Slovenija
3561 ogledov

Psi največkrat pobegnejo s teh povodcev

Pes Profimedia
Ko pripeljemo domov novega družinskega člana, moramo poskrbeti za njegovo varnost. Zaradi tega je potrebno kupiti pravilno opremo, da bo vaš čas z njim res brezskrben.

V Sloveniji se pogosto tudi mediji razpišemo o pobeglih psih, ki jih skrbniki nemočno iščejo in trepetajo za njihovo varnost. Skupina, ki prva pride na teren s ciljem, da najde pogrešanega psa ali mačko, je organizacija K9 - iskanje pogrešanih Slovenija, ki jo je ustanovila Sabina Piber.

K9 je prva in edina organizacija v Sloveniji, ki išče pobegle in izgubljene živali. Sama organizacija se ponaša z veliko uspešnimi iskalnimi akcijami, prav tako pa imajo v rokavu veliko nasvetov, kako primerno poskrbimo za psa, ki je begosumen.

Pogovarjali smo se z ustanoviteljico organizacije, Sabino Piber, ki nam je iz osebnih izkušenj in opažanj svetovala, kakšno opremo je najbolje kupiti za novega družinskega člana.

Čeprav je trenutno posvajanje psov zelo v porastu in priljubljeno, Sabina Piber opozarja, da pes ni prilagojen na vse situacije. Treba je razumeti, da pes verjetno ni prišel iz urejenega legla, kjer bi mama imela dobre razmere za življenje. "To pri posvojenih psih ni verjetno, razen če so bili skoteni v zavetišču. Potrebno se je zavedati, da so stresni hormoni mame vplivali tudi na skotenega mladička, kar se pozna na osebnosti psa," je razložila Sabina. Sodeč po njenih besedah, mladiči te travme, ki jih je njihova mama doživljala, prinesejo s seboj na svet. Čeprav se pri mladičih to lahko reši, pa je pri odraslih psih to drugače.

"Vsak pes, ki ga pripelješ iz zavetišča, ima za seboj že neko življenje. Poznali so okolico, skrbnike, telesno govorico, jezik. Ko je pes iztrgan iz takšnega okolja, je seveda pod ogromnim pritiskom, saj se nenadoma znajde v nepoznani okolici. Tam so tuji vonji in neznane osebe," je nadaljevala Sabina.

Zaradi teh razlogov seveda ni nenavadno, da se pes želi vrniti nazaj domov, saj edino to pozna. "Ljudje se morajo zavedati, da jih pes ne pozna, in da obstaja velika možnost, da bo pobegnil. Ravno zaradi tega razloga mora imeti pes dobro opremo, dokler se z njim dobro ne spoznamo. To lahko kdaj traja tudi več let."

Anti-escape oprsnica

"Dokler psa še dobro ne poznamo in se nismo še povezali z njim, je nujno, da ima anti-escape oprsnico," je poudarila Sabina Piber.

oprsnica | Avtor: Sabina Piber Sabina Piber
"To je tritočkovna oprsnica, ki gre okoli vratu psa, okoli trupa ter okoli predela bokov," je nadaljevala. Po njenih besedah ta oprsnica preprečuje, da bi pes kakorkoli pobegnil, saj se iz nje ne more izviti. Priporoča tudi, da vsaj prve dni pripnemo še en povodec na ovratnico. Tako je pes pripet na dveh mestih.

"Tudi če se zgodi, da karabin morda zataji, je pes vseeno privezan še na enem delu in tako ne more pobegniti," je svetovala. Čeprav morda izgleda tako pripenjanje malo nenavadno, je to vseeno najvarnejša vrsta oprsnice za naše nove družinske člane.

Povodec

Kakor smo se naučili iz raznih zgodb o pobeglih psih, sedaj že vsi vemo, da je uporaba tako imenovanih 'flexi' povodcev odsvetovana. Takšni povodci so morda primerni za skrbnike psov, ki zelo dobro poznajo svojega psa, ne pa tudi za novopečene skrbnike. Še posebej, če je kuža posvojen. "Največkrat psi pobegnejo s flexi povodcev," je razložila Sabina.

"Flexi povodec lahko razpade ali se raztrga. Prav tako je možno, da mehanizem enostavno preneha delovati. To se lahko zgodi, ko pes nenadoma močno potegne in se mehanizem znotraj povodca popolnoma uniči ali pa ob nenadnem sunku zdrsne iz rok. To je še posebej nevarno, saj pes nato za seboj vleče povodec."

Četudi poznamo svojega psa, Sabina vseeno svari, da pri flexi povodcu psa nimaš popolnoma pod nadzorom. Zaradi same sestave povodca skrbnik ne začuti, kaj njegov pes dela, kar lahko povzroči še dodatne težave.

"Seveda igra na sprehodu ni prepovedana," je pomirila Sabina. "Kadar greste na sprehod s psom, je dobro imeti sledni povodec, ki je lahko dolg tudi do 15 metrov." Sledni povodci so precej dolgi povodci. Pes takšne povodce vleče za seboj in ga ne motijo. "Pri slednemu lahko narediš še vozel, da takrat, ko je potrebno, samo stopiš nanj in ti povodec ne zdrsne izpod stopala," je razložila Sabina.

"Sam material povodca ni tako pomemben. Važno je, da je dovolj trpežen in tudi prožen. Kot skrbniki moramo biti pozorni na to, da s povodcem začutimo, kaj naš pes počne."

Kaj pa transport?

"Za prevoz psa najbolj priporočam boks v prtljažniku," je svetovala Sabina. Že pred odhodom iz hiše je potrebno poskrbeti, da je pes privezan, pri avtu pa je previdnost še dodatno nujna. "Sedaj imaš možnost, da je pes lahko tudi v boksu pripet in ga tako samo prepenjaš, ko ga daješ ven," je razložila. "Tako tudi preprečiš kakršnekoli možne nesreče oziroma pobege, saj pes lahko hitro skoči iz avta, ko odpreš vrata."

boks za pse | Avtor: Profimedia Profimedia

Varnost psa je vedno na prvem mestu, zato je potrebno, da mu kupimo opremo, iz katere ne more pobegniti. Pomembno si je tudi zapomniti, da je posvojen pes na začetku zelo pod pritiskom, saj se je nenadoma znašel v neznanem okolju.

"Odraslega posvojenega psa na začetku ne izpostavljamo dodatnemu stresu, kot je to promet, hrup, množica ljudi in drugi psi. Priporočeni so krajši sprehodi v bolj mirnem okolju. Tako počasi spoznava vse okoli sebe. Potreben je čas in potrpežljivost, da se pes navadi na nas," je še dodala. "Ko kupujemo ali posvajamo psa, se moramo zavedati, da si moramo naše življenje prilagoditi njegovemu, saj smo se mi odločili zanj. Potrebno je biti strpen in vedno paziti, da imamo vso potrebno opremo, ki preprečuje možne pobege," zaključi Sabina.

Ugriz psa Lastnik in žrtev Slovenca Svet Pes v kampu napadel otroka, slednji hudo poškodovan flossie Obupani Magazin Skrbnik ponuja za psa več kot 17.600 evrov BMW nagrada Svet Za psa ponuja svoj BMW
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.