Vizita za živali > Novice
236 ogledov

Udomačeni veliko prej, kot smo domnevali

Haskiji Profimedias
Znanstveniki so analizirali ostanke prednika sodobnih psov in volkov, ki so ga poimenovali Taimyr wolf.

Pes je človekov najboljši prijatelj veliko dlje, kot smo predvidevali. To je razvidno iz DNK analize nedavno odkritih ostankov prednika sodobnega psa in sodobnega volka, ki so ga poimenovali Taimyr wolf in je živel v Sibiriji pred 35.000 leti. Rezultate raziskave so objavili v reviji Current Biology, raziskavo pa je vodil strokovnjak Pontus Skoglund s Harvardske univerze.

Še vedno polno skrivnosti

Do zdaj so znanstveniki domnevali, da smo psa udomačili pred približbo 16.000 leti, kmalu po zadnji ledeni dobi. Zdaj pa so ugotovili, da je novo odkrita vrsta živela pred 27.000 do 40.000 leti. Ta vrsta je bila prednica sodobnih volkov in psov, deli si denimo veliko število genov s sodobnimi sibirskimi haskiji in grendlandskimi psi. Tako se je sodoben pes sodeč po tej raziskavi ločil od sodobnega volka veliko prej.

Začetki našega prijateljevanja s psi kljub tej raziskavi puščajo mnogo odprtih vprašanj, sodeč po vseh ugotovitvah zadnjih let pa so se različni predniki sodobnih volkov in psov pojavljali na različnih delih sveta in v različnih obdobjih. Zadnja raziskava narejena na podlagi na novo odkritega prednika psov ugotavlja le to, da so bili psi udomačeni več kot 30.000 let nazaj in ne 16.000 kot je veljalo do zdaj.     

Komentarjev 1