Slovenija
1859 ogledov

Reportaža: Tako smo se imeli na Žurnalovem festivalu

Festival za ljubitelje živali 2023
1/240
Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023
Primarni cilj našega edinstvenega dogodka je poučiti otroke o odgovornem skrbništvu živali, obenem ponujamo brezplačen družinski izlet in popolno pasjo pustolovščino.

Letos smo Festival za ljubitelje živali razširili na dodaten velik travnik in park, saj smo želeli ustvariti še mirnejše prizorišče za živali s kmetije. Dogodek je kljub spremembi ure tik pred zdajci obiskalo več kot 25.000 ljudi, odzivi so bili fantastični! Številne družine so se podale tudi na Lov na zaklad, ki sta ga organizirala Žurnal24.si in Med.Over.Net.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

S Festivalom za ljubitelje živali želimo pomagati, da bi se v Sloveniji krepila zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, ter poučiti najmlajše o čudovitem živalskem svetu. 

Festival za ljubitelje živali je del Dežele prijateljev, kjer se odvija tudi Robin Hud festival, ki ga organizira Radio Robin. Soorganizator dogodka je Mestna občina Nova Gorica. Ogromno fotografij v spodnji galeriji.

1/240
Festival za ljubitelje živali Saša Despot

Na začetku festivala je veterinarska inšpektorica Ingrid Zidarič z našo moderatorko spregovorila o odgovornem lastništvu živali, kar je že nekaj let rdeča nit Žurnalovega festivala. Veseli jo, da se stanje na področju skrbi za živali izboljšuje, še vedno pa pogreša večjo informiranost pri nakupu psov, ki jih zaradi nižje cene veliko ljudi še naprej kupuje pri preprodajalcih. Večina tovrstnih primerov se konča s poginom.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Prva prijateljska HOOPERS tekma v Sloveniji

Ves čas trajanja dogodka ste lahko obiskali kotiček BLAZNO BLATNO ŠOLANJE IN SPREHAJANJE PSOV, kjer je bil hoopers poligonček. S psi ste se lahko udeležili individualnega spoznavnega preizkusa v tej novejši kinološki disciplini. Na osrednjem prizorišču smo imeli prvo prijateljsko HOOPERS tekmo pri nas!

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Obiskali so nas tudi izkušeni tekmovalci iz tujine, kjer je ta disciplina že močno zasidrana. Nekoliko zatem, ko so nas presenetile dežne kaplje, je bilo na poligonu videti tudi nekaj obiskovalcev s svojimi kosmatinci, ki so se želeli preizkusiti v tej izredno zanimivi in resnično blatni kinološki disciplini. Marsikdo bi celo trdil, da smo se uspeli dogovoriti z višjo silo, saj nam je vreme kot nalašč postreglo s pravim blatom. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Kot nam je povedala inštruktorica, tekmovalka in lastnica Blazno Blatno Alenka Gorjan, je razlogov za priljubljenost te kinološke discipline več: "Primerna je za različne pasme psov, tudi za kratkogobčne pse in masivne pasme, saj ni tako fizično naporna disciplina kot je na primer agility. Lahko jo pričnejo trenirati tudi psi mlajši od enega leta, saj je precej varna in tudi starejšim psom omogoča ohranjanje fizične pripravljenosti.  Ker se večinoma vodi psa iz razdalje, je disciplina primerna tudi za mobilno ovirane vodnike."

Sponzor HOOPERS tekme je bila Zavarovalnica SAVA z zavarovanjem Naše Tačke. Zavarovanje Naše tačke, ki ga ponujajo pri zavarovalnici Sava, velja za vse čipirane pse in mačke, ki so starejši od treh mesecev in mlajši od 12. let. Zavarovanje Naše tačke v primeru pogina zaradi nezgode pokriva nakupno vrednost hišne živali, krije veterinarske stroške zdravljenja in škodo, ki jo pes ali mačka povzroči tretjim osebam. S sklenitvijo asistence Naše tačke je poskrbljeno za namestitev ali sprehode hišne živali v primeru bolezni ali nezgode lastnike oziroma družinskih članov. Zavarovanje nudi tudi pravno zaščito, ki krije sodne stroške v primeru tožbe.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Punce na kolesih delile Manner Snack Minis

Manner hostese so razveselile tako male kot velike udeležence dogodka, saj so brezplačno delile slastne Manner Snack Minis, ki so lahko vedno z vami! Z nasmehi do ušes in dobro voljo so kljub jutranji vročini in popoldanskem nalivu dekleta pridno razveseljevala tako naše obiskovalce kot tudi gostujoče in zaposlene. Manner napolitanke so bile kot nalašč za hitro okrepitev.

