Gorenjska
1172 ogledov

Izbirajmo poti, ki ne vznemirjajo divjih živali

Turno smučanje, smučanje, turni smučarji
1/2
Arhiv TNP Turno smučanje
Zima je čas, ko narava potrebuje še več posluha obiskovalcev. Zimska rekreacija na prostem pa od obiskovalcev zahteva tudi več previdnosti za lastno varnost. V Javnem zavodu Triglavski narodni park so skupaj s partnerji projekta VrH Julijcev pripravili pet praktičnih napotkov, kako lahko vsi obiskovalci, od turnih smučarjev do pohodnikov, prispevajo k varstvu narave edinega narodnega parka v Sloveniji, Planinska zveza Slovenije pa je pripravila tudi zemljevid priporočenih turnosmučarskih poti na Pokljuki.

"Z aktivnostmi projekta VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku, ki ga sofinancirata EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, prispevamo k izboljšanju življenjskega prostora zavarovanih živalskih in rastlinskih vrst, zaradi katerih je narava Triglavskega narodnega parka prepoznana kot ena najpomembnejših v evropskem in svetovnem merilu. Poleg varstvenih aktivnosti za ohranjanje narave je tudi vsak obiskovalec tisti, ki z odgovornim in skrbnim ravnanjem ogromno prispeva," so sporočili iz JZ Triglavski narodni park, kjer so napisali pet enostavnih in praktičnih napotkov za odgovorno obiskovanje TNP: 1. Spoštujmo zimski počitek narave, 2. Uporabljajmo javni prevoz, 3. Izbirajmo primerne pohodne poti v zimskem času, 4. Izbirajmo poti za turno smuko z mislijo na belko in druge živali, 5. Upoštevajmo mirna območja, ki so oaza varnosti za prebivalce narave.

Triglavski narodni park je zavarovano območje narave, v katerem so dovoljene omejene dejavnosti pod posebnimi pogoji. Znotraj parka pa so mirna območja, ki najbolj redkim in zavarovanim vrstam zagotavljajo več miru.
Med ljubitelji zimske rekreacije je vse več turnih smučarjev in najbolj priljubljene turnosmučarske poti na širšem območju Pokljuke potekajo v bližini mirnih območij za belko, divjega petelina, ruševca in gamsa. Planinska zveza Slovenije je s partnerji projekta VrH Julijcev pripravila zemljevid priporočenih turnosmučarskih poti na Pokljuki (spodaj), na katerih bodo turni smučarji lahko nemoteno uživali v rekreaciji, živalim pa bodo hkrati zagotavljali večjo mero miru.

Zemljevid, turna smuka, Pokljuka, Triglavski narodni park | Avtor: TNP TNP


Še posebej pozimi ob visoki snežni odeji lahko divjad pri enem premiku porabi toliko energije, kot bi jo sicer v sedmih ali desetih dneh. Divji petelin lahko pozimi tudi teden dni preživi na istem drevesu. Ob sončnem dnevu, ko Pokljuko običajno obišče največ ljudi, v povprečju leti petkrat več, kažejo podatki telemetričnega spremljanja divjih petelinov na Pokljuki, ki ga izvaja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije .

Zemljevid priporočenih poti na Pokljuki

Turno smučanje zahteva veliko mero znanja, izkušenj in poznavanja razmer. Za varno pot je potrebna dobra predhodna priprava z upoštevanjem aktualnih informacij Planinske zveze Slovenije, plazovnih biltenov in meteoroloških napovedi. Turno smuko je priporočljivo opraviti v spremstvu vodnika ali v obliki organiziranega izleta planinskih društev. Ker pa najbolj priljubljene poti na širšem območju Pokljuke potekajo v bližini mirnih območij za belko, divjega petelina, ruševca in gamsa, je Planinska zveza Slovenije s partnerji projekta VrH Julijcev pripravila, kot smo že omenili, zemljevid priporočenih turnosmučarskih poti na Pokljuki, na katerih boste živalim zagotavljali večjo mero miru. Skupnost Julijske Alpe pa je oblikovala nov turistični produkt http://Juliana SkiTour, štiri turnosmučarske etape po Julijskih Alpah s skupno dolžino 52 kilometrov.

Ljubitelji zimskih aktivnosti morate biti pozimi v naravi še posebej skrbni gostje, opozarjajo iz JZ Triglavski narodni park. "Gozdni in skalni robovi, prelomnice, goličave in bližine krmišč so prostori, kjer se živali, ki aktivno preživijo zimo, največ zadržujejo. Bolj aktivne so ob mraku in ponoči, ko iščejo hrano. Vsak dodaten premik, ki ga ustvarite s svojo prisotnostjo, pomeni zanje veliko izgubo energije in posledično slabše pogoje za njihovo preživetje."

Bohinjsko jezero, zima, pohodništvo | Avtor: Mitja Sodja Bohinjsko jezero pozimi. Mitja Sodja

Javni prevoz do izhodišča

JZ TNP in Turizem Bohinj sta s projektom VrH Julijcev sofinancirala avtobusne prevoze v poletni sezoni, ki so prispevali k umirjanju prometa na Pokljuki. Tudi pozimi v Turizmu Bohinj načrtujejo smučarske avtobuse, ki bodo vozili do smučarskih središč: na Pokljuko, Soriško planino in do spodnje postaje smučišča Vogel. Brezplačni prevozi na Pokljuko bodo po podatkih Turizma Bled tudi z Bleda, Turizem Kranjska Gora pa načrtuje smučarski avtobus, ki bo vozil na relaciji med Gozdom Martuljkom in Planico.

Turizem Bohinj je na Pokljuki vzpostavil tudi prikazovalnike hitrosti "Vi vozite", ki voznike opominjajo na počasnejšo vožnjo (priporočena hitrost je 50 km/h), kar povzroča manj hrupa, prebivalcem v bližnjih mirnih območjih pa zagotavlja več miru.

Ohranjanje narave je vrednota prebivalcev Triglavskega narodnega parka, so še izpostavili iz Javnega zavoda TNP in opozorili, da so pred letošnjo zimsko sezono izdali brezplačen Vodnik za obiskovalce biosfernega območja Julijske Alpe.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.