Vizita za živali
4417 ogledov

Sedaj je to pri psih prepovedano

Pudelj Profimedias
Šlo naj bi za "nedopusten poseg v dobrobit živali."

Sodeč po medijski izjavi za Avstrijsko tiskovno agencijo (APA-OTS Dunaj) se je s prvim septembrom v Avstriji prepovedalo britje pasjih gobčkov, v sklopu tega je prepovedano britje brčic iz kozmetičnega razloga, saj naj bi bil to nedopusten poseg v dobrobit živali. Zakon o prepovedi je bil sprejet po tem, ko so združenja za zaščito živali izrazila svoje mnenje proti tovrstnih posegih.

Na mednarodni razstavi psov v Gradcu so v sklopu veterinarskega nadzora sodniki preverili tudi stanje pasjih brčic, pri tem so ugotovili, da v več primerih stanje ni sledilo zakonu o zaščiti živali. Veterinarska združenja so se pričela zavzemati za prepoved britja smrčka, kar je dalo povod za precej burnih debat.

Koder | Avtor: Profimedia Profimedia

S prvim septembrom so se debate končno zaključile, saj je bil predlog zakonsko sprejet. "Smo mnenja, da mora biti striženje in britje pasjih brčic za v dobrobit živali prepovedano. Prav tako je to prepovedano iz veterinarskih, bioloških in etičnih razlogov," je povedala Eva Persy, vodja Združenja za zaščito živali Dunaj. "Tu ni ničesar nejasnega. Kdor svojemu psu postriže brke iz kozmetičnega razloga, da upošteva pasemske standarde, krši zakon o zaščiti živali," je še povedala Eva Persy.

Koder | Avtor: Profimedia Profimedia

V predlogu zakona so tudi točno opredelili funkcije brk: "Brki so pomemben del senzoričnega aparata pri skoraj vseh sesalcih, razen pri ljudeh," so zapisali v dokumentu, dolgemu 15 strani. Čeprav ni dovolj znanstvenih študij o pomenu pasjih brk lahko vseeno: "domnevamo glede na anatomijo psa in na vedenjske in nevrofiziološke podatke drugih sesalcev primerljivih s psi, da so pasji brki čutilni organi, ki imajo poseben pomen ali funkcijo za živali," sta zapisala Dr. Rudolf Winkelmayer in Dr. Regina Binder, avtorja predloga. Brkom pripisujeta pomembno vlogo, na primer pri orientaciji v temi, pri zaznavanju okolice in predmetov ter pri komunikaciji.

Sodeč po državnem zakonu o zaščiti živali so kakršnikoli posegi prepovedani, razen če so narejeni iz terapevtskega ali diagnostičnega razloga. Brez veterinarskega potrdila ni dovoljeno izvajati posegov, katerih namen je spremeniti fenotipski videz živali iz kozmetičnih razlogov.

Da je to pomembna prepoved dokazuje tudi prepoved striženja ali britja konjskih trepalnic in dlak oziroma brk okoli gobca.

V združenju upajo, da se bo ta prepoved razširila tudi v druge države. Prav tako načrtujejo, da bodo na mednarodnih pasjih razstavah udeležence opozarjali in seznanjali z avstrijskimi pravnimi razmerami, da bi se izognili neprijetnim situacijam. "Vsem mora biti to jasno. To ni nega in to ni neškodljivo frizerstvo, ampak nedopusten poseg v dobrobit živali," je še zatrdila Eva Persy.

Pes Raziskali smo Slovenija Psi največkrat pobegnejo s teh povodcev
Komentarjev 1
  • Avatar luckyss
    luckyss 08:24 24.september 2022.

    Pravilno, prepovedati je treba vsake kozmetične popravke, ki so namenjeni zgolj vizuelni podobi"...Takšnim lastnikom je treba pse odvzeti, naj strižejo živo mejo in obeša lučke po njej...