So tako raznolike kot vaše življenje in vsak odmor spremenijo v hrustljav užitek. Nastajajo v Manner lastni proizvodnji, v osrčju Dunaja, kjer uporabljajo samo kakav s 100-odstotnim certifikatom Fairtrade! Praktično 25-gramsko pakiranje se prilega v vsak žep in obljublja hrustljave trenutke užitka kadar koli in kjerkoli.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

PIRO vodna meglica

Za osvežitev na dogodku je poskrbela spletna trgovina PIRO, ki nas je hladila s senčniki in vodno meglico. Pod senčniki so se otroci igrali in iskali osvežitev, pod senčniki in vodno meglico smo lahko spremljali dogajanje na osrednjem prizorišču. Vodna meglica je bila popularna predvsem v dopoldanskih urah, še posebno s strani gostujočih kosmatincev.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Z navdušenjem nad nepoznanimi vonjavami je bilo lahko videti marsikatero pasmo, ki si je po vroči predstavitvi zaslužila kratek počitek - bodisi v objemu vodne meglice ali pod enim od senčnikov. Slednji so prav prišli tudi obiskovalcem, saj so se z njihovo pomočjo nekoliko lažje spopadli z vročino, za piko na i pa so lahko še dlje časa občudovali živali na festivalu. Njihove dežnike z vodno meglico lahko vidite na fotografijah.

Festival za ljubitelje živali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Alpaka ranč Primorska je navdušil

Letošnji prav posebni gostji našega festivala sta bili alpaki Pako in Zeus z Alpaka ranča Primorska, ki so naš festival obiskali prvič. Zaradi svoje simpatične pojave sta nas simpatična samčka res očarala. Če smo jim ponudili hrano, ki nam jo je v dlan natrosla njuna skrbnica, sta jo veselo pojedla, prišla sta tudi z novo frizuro, na sveže ostrižena. Na stojnici ste se lahko pri njuni skrbnici Nataši  pozanimali o skrbi zanje ter si ogledali tudi nekatere izdelke iz njihove volne. Izvedeli smo, da njihova volna ne pika in je zelo prijetna na otip. Prav tako prijetni in zares zelo prijazni sta bili tudi gostujoči alpaki, ki sta bili pravi magnet za najmlajše obiskovalce.

Festival za ljubitelje živali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ranč Aladin s svojimi mini kozicami

Poleg alpak so festival prvič obiskale tudi mini kozice iz dolenjskega Z00 park-ranča Aladin. Te prikupne male kozice so izjemno pametne in prefrigane, vmes so si privoščile tudi samostojen sprehod po travniku. Obiskovalci so jih lahko hranili in božali, okoli kozic je bila prava gneča. V neposredni bližini kozic, prav tako pod okriljem dolenjskega Z00 park-ranča Aladin so se otroci lahko srečali tudi s ponijem, ki je tekom dopoldneva pridno skrbel za vzdrževanje trate.  

ZOO ALADIN | Avtor: Nataša Medvešček M. Nataša Medvešček M.

Z nami je bila znova srčna ekipa Ranča Špela

Na dogodku so tako kot lani obiskovalcem predstavili in približali svet konjev, povedali, kako se zanje skrbi, kakšne so njihove osnovne potrebe ter tudi, kako se konja pripravi za ježo. Srčna ekipa Ranča Špela, ki se nahaja v Čepovanu, je bila znova ena glavnih atrakcij našega dogodka. Spoznali ste njihovega najstarejšega frajerja Miška, ki je letos dopolnil kar 20 let. Na Festival je prišel tudi Texas. To čudovito bitje trmastega značaja lahko danes jaha vsak. Udeležil se je tudi že western tekem. Prišla je tudi ponica Larisa, ki je shetlandski poni, ki je mala simpatična gospodična z močnim karakterjem. Njihov kotiček je bil venomer poln vedoželjnih otrok, nekateri so prvič zajahali konja.

