Sedaj je to pri psih prepovedano

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Šlo naj bi za "nedopusten poseg v dobrobit živali."
Oglej si celoten članek

Sodeč po medijski izjavi za Avstrijsko tiskovno agencijo (APA-OTS Dunaj) se je s prvim septembrom v Avstriji prepovedalo britje pasjih gobčkov, v sklopu tega je prepovedano britje brčic iz kozmetičnega razloga, saj naj bi bil to nedopusten poseg v dobrobit živali. Zakon o prepovedi je bil sprejet po tem, ko so združenja za zaščito živali izrazila svoje mnenje proti tovrstnih posegih.

Na mednarodni razstavi psov v Gradcu so v sklopu veterinarskega nadzora sodniki preverili tudi stanje pasjih brčic, pri tem so ugotovili, da v več primerih stanje ni sledilo zakonu o zaščiti živali. Veterinarska združenja so se pričela zavzemati za prepoved britja smrčka, kar je dalo povod za precej burnih debat.

Foto: Profimedia Koder

S prvim septembrom so se debate končno zaključile, saj je bil predlog zakonsko sprejet. "Smo mnenja, da mora biti striženje in britje pasjih brčic za v dobrobit živali prepovedano. Prav tako je to prepovedano iz veterinarskih, bioloških in etičnih razlogov," je povedala Eva Persy, vodja Združenja za zaščito živali Dunaj. "Tu ni ničesar nejasnega. Kdor svojemu psu postriže brke iz kozmetičnega razloga, da upošteva pasemske standarde, krši zakon o zaščiti živali," je še povedala Eva Persy.

Foto: Profimedia Koder

V predlogu zakona so tudi točno opredelili funkcije brk: "Brki so pomemben del senzoričnega aparata pri skoraj vseh sesalcih, razen pri ljudeh," so zapisali v dokumentu, dolgemu 15 strani. Čeprav ni dovolj znanstvenih študij o pomenu pasjih brk lahko vseeno: "domnevamo glede na anatomijo psa in na vedenjske in nevrofiziološke podatke drugih sesalcev primerljivih s psi, da so pasji brki čutilni organi, ki imajo poseben pomen ali funkcijo za živali," sta zapisala Dr. Rudolf Winkelmayer in Dr. Regina Binder, avtorja predloga. Brkom pripisujeta pomembno vlogo, na primer pri orientaciji v temi, pri zaznavanju okolice in predmetov ter pri komunikaciji.

Sodeč po državnem zakonu o zaščiti živali so kakršnikoli posegi prepovedani, razen če so narejeni iz terapevtskega ali diagnostičnega razloga. Brez veterinarskega potrdila ni dovoljeno izvajati posegov, katerih namen je spremeniti fenotipski videz živali iz kozmetičnih razlogov.

Da je to pomembna prepoved dokazuje tudi prepoved striženja ali britja konjskih trepalnic in dlak oziroma brk okoli gobca.

V združenju upajo, da se bo ta prepoved razširila tudi v druge države. Prav tako načrtujejo, da bodo na mednarodnih pasjih razstavah udeležence opozarjali in seznanjali z avstrijskimi pravnimi razmerami, da bi se izognili neprijetnim situacijam. "Vsem mora biti to jasno. To ni nega in to ni neškodljivo frizerstvo, ampak nedopusten poseg v dobrobit živali," je še zatrdila Eva Persy.

Raziskali smo Psi največkrat pobegnejo s teh povodcev

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:24 24. September 2022.

    Pravilno, prepovedati je treba vsake kozmetične popravke, ki so namenjeni zgolj vizuelni podobi"...Takšnim lastnikom je treba pse odvzeti, naj strižejo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.