Slovenija
821 ogledov

Vlada: Kmetje, ki skrbijo za višjo raven dobrobiti živali, bodo nagrajeni

Novice: Slovenski kmetje bodo kmalu v velikih težavah - Krave, krava, kmetija Profimedia
Zadnja dopisna seja vlade v tem letu.

Vlada je na 53. dopisni seji sprejela Uredbi o intervenciji dobrobit živali za leto 2023 in o pravilih pogojenosti. Dala je tudi soglasje k Poslovnemu načrtu Agencije za radioaktivne odpadke za leti 2023–2024 ter sklenila Pogodbo o izvajanju obvezne državne gospodarske javne službe za ravnanje z radioaktivnimi odpadki.

Uredba o intervenciji dobrobit živali za leto 2023 določa izvajanje intervencije dobrobit živali (v nadaljevanju intervencija DŽ) iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 za Slovenijo.

V letu 2023 se intervencija DŽ izvaja v štirih podintervencijah: za prašiče, govedo, drobnico in konje, v podporo za izvajanje živalim prilagojenih načinov reje. ''Namenjena je rejcem, ki zagotavljajo višjo raven dobrobiti živali, čeprav za rejca z ekonomskega vidika to pomeni strošek ali dodatno delo v primerjavi z rejcem, ki zagotavlja živalim zgolj minimalne standarde. Ker so sheme kakovosti s področja dobrobiti živali v Sloveniji še v razvoju, breme dodatnih stroškov za zagotavljanje višje dobrobiti živali ni porazdeljeno po celotni prehranski verigi, temveč stroške nosi predvsem rejec sam,'' so navedli na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Uredba o pravilih pogojenosti določa pravila za zavezance pogojenosti v obliki zahtev, ki pokrivajo področja podnebja in okolja, vključno z vodo, tlemi in biotsko raznovrstnostjo ekosistemov, javnega zdravja in zdravja rastlin ter dobrobit živali. Zavezanci za pogojenost so prosilci in prejemniki sredstev iz naslova shem neposrednih plačil in nekaterih intervencij razvoja podeželja. V primeru neizpolnjevanja zahtev pogojenosti se zavezancem naloži upravna kazen v odstotku od plačil, do katerih so sicer upravičeni. Upravna kazen se naloži glede na resnost, obseg in trajanje po sistemu predpisanem v uredbi.

Soglasje za izgradnjo odlagališča radioaktivnih odpadkov

Nadalje je Vlada RS je na dopisni seji podala soglasje k Poslovnemu načrtu ARAO - Agencije za radioaktivne odpadke za leti 2023-2024.

ARAO bo tako v okviru javne službe v tem obdobju zgradil odlagališče za vse nizko in srednje radioaktivne odpadke (NSRAO) in ravnala z radioaktivnimi odpadki (RAO), ki ne nastajajo v jedrskih objektih za proizvodnjo električne energije. Obenem bo ARAO skrbela za upravljanje, dolgoročni nadzor in vzdrževanje zaprtih odlagališč rudarske in hidrometalurške jalovine, ki nastane pri pridobivanju in izkoriščanju jedrskih mineralnih surovin (zaprta odlagališča na območju nekdanjega rudnika urana Žirovski Vrh) in dolgoročno načrtovanje ravnanja z RAO in izrabljenim gorivom v Republiki Sloveniji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.