Špela je za Žurnal24.si povedala, da se s konji ukvarja že 27 let. "Ko sem jih dopolnila osem, so me doma vprašali kaj si želim za darilo: tečaj jahanja ali kolo. Verjetno se vam svita, kaj sem izbrala," nam je priznala. Tekom leto so Špela in njena družina spoznali, kako čudovito izgleda življenje s konjskega hrbta. In prav to veselje, strast in ljubezen so želeli deliti tudi z obiskovalci festivala. Priznati moramo, da jim je to uspelo, saj so bili njihovi konji vedno v polnem pogonu in na polno zaposleni z otroki. Videti je bilo, da so njihove živali zares vajene ljudi, saj so kljub večjemu številu obiskovalcev ostali povsem mirni in sproščeni - kot nalašč za ježo.

ranč špela, konji, festival | Avtor: Boncelj Boncelj

Prvič so nas obiskali iz Ranča Tunink

Med novince letošnjega festivala sodi tudi ranč Tunink iz vasice Podnanos, ki po prelepi Vipavski dolini organizira terensko jahanje. Na festivalu so izvedli predstavitev konjeniške predstave klasične šole jahanja, s seboj so pripeljali svoja quarter konja Pepija in Tiryona. Simpatična ekipa se ni prestrašila, ko je v popoldanskem času začelo deževati. Njihove punce so imele kljub temu na travniku pred mestno palačo prikaz šole jahanja. Njihova točka je bila tako zanimiva, da so kljub dežju privabile kopico gledalcev. 

Zasedba ranča Tunink je bila nad številom obiskovalcev na Festivalu za ljubitelje živali prijetno presenečena. "Otroci so kar prihajali, želeli so si jahati," je povedala lastnica ranča. Opazili so, da so tudi starši večkrat nekoliko bolj boječe otroke prepričali, naj vendarle poskusijo jahati. "Obiskala nas je tudi majhna deklica, ki se je kar tresla, a ko je prišla iz jezdenja je imela nasmeh do ušes," se spominja Gabrijela. Gabrijela, lastnica ranča Tunink, je sicer specialna in rehabilitacijska pedagoginja, magistrica znanosti, ki zase pravi, da si nikdar ni predstavljala, da bo nekoč imela svoj lasten ranč. Kljub visoki izobrazbi je prijetno damo prevzela ljubezen do konj, s katerimi pravi, da se ukvarja že pet let. Pobudo za ranč pa naj bi dala njena 11-letna hči.

ranč tunink, konji, festival | Avtor: Boncelj Boncelj

Čudovit konjski šov

Na osrednjem prizorišču se je predstavilo tudi Konjeniško društvo Štjak, ki deluje pod okriljem Pavleta Šternbergerja. Konjeniško društvo Štajk je imelo pravi konjski šov, kjer smo spoznali tudi čudovito avtohtono slovensko pasmo - lipicance. Pavle je pravi strokovnjak, kar se tiče konj. Ste vedeli, da je v svoji dolgoletni karieri dosegel nekaj osupljivih nazivov in nagrad? "Z ekipo smo včasih hodili po olimpijadah, svetovnih in evropskih prvenstvih. Takrat smo veljali za ene najboljših jahačev na svetu," se spominja naš gost.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Daleč najbolj osupljiv del njegovega nastopa pa je bil del, ko se je konj postavil na dve zadnji nogi. Šternberger pravi, da so priprave na nastop odvisne od konja. "Z vsakim delam leta in leta, da lahko pokažem tak nastop kot sem ga na festivalu. Da konj hitro sodeluje sta potrebna trening in zaupanje." Več kot očitno je, da so se leta prakse izplačala, saj sta na osrednjem prizorišču gospod Pavel in njegov konj zaplesala kot bi bila eno.

