Preverili smo cene veterinarskih storitev po različnih delih Slovenije

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Primerjali smo cene štirih običajnih veterinarskih posegov po različnih krajih v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Kadar imamo doma hišno žival, jo moramo večkrat peljati k veterinarju, kjer moramo pogosto globoko seči v žep. Da bi odkrili, kako se razlikujejo veterinarski stroški po Sloveniji, smo poklicali par veterinarskih ambulant, kjer so nam zaupali cene določenih posegov.

Pri tem je pomembno izpostaviti, da za svoje kosmatince ne iščite najcenejšega veterinarja, ampak takšnega, ki bo vam in vaši živali odgovarjal, saj je njihova dobrobit zmeraj na prvem mestu.

Za primerjavo cen smo vzeli sledeče primere: hoteli smo izvedeti, koliko stane sterilizacija psičke, ki je težka okoli 15 kilogramov, ter kaj vse ta cena vključuje.

Poleg tega nas je zanimala tudi kastracija mačka, težkega štiri kilograme. Zraven smo povprašali po osnovnem pregledu živali ter po primerih, kdaj je ta pregled zaračunan.Zanimala nas je tudi cena za čiščenje zobnega kamna pri psu, ki je težek 20 kilogramov, ter kaj točno ta poseg vključuje.

Ljubljana

V Ljubljani nam nekatere veterinarske ambulante niso želele odgovoriti na vprašanje, češ, da so vsi opisani posegi individualne narave in ne morejo biti ocenjeni na tako teoretičen način.  Ena izmed ambulant Mačja hiša, ki deluje tudi kot zavetišče za mačke, nam pa je sporočila sledeče cene:

Sterilizacija 15 kilogramske psičke vključuje anestezijo, analgezijo, podkožni antibiotik ter ostali material in stane 165 evrov.

Manjši pregled psa (oči, koža, dodatne preiskave) stane 22 evrov, medtem ko boste morali za klinični pregled odšteti 32 evrov. Pri mačkah je manjši pregled 20 evrov, večji pa 32 evrov. Za ultrazvočno čiščenje zobnih oblog, kjer je všteta tudi anestezija ter podkožni antibiotik, je potrebno odšteti 110 evrov.

Običajno je pri vsaki sterilizaciji ali kastraciji vključen predgled pred operativnim posegom, sedacija, anesestezija, spremljanje živali pred posegom in po posegu, operativni poseg kot tudi zdravila. Dodatni stroški, ki lahko nastanejo, so zaščitni ovratnik ali oblačila ter protibolečinska zdravila.

Štajerska

V prestolnici Štajerske boste na Kliniki za male živali Maribor za sterilizacijo 15 kilogramske psičke odšteli 217,40 evra, v ceno je vključen pregled pred operativnim posegom, pomirilo, uvod v anestezijo, inhalacijska anestezija, monitoring med in po operativnem posegu, operativni poseg ter zdravila.

Za kastracijo štiri kilogramskega mačka je potrebno plačati 59,78 evra, vključene so enake stvari kot pri sterilizaciji psičke. Za rutinski zdravstveni pregled za psa boste odšteli 34,47 evra, za mačko pa 31,48.

Foto: Profimedia Veterinar Če se boste odločili za čiščenje zobnega kamna, bo to za 20 kilogramskega psa prišlo 163,72 evra. V ceno je vključen tudi pregled pred posegom, pomirilo, anestezija, monitoring med in po posegu, ultrazvočno čiščenje zobnega kamna, poliranje zob, zdravila. Dodali so še, da se dodatna potrebna zdravila zaračunavajo posebej.

Za primerjavo cen smo dobili odgovore še dveh dodatnih veterin. Ena izmed njih je Veterina Tačka v Šmarju pri Jelšah. "Po ceniku stane sterilizacija 15 kilogramske psičke 191,91 evra. To je cena za kirurški poseg z materialom in zdravili, pregled živali pred posegom in narkozo. Dodatni strošek so preiskave krvi pred posegom, zaščitni ovratnik ali zaščitna oblačila ter protibolečinska zdravila za in po posegu," so zapisali v odgovoru.

Kastracija mačke je pri njih, ne glede na težo, 36,47 evra, klinični pregled pa 34,47 evra. "Klinični pregled opravimo in računamo pri vsaki živali, ki pride k nam z zdravstveno težavo. Pregled opravimo prav tako pri živalih, ki pridejo samo na cepljenje, vendar je cena pregleda všteta že v ceno cepljenja," so še dodali.

Preden se lotijo čiščenja zobnega kamna pri psu vedno opravijo pregled ustne votline, kjer pregledajo stanje dlesni in zob. Cena pregleda je določena na podlagi zahtevnosti in dolžine posega.

V veterinarski ambulanti Zamba se cena sterilizacije 15 kilogramske psičke giblje okoli 180 evrov in vključuje klinični pregled, sedacijo, inhalacijsko anestezijo, vstavitev intravenskega kanala in vsa zdravila, ki so potrebna za poseg, kot tudi sam poseg. Za kastracijo štiri kilogramskega mačka je potrebno odšteti 55 evrov, cena vsebuje enake stroške kot sterilizacija.

