Vizita za živali > Novice
8166 ogledov

Novo odkritje povezano s kužki

Razno 03.03.13, pes na povodcu, pasji sprehod, povodec, foto: shutterstock Shutterstock
Arheologi so odkrili domnevno najzgodnejše znane slike udomačenih psov na povodcu.

Poslikave so odkrili na skalnati steni na severozahodu Saudove Arabije  — v krajih Shuwaymis in Jubbah. Na njih so upodobljene živali med lovom, ki jih ima človek na povodcu. Po ocenah strokovnjakov datirajo v čas holocena oziroma  v osmo tisočletje pred našim štetjem.  

Pse že imeli na povodcih

"Zdaj lahko rečemo, da so pred devet tisoč leti ljudje že nadzirali svoje pse in jih imeli na povodcih ter jih uporabljali za zapletene lovske strategije. Izpiljeni prikazi tako velikih skupin lovskih psov na Arabskem polotoku, do 21 živali v nekaterih skupinah, kažejo na vztrajno in morda vodeno plemensko populacijo, namesto enega predstavnika," je arheologinja Maria Guagnin povedla za New York Times.  

Ekipa arheologov z Inštituta Max Planck za znanost človeške zgodovine v Nemčiji je analizirala več sto risb. "To je prvi posnetek psa na vrvici," je dejal arheolog Michael Petraglia.

Živali spominjajo na sodobnega kanaanskega psa, izpostavljajo raziskovalci, je poročal britanski Independent, vendar njihov natančen izvor ni znan.  

Haskiji Taimyr wolf Vizita za živali Udomačeni veliko prej, kot smo domnevali

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.