Konjeniški klub Štjak, kjer se ukvarjajo z dresuro konjev, je tako prikazal tri zanimive točke. Devede je točka, ki poteka v paru. Jahača svoja konja usmerjata tako, da sta čim bolj koordinirana v vseh gibih. Dreser konjev v klubu je prikazal tudi točko, ki jo zmorejo le izbrani, ozoroma zelo nadarjeni konji. Pri tej disciplini konj težo prenese na zadnje noge, sprednje dvigne in v položaju 35 do 45 stopinj čim dlje vztraja. 
Po travniku se je nato pripeljala še kočija, za vajetmi sta bila dva voznika, kobili vožnjo trenirata in gre jima zelo dobro. To sta dokazali tudi kasneje, ko sta obiskovalce popoljali po mestu vrtnic.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Alfakan s strokovnjaki za pasje vedenje

Alfakanovci so imeli na svoji stojnici posvetovalnico za pasje mladičke in pubertetnike. Pomagali so pri dilemah, zadregah, izzivih in podobno. V pogovoru še pred festivalom, so nam med drugim svetovali, kako se najlažje izognemo napadu tujih psov, kar predvsem skrbnike majhnih pasem zelo skrbi. Njihove koristne nasvete lahko preberet v spodnjem članku. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

pes Strokovnjakinja Slovenija To so opozorilni znaki pri psu, ne spreglejte jih

Uporaba CBD kapljic za pse

Alenka Kropivšek dr. vet. med. je med drugim obiskovalcem Festivala za ljubitelje živali svetovala pri uporabi prvih CBD kapljic za pse TAMACAN, ki imajo EU odobritev za navajanje namena uporabe. Na točki Melisa veterina d.o.o. so vas čakali tudi popusti in kuponi. Njihovi prehranski dodatki za živali so veterinarsko potrjeni, med drugim ponujajo dietno hrano, dodatke proti stresu in izdelke za nego.  

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Pes moj prijatelj bo razveselil delovne pse

Pes moj prijatelj se je predstavili z degustacijo prehranskih dopolnil BLUE PET iz Irske. Gre za popolnoma naravna prehranska dopolnila, narejena iz morskih alg. Njihova posebnost je, da so prva prehranska dopolnila v obliki priboljškov in da jih psi naravnost obožujejo. Pasji prijatelji so lahko poskusili 3 vrste prehranskih dopolnil: GO SMILE - za zdrave zobe in dlesni, ter svež pasji zadah, GO ACTIVE – za zdrave sklepe in mišice in GO SHINE – za sijoč in zdrav videz dlake. Obiskovalci so lahko kupili malo ali veliko prvo pomoč posebej prilagojeno za male živali in izdelke blagovne znamke LUCKY kot so pasje posode in večnamenske flaške.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Terapevtski in policijski psi, ki so sodelovali na Festivalu za ljubitelje živali, pa bodo v naslednjih dneh od Pes moj prijatelj prejeli energijske ploščice Go Fuel z okusom borovnice in brokolija, ki pomagajo, da bo pes bolj zbran in motiviran med vadbo oziroma treningom. Zasnovane so tako, da psu zagotavljajo dodatna hranila, vitamine in minerale, ki jih morda v njegovi običajni hrani primanjkuje in s tem podpirajo gibljivost, prožnost in zdravje sklepov ter mišic. In kaj je najboljše? Psi jih obožujejo kot priboljšek.

Fizioterapija za živali s Hano Loverčič

V sklopu festivala so potekale tudi delavnice, kjer so se obiskovalci lahko udeležili raznoraznih pregledov. Med drugimi se je na festivalu predstavila tudi fizioterapevtka Hana Loverčič iz Humanimal Fizia. Fizioterapija za živali je v Sloveniji še vedno precej tuja stvar, vendar zelo dobro služi kot preventivna in tudi kurativna metoda zdravljenja po raznoraznih zlomih ali poškodbah. V sklopu svoje delavnice je na festivalu opravljala brezplačne fizioterapevtske preglede. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Alternativne metode zdravljenja živali