"Cena osnovnega pregleda je 37 evrov. Zaračunamo ga v primeru, ko stranka želi pregled kot tak, ko težava ni vnaprej jasna. Za primer, če pride žival na cepljenje, računamo cepljenje, pregled pa ob tem opravimo vedno brezplačno," so še dejali. Cena ultrazvočnega čiščenja zobnega kamna pri 20 kilogramskem psu pa znaša 160 evrov, kar vključuje sam poseg.

Foto: Profimedia Veterinar, pes, kuža

Murska Sobota

Na Veterini Murska Sobota je potrebno za sterilizacijo 15 kilogramske psičke odšteti 166,25 evra. V to ceno je vključen poseg, narkoza, kirurški material in zdravilo. Za štiri kilogramskega mačka je kastracija 63,46 evra, zraven so vključeni enaki stroški.

Za osnovni pregled živali boste na tovrstni veterini odšteli 25,18 evra, za čiščenje zob pa od 70,00 evra do 90,00 evra. Poleg so vključeni tudi stroški posega, narkoza, kirurški material ter zdravilo.

Koper

Na območju Kopra deluje tudi še ena veterina Mačja hiša, kjer so cene enake kot pri tisti v Ljubljani, kjer sterilizacija 15 kilogramske psičke stane 165 evrov in vključuje anestezijo, analgezijo, podkožni antibiotik ter ostale materiale.

Manjši pregled psa (oči, koža, dodatne preiskave) stane 22 evrov, medtem ko je klinični pregled 32 evrov. Za ultrazvočno čiščenje zobnih oblog, kjer je všteta tudi anestezija ter podkožni antibiotik, boste morali prav tako odšteti 110 evrov.

Krško

Na Kršem je Veterina Brestanica, kjer cena sterilizacije 15 kilogramske psičke zajema pregled pred posegom, pomiritev živali, splošno inhalacijsko anestezijo, kirurški poseg (ovariektomijo), aplikacije (antibiotik, protibolečinsko terapijo) po posegu. Cena takšne storitve bi bila 203,46 evra. Dodatno se plača zaščitni ovratnik in morebitna druga zdravila, ki bi jih žival potrebovala. 

Kastracija štiri kilogramskega mačka znaša 51 evrov ter vključuje pregled pred posegom, pomiritev, splošno anestezijo, kirurški poseg ter aplikacije po posegu.

Foto: Profimedia Veterinar "Klinični pregled 1 za pse znaša 29,01 evra, klinični pregled 2 za pse pa 15,01 evra. Klinični pregled mačke 1 znaša 24,00 evrov, klinični pregled mačke 2 pa 12 evrov. Osnovni klinični pregled ptice, glodalcev in plazilcev znaša 19,00 evrov. Klinični pregled zaračunamo ob vsakem opravljenem pregledu živali. Ne računamo ga pa ob cepljenjih živali, saj je tam pregled že vštet v storitev cepljenja in ob storitvi evtanazije, če so zanjo izpolnjeni pogoji," so nam odgovorili.

Čiščenje zobnega kamna pri 20 kilogramov težkem psu znaša 114,46 evra. Cena zajema pregled pred posegom, pomiritev, splošno inhalacijsko anestezijo, pregled ustne votline, čiščenje kamna in aplikacije po posegu. Cena ne vključuje ekstrakcije zob

Jesenice

Za zadnji primer smo vzeli še veterino Sanovet v Jesenicah, kjer sterilizacija 15 kilogramske psičke z vsem materialom in analgetiki vred stane 191 evrov, kastracija mačke je ne glede na težo 64 evrov. Pri kliničnem pregledu psa, pri katerem je obseg pregleda jasen, je cena 28 evrov.

Za čiščenje zobnega kamna pa ceno določijo glede na porabo časa, materiala in število izruvanih zob, saj so kdaj zobje tudi večkoreninski, kar pomeni, da jih je pred ruvanjem potrebno prvo razrezati, ter nato postopoma izruvati korenine. Cena storitve v splošni anesteziji in brez ruvanja se giblje med 150 in 250 evri.

Zakaj takšne cene?

Nina Korenc iz veterinarske ambulante Sanovet je dejala, da so cene posegov zaradi konkurence v Sloveniji različne. Najvišje so v Ljubljani in okolici, kjer imajo ljudje boljše materialno stanje. "Mi oblikujemo cene storitev tudi glede na to, koliko naše stranke zmorejo plačevati za storitve pri živalih," je pojasnila. "Trenutno stroški dela rastejo, zlasti skokovito naraščajo tudi cene zdravil. Poleg tega se soočamo tudi s pomanjkanjem veterinarjev, ki želijo delati v ambulantah, zaradi česar težava postaja vedno večja."

VRH JULIJCEV Izbirajmo poti, ki ne vznemirjajo divjih živali Slovenija Vlada: Kmetje, ki skrbijo za višjo raven dobrobiti živali, bodo nagrajeni Slovenija Te živali vse pogosteje prezimujejo v Sloveniji

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:34 24. Januar 2023.

    Veterinarska ambulanta na Šentiljski - Maribor. Posege- manjše operacije, kjer so morali uspavat psa sem plačal cca.100 EUR. Ampak pri …

  • 18:31 21. Januar 2023.

    Zlatarji ne veterinarji. Jaz sem v tu ne navedenem mestu za kastracijo mačka plačal 56€, sterilizacija mislim, da je 10€ …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.