Šakali: Tako je Luka kot prvi v Sloveniji dobil zelo posebno ovratnico

Foto: Dr. Hubert Potočnik Foto: Dr. Hubert Potočnik Foto: Dr. Hubert Potočnik
Ekipa raziskovalcev in lovcev na Krasu uspešno namestila ovratnico.
Oglej si celoten članek

"Z veseljem vam pošiljamo novico o uspešni namestitvi GPS telemetrične ovratnice prvemu šakalu v Sloveniji," so sporočili z ljubljanske biotehnične fakultete. Šakalji samec Luka jim bo s pomočjo s črne-rjave in ultralahke ovratnice preko SMS pošiljal prepotrebne in natančne podatke o njegovem gibanju in življenju: "Dosežek se nam zdi vreden predstavitve širši javnosti predvsem zaradi tega, ker  nam v celoti primanjkuje znanja o tej vrsti, njeni ekosistemski vlogi, medvrstnih odnosih, vplivih na druge vrste, populacijski dinamiki, prostorskem vedenju, sposobnosti širjenja ter primernem prostoru zanjo," je pojasnil  dr. Hubert Potočnik z ljubljanske biotehnične fakultete.

Šakal Luka je mlajši odrasel samec, tehta 12 kilogramov in je v dobri telesni kondiciji.

Žival se silovito širi, zato je potreben nadzor

Foto: Dr. Hubert Potočnik Opremljen šakalji samec bo  s pomočjo ovratnice pošiljal podatke o njegovih prostorskih potrebah in vedenju, v okolju, kamor se je njegova vrsta naselila pred dvema desetletjema: "Izkušnje iz sosednjih držav kažejo, da je njegovo širjenje eno najbolj intenzivnih do sedaj poznanih v sodobnem času med sesalci sveta, zato bo  vsak nov podatek o tej »novi« vrsti za slovensko živalstvo  pripomogel tudi k oblikovanju ustreznih upravljavskih izhodišč zanjo v prihodnje," dodaja raziskovalec.

Šakal se v zadnjih desetletjih z Balkana uspešno širi proti srednji, severni in vzhodni Evropi. Poleg širjenja je zanj značilno tudi zelo hitro naraščanje številčnosti v vseh državah/območjih, ki jih je poselil v zadnjih petindvajsetih letih.

Šakala v Sloveniji in Evropi šele spoznavamo

V okviru ciljnega raziskovalnega projekta, namenjenega spremljanju stanja in širjenja populacije šakala v Sloveniji, so v letu 2017 slovenski raziskovalci v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije, njenimi članicami in številnimi lovci ter ob podpori Zavoda za gozdove Slovenije izvedli tudi prvo sistematično vseslovensko spremljanje (monitoring) šakala v Sloveniji. Ta bo med drugim podlaga za sprejemanje ustreznih ciljev in ukrepov upravljanja s to vrsto v prihodnjih letih.

Lovci Šakal: Žival se silovito širi, zato je potreben nadzor

Zemljevid: Gostota prisotnosti šakala v Sloveniji

Foto: Dr. Hubert Potočnik

Gostoto opažanja znakov prisotnosti šakala v Sloveniji lovci, gozdarji in drugi zainteresirani sedaj vpisujejo v posebno spletno aplikacijo MONITORING ŠAKALA.

Foto: Profimedia Zlati šakal, Canis aureus
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.