Ste vedeli, da lahko živali zdravimo tudi z bioresonanco in homeopatijo? Večinoma se te dve obliki uporabljata za zdravljenje alergij ali bolezni, lahko pa se uporabljata tudi za pomoč pri vedenjskih težavah. V znak alternativne metode zdravljenja zdravstvenih težav se je predstavila Andreja Rusjan, dr. vet. med. iz GEAVET, ki se specializira v bioresonanci in homeopatiji za živali. Na festivalu bo je opravila več brezplačnih pregledov. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Varna in neinvazivna masaža psov

Brezplačno delavnico masaže je na osrednjem prizorišču v senčki drevesa in na rdeči preprogi nudila Urša Petrovič iz CANINAVIVE, kjer je živalskim udeležencem priučila nekaj osnov terapije ter opravila brezplačen pregled mišic in posvet.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Miofascialna masaža je varna in neinvazivna masaža, ki je primerna za pse v vseh življenjskih obdobjih. Pri mladih psih se uporablja za preventivo in okrevanje po poškodbah, pri starejših pa za lajšanje kroničnih bolečin. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Borelioza je lahko smrtno nevarna

Kako nevarne so klopne bolezni za pse, nam je na osrednjem prizorišču nazorno povedala veterinarka s Tačka veterine & trgovine. O nevarni boreliozi so nam veliko povedali še pred festivalom, kar lahko preberete v spodnjem prispevku. 

Klop: arhiv Tačka, veterina & trgovina Slovenija Slovenija Veterinarka: "Zdravljenje je lahko dolgotrajno, naporno in drago"

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na Festivalu za ljubiteljev živali so nudili dežurno veterinarsko pomoč, brezplačne nasvete, na stojnici so delili in amplicirali optimalno zaščito proti vsem vrstam parazitov (notranjih in zunanjih - gliste, klopi, bolhe itd.). Poleg tega so ponujali odlične in zdrave priboljške za kosmatince. Njihov slogan je: Za male in velike poskrbimo do zadnje pike, poslovalnice veterine in trgovine Tačka pa najdete v Celju, Trbovljah, Podčetrtku, Rogaški, Šmarju in v Šentjurju, kjer imajo tudi sodobno bolnico za male živali. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Mr. Pet. je spet razvajal vaše pse

Razstavni prostor Mr Pet se je prelevil v pravo pasjo plažo! V dveh velikih bazenih so kužki lahko čofotali. Številni kosmatinci so bili veseli teh simpatičnih pasjih bazenčkov, zagotovo ste se mnogi ob tem odločili, da boste svoj bazenček odnesli tudi domov.  

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Naredili so pravo pravcato agillity igrišče, ki si ga z izdelki iz Mr.Pet lahko postavite tudi sami doma. Tako boste lahko s svojim psom individualno vadili in trenirali kar na svojem vrtu. V senci pod palmami pa so se lahko na hladilnih blazinah odpočili. Ker vremenoslovci znova napovedujejo "pasje" poletje, bodo te hladilne blazine letos pravi hit.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Za lačne želodčke je poskrbela pasja restavracija s pestrim izborom jedi iz dnevnega menija. Pod šotorom so si lahko vsi obiskovalci ogledali pester izbor opreme za prihajajoče poletje in našli primerno rešitev za kužka, kako jim olajšati pasje vroče dni. Delili so tudi kupone za popust!

Festival za ljubitelje živali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Znotraj avle letos tudi glodavci

Kot vedno so nas obiskali ljubitelji živali iz Zavetišče Čudežne zverinice Bled. Tokrat nam niso pokazali samo insektov, kuščarjev in plazilcev, pač pa tudi ljubke glodavce. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Mobilni paviljon Studio S23

Pasji skrbniki so se razveselili mobilnega paviljona Studio S23, ki ga je pripravil SAMSUNG. Studio S23 je ponujal številne aktivnosti - od območja za fotografiranje psov, območja za igro pa vse do območja z veliko sočnimi poslasticami in vodo.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Veseli nas, da ste obiskovalci s svojimi ljubljenčki tako pogosto izkoristili priliko in skupaj posneli toliko fotografij. Izgledali ste fenomenalno! 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na festivalu tudi obilica redkih pasem psov!

Seveda ni pravega Festivala za ljubitelje živali brez pasjih pasem, ki jih precej redko vidimo v svojem vsakdanu. Ti mogočni in lepi psi bi navdušili vsakogar, saj zaradi svoje redkosti prav zares jemljejo dih.

