Ko zasledite to vedenje se nujno odpravite do veterinarja

Foto: Profimedia
Kar se vam mogoče zdi zabavno, je lahko življenjsko nevarno.
Oglej si celoten članek

Naši štirinožni družinski člani nas s svojimi prigodami dan za dnem zabavajo. Kdaj se zataknejo med stole, kdaj tačko kam pomolijo, kamor nikakor ne spada, kdaj nas razveselijo, ko nam zvečer na noge položijo glavo, da jih malo pocrkljamo. Nekatera vedenja pa se nam mogoče zdijo zabavna, a so v resnici znaki za resna obolenja, ki jih ne smemo spregledati.

Žalostna zgodba... Poginil "najbolj ljubek pes na svetu"

Stiskanje glave v zid ali druge predmete

Ko opazimo, da naš pes pogosto stiska glavo v zid ali druge predmete brez očitnega razloga, je to lahko znak za resno bolezen ali nevrološko okvaro. Stiskanje glave lahko opazujemo v psih različnih pasem in starosti, pozorni pa naj bomo takrat, ko lahko to vedenje opažamo dlje časa.

Ko to vedenje opazite, svojega ljubljenčka začnite natančneje opazovati - ima mogoče še druge simptome? Tekanje v krogu, težave z vidom, spremembe v vedenju ali epileptični napadi so lahko znaki bolezni prosencefalon, ki povzroči okvare talamusa in sprednjega dela možganov. Stiskanje glave pa je lahko tudi simptom prebavnih motenj, preveč ali premalo natrija v krvi, tumorja na možganih ali vnetij živčnega sistema. Pogosto se to vedenje opazi tudi pri psih, ki so se zastrupili.

Obrnite se na veterinarja, če je vedenje dolgotrajno

Ko več dni zapored opazite, da pes glavo stiska v zid ali druge predmete, je priporočljivo, da ga odpeljete veterinarju. Natančno opišete vse spremembe vedenja svojega psa, poleg tega pa tudi razmislite, če je v tem času pojedel kaj nenavadnega ali novega.

Veterinar bo nato vašega psička natančno pregledal. Najverjetneje mu bo vzel kri, preveril pritisk in mu pogledal v oči. Pogosto se veterinarji odločijo tudi za CT ali MRI glave.

Vizita za živali Napadla je psa. Tako se je odzvala lastnica

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.