Novo odkritje povezano s kužki

Foto: Shutterstock Razno 03.03.13, pes na povodcu, pasji sprehod, povodec, foto: shutterstock
Arheologi so odkrili domnevno najzgodnejše znane slike udomačenih psov na povodcu.
Oglej si celoten članek

Poslikave so odkrili na skalnati steni na severozahodu Saudove Arabije  — v krajih Shuwaymis in Jubbah. Na njih so upodobljene živali med lovom, ki jih ima človek na povodcu. Po ocenah strokovnjakov datirajo v čas holocena oziroma  v osmo tisočletje pred našim štetjem.  

xxx

Pse že imeli na povodcih

"Zdaj lahko rečemo, da so pred devet tisoč leti ljudje že nadzirali svoje pse in jih imeli na povodcih ter jih uporabljali za zapletene lovske strategije. Izpiljeni prikazi tako velikih skupin lovskih psov na Arabskem polotoku, do 21 živali v nekaterih skupinah, kažejo na vztrajno in morda vodeno plemensko populacijo, namesto enega predstavnika," je arheologinja Maria Guagnin povedla za New York Times.  

Ekipa arheologov z Inštituta Max Planck za znanost človeške zgodovine v Nemčiji je analizirala več sto risb. "To je prvi posnetek psa na vrvici," je dejal arheolog Michael Petraglia.

Živali spominjajo na sodobnega kanaanskega psa, izpostavljajo raziskovalci, je poročal britanski Independent, vendar njihov natančen izvor ni znan.  

Taimyr wolf Udomačeni veliko prej, kot smo domnevali

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.