivo je, da so to nepovratne zgodbe" Nova misija Zmanjšaj svoj ogljični odtis

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.