Glavni sponzor predstavitve, družinsko podjetje Panakea d.o.o., že več kot 18 let ponuja le najkakovostnejša  prehranska dopolnila za ljudi in živali. Z namenom, da slovenskim skrbnikom živali ponudi samo najboljše, je v Slovenijo pripeljala Antinol®.

Antinol® je vodilni prehranski dodatek za zdrave pasje in mačje sklepe, ki je v Sloveniji pomagal že več kot 15 000 ljubljenčkom in jim zopet povrnil veselje do gibanja. Njegova patentirana učinkovina PCSO-524® s pomočjo izjemne koncentracije maščobnih kislin klinično dokazano blaži vnetje in bolečine v sklepih. Je povsem naraven in brez stranskih učinkov, nad njim pa so navdušeni tudi veterinarji. Antinol® je na voljo na spletni strani www.antinol.net, v lekarnah in pri vseh veterinarjih.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Na predstavitvi pasem ste nekateri prvič v življenju uzrli najdražjo pasmo na svetu – tibetanske mastife. Tibetanski mastifi so ena največjih pasem na svetu in izvirajo iz starodavnega Tibeta. Družbo so jim delali tudi tibetanski španjeli, majhni in prikupni kužki, ki si kljub mali velikosti izborijo vodstvo v krdelu.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Druga večja pasma, ki se je predstavila na festivalu, so ameriške akite. Zanje je najbolj značilna črna obrazna maska ter glava, ki spominja na medvede. Zaradi svoje mogočnosti je popolno razumljivo, da veljajo za nacionalni simbol Japonske, od koder izvirajo.

Mogočen, ogromen in prijazen. To so besede, ki najbolje opišejo leonberžane, pasmo psov, ki je nastala med drugim z namenom, da bi bila podobna levu.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Med drugim so na festivalu predstavljeni tudi beli švicarski ovčarji. Ta pasma je izredno posebna, saj so to izjemno pametni in učljivi psi, zaradi česar jih uporabljajo tudi za terapevtske in reševalne pse.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Druga polarna pasma, ki se je predstavila, so tudi aljaški malamuti. So precej inteligentni in trmasti psi, kar pomeni, da ne bodo v nedogled lovili žogice, z veseljem pa se bodo športno udejstvovali.

Seveda festival ne bi bil enak brez obiska naše edine avtohtone pasje pasme – kraških ovčarjev. Na festivalu ste lahko videli najtrofejnejšega samčka in samički iz psarne Miliruj, ob sebi sta imela tudi prikupen pasji podmladek. V psarni se lahko pohvalijo tudi s tem, da je njihov samec Primus Miliruj uspešno pridobil naziv terapevtski pes.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Spoznali ste lahko tudi ameriške bullije in avstralske ovčarje. Lahko ste se jim boste približali, poklepetali z vzreditelji in dobro spoznali pasmo. American Bully je sodobna pasma psov, ki so jo razvili kot dobre pse spremljevalce in jo je leta 2004 standardizirala ter kot pasmo priznal Ameriški Bully Kennel Club. Gre za čudovite močne pse, ki so zelo prijazni.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Avstralski ovčarji so tipična ovčarska pasma, so izjemno pametni, hitro učljivi in potrebujejo veliko zaposlitve. Ker so agilni in energični, so zelo dobri v številnih športnih kinoloških disciplinah in vam bodo radi sledili pri športnem udejstvovanju.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Precej manjši, a nič kaj manj prikupni niso niti pomeranci, ki so se z lastnico Niko Kocjančič sprehodili po naši pasji modni pisti. Čeprav je pasma, ki je lahko v 23 različnih barvah in vzorcih, pritegnila pozornost že leta 1888 s kraljico Viktorijo, so med lastniki bolj priljubljeni šele v zadnjih letih.

