Vizita za živali > Novice
1008 ogledov

Šakali: Tako je Luka kot prvi v Sloveniji dobil zelo posebno ovratnico

1/3
Dr. Hubert Potočnik
Ekipa raziskovalcev in lovcev na Krasu uspešno namestila ovratnico.

"Z veseljem vam pošiljamo novico o uspešni namestitvi GPS telemetrične ovratnice prvemu šakalu v Sloveniji," so sporočili z ljubljanske biotehnične fakultete. Šakalji samec Luka jim bo s pomočjo s črne-rjave in ultralahke ovratnice preko SMS pošiljal prepotrebne in natančne podatke o njegovem gibanju in življenju: "Dosežek se nam zdi vreden predstavitve širši javnosti predvsem zaradi tega, ker  nam v celoti primanjkuje znanja o tej vrsti, njeni ekosistemski vlogi, medvrstnih odnosih, vplivih na druge vrste, populacijski dinamiki, prostorskem vedenju, sposobnosti širjenja ter primernem prostoru zanjo," je pojasnil  dr. Hubert Potočnik z ljubljanske biotehnične fakultete.

Šakal Luka je mlajši odrasel samec, tehta 12 kilogramov in je v dobri telesni kondiciji.

Žival se silovito širi, zato je potreben nadzor

 | Avtor: Dr. Hubert Potočnik Dr. Hubert Potočnik
Opremljen šakalji samec bo  s pomočjo ovratnice pošiljal podatke o njegovih prostorskih potrebah in vedenju, v okolju, kamor se je njegova vrsta naselila pred dvema desetletjema: "Izkušnje iz sosednjih držav kažejo, da je njegovo širjenje eno najbolj intenzivnih do sedaj poznanih v sodobnem času med sesalci sveta, zato bo  vsak nov podatek o tej »novi« vrsti za slovensko živalstvo  pripomogel tudi k oblikovanju ustreznih upravljavskih izhodišč zanjo v prihodnje," dodaja raziskovalec.

Šakal se v zadnjih desetletjih z Balkana uspešno širi proti srednji, severni in vzhodni Evropi. Poleg širjenja je zanj značilno tudi zelo hitro naraščanje številčnosti v vseh državah/območjih, ki jih je poselil v zadnjih petindvajsetih letih.

Šakala v Sloveniji in Evropi šele spoznavamo

V okviru ciljnega raziskovalnega projekta, namenjenega spremljanju stanja in širjenja populacije šakala v Sloveniji, so v letu 2017 slovenski raziskovalci v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije, njenimi članicami in številnimi lovci ter ob podpori Zavoda za gozdove Slovenije izvedli tudi prvo sistematično vseslovensko spremljanje (monitoring) šakala v Sloveniji. Ta bo med drugim podlaga za sprejemanje ustreznih ciljev in ukrepov upravljanja s to vrsto v prihodnjih letih.

Zlati šakal, Canis aureus Lovci Vizita za živali Šakal: Žival se silovito širi, zato je potreben nadzor

Zemljevid: Gostota prisotnosti šakala v Sloveniji

 | Avtor: Dr. Hubert Potočnik Dr. Hubert Potočnik

Gostoto opažanja znakov prisotnosti šakala v Sloveniji lovci, gozdarji in drugi zainteresirani sedaj vpisujejo v posebno spletno aplikacijo MONITORING ŠAKALA.

Zlati šakal, Canis aureus | Avtor: Profimedias Profimedias

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.