Festival za ljubitelje živali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pokazati so se prišli tudi pudlji lastnice Karmen Kelher Margon, ki vodi Salon za nego in striženje psov Kelka's. Strokovnjakinja je delila koristne nasvete za pravilno nego vaših ljubljenčkov in pokazala, kako pravilno striči nohtke.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Tačke pomagačke - zlati pari

Kraški ovčar Primus Miliruj pa ni bil edini predstavnik društva Tačk Pomagačk, saj bodo dobro voljo in energijo na festival prinesli še štirje drugi terapevtski in en pripravniški par iz novogoriške podružnice Tačk pomagačk. Ti po vsej Sloveniji izvajajo terapije s pomočjo živali in dokazujejo, da je s terapevtskimi psi mogoče doseči znatno boljše rezultate pri izboljšanju počutja, zdravja ali pri rehabilitaciji pri posameznikih različnih starosti. Člani društva so obiskovalce našega festivala učili pravilnega pristopa do psov.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Najbolj nasmejani psi

Nasmeh so med obiskovalce širili tudi trije pari društva za terapijo s pomočjo živali – Ambasadorji nasmeha, ki ima skozi vsa leta obstoja enotno srčno vodilo: da starejšim, osamljenim, bolnim in osebam s posebnimi potrebami nudi popestritev pustega vsakdanjika oziroma rehabilitacije v različnih ustanovah ali doma.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

O društvu Hrtji svet in njihovih hrtih posvojenčkih smo na portalu Žurnal24.si pogosto pisali, saj nas njihove zgodbe vedno znova ganejo. Ti nežni psi se namreč v nekaterih evropskih državah še vedno uporabljajo izključno za lov ali dirke, odslužene pse pa pobijejo ali zapustijo. Posledično so tamkajšnja zavetišča polna prestrašenih in razočaranih hrtov, ki jih člani društva Hrtji svet rešijo in oddajo v posvojitev v Sloveniji. “Na dogodku smo predstavljali problematiko hrtov na Irskem in v Španiji, možnost posvojitve ter življenje s posvojenim hrtom. Na naši stojnici je bilo kar nekaj simpatičnih društvenih izdelkov in kar je še pomembneje - prisotni so bili tudi naši posvojenci, ki so jih udeleženci lahko spoznali, božali in se družili z njimi, nas pa povprašali, kar jih je glede hrtov zanimalo.” 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Uporaba eteričnih olj je zelo razširjena, vse več ljudi jih uporablja tudi v povezavi z živalmi. Vsekakor lahko, ampak pomembno je, da se dobro pozanimamo in izobrazimo, preden se česarkoli lotimo na lastno pest. Obiskali ste lahko Doterrino stojnico, ki jo je vodila aromasvetovalka Maja Čebašek, ki je izvajala tudi delavnice, kjer so otroci izdelovali repelente.

Čudovite mačke

Tudi letos na Žurnalovem festivalu niso manjkale očarljive mucke pasme MAINE COON iz mačkarne Mypaws Maine Coon. Pasma izvira iz ameriške zvezne države Maine, kjer so jih tamkajšnji kmetje imeli za lovljenje glodalcev. Danes so poznane kot idealni hišni mucki, zaradi nežnega karakterja in velikosti pa jim nekateri radi rečejo tudi nežni velikani. Obiskovalci so tako imenovane nežne velikane lahko zasledili tudi v košari na kolesih, v katerih so se mirno prevažali čez prizorišče in so s svojo simpatičnostjo marsikomu na obraz pričarali tudi nasmeh.

Festival za ljubitelje živali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na novo so nas obiskale tudi Maine Coonke iz Komna iz vzrejališča Tender'n Wild, kjer so se predstavile tri muce: Vedno resno, ampak enostavno The one and only Suprem Premior Grand Int. Champion Follow me Sky Beyrouth* CZ. Dokazali so, da jabolko ne pade daleč od drevesa, zato ji je družbo delala 6 mesecev stara vnukinja Tender'n Wild Athena, po domače Ciganka. In seveda še naša brown tabby kraljica Grand Int. Champion Esmeralda.

Mačjo družbo so jim delali mačji predstavniki edinstvene pasme bengalk iz vzrejališča Shakira Leopards. Bengalke številni poimenujejo kar hišni tigri. Kot hibridna pasma, ki je nastala s križanjem udomačene črne mačke z divjo azijsko leopardjo mačko, so pogosto večje od domačih mačk. Te atletske živali tehtajo do sedem kilogramov in so visoke tudi do 70 centimetrov.

Festival za ljubitelje živali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prav tako so se v neposredni bližini mačjega brloga z nasmeškom Mona Lise "smehljale" ruske modre mačke iz vzrejališča Blue Ballet. Pasma velja za eno najstarejših evropskih mačjih pasem. Mnogi jim rečejo kar glavne aristokratke med mačkami. Je tudi ena redkih kratkodlakih pasem. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tudi ptice niso manjkale

Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica je tudi letos predstavilo svojo številčno ptičjo kolekcijo, s katero že nekaj let zmagujejo na domačih in tujih prvenstvih, kar jih uvršča med najuspešnejša slovenska društva. Obiskovalci so si lahko pobližje ogledali njihove kanarčke, exote in papige skobčevke.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Svoje velike in barvite papige, s katerimi so se fotografirali številni otroci, nam je razkazal tudi gojitelj papig Alojz Osterman. Našli ste ga v borovem gozdičku, kjer je potekal Robin HUD festival.

Festival za ljubitelje živali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Policisti, gasilci, zveri in hoteli za žuželke

Otroke so razveselili tudi novogoriški policisti, katere so spremljali njihovi štirinožni pomočniki. Policisti so najmlajšim razkazali svoje prevozno sredstvo, katerega so otroci naravnost oboževali.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Poleg njih so z dvema voziloma člani Prostovoljnega gasilskega društva Nova Gorica, poskrbeli za vodno zabavo otrok. Z vodo so za piko na i pomagali premagovati vročino tudi živalicam.

Festival za ljubitelje živali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ste vedeli, da v Parku Škocjanske jame prebivajo tudi številne vrste žuželk?

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na Festivalu za ljubitelje živali ste lahko ob njihovi stojnici izdelovali hišice oziroma hotele za žuželke, ki ste jih zatem lahko odnesli tudi s seboj domov.

Festival za ljubitelje živali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na stojnici Humanitarnega društva KID, ki pod vodstvom Majde Smrekar že od leta 2003 zbira in podarja rabljene otroške obleke, obutev, igrače in hrano tistim, ki to najbolj potrebujejo, so otroci lahko barvali kamenčke ter izdelovali verižice.

Predstavilo se je tudi Kinološko društvo Nova Gorica, družinice ste jih z lovom na zaklad lahko spoznale tudi pobliže in pri njih opravile izziv. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Slovensko vegansko društvo je na svoji stojnici imelo na voljo izobraževalne brošure na temo etike živali, zdrave veganske prehrane in  okoljevarstva. Na stojnici so se nahajale tudi brošure z enostavnimi, okusnimi in poceni veganskimi recepti. Na voljo so bili tudi društveni artikli – zabavne aktivistične majice z živalskimi motivi in izobraževalne ter kuharske knjige.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Obiskovalci so se na njihovi stojnici lahko vpisali na brezplačni 30-dnevni Veganski izziv in če je kdo želel, je lahko z izzivom pričel že naslednji dan. Pred mnogimi leti je Veganski izziv potekal le dvakrat letno (pomladni in jesenski izziv), nedolgo po njegovem začetku pa so zaradi stalnega povpraševanja omogočili, da je na voljo kar vsak dan v letu. Kdor se prijavi na Veganski izziv, v 30 dneh preko e-maila prejme več kot 100 veganskih receptov in mnogo zanimivih člankov s področja prehrane, zdravja, etike in okoljevarstva. Na voljo je podpora skupine mentorjev in soudeležencev ter tudi strokovno nutricionistično svetovanje.

iManaLAB-ovci so bili tudi letos na Festivalu ljubiteljev živali v Novi Gorici. Pod sloganom, ki ga uporabljajo za izvajanje aktivnosti za najmlajše "Ustvarjaj z Mano" so otroke popeljali v čudovit svet fotografije. 

Dve osnovni šoli s super ponudbo

V parku pri avtobusni postaji so se predstavile tudi Osnovne šole. Na svojih stojnicah so ponujale inovativne, pa tudi slastne prigrizke. Z nakupom ste sodelujoči pomagali šolskemu skladu, ki ga šole uporabljajo za pomoč učencem iz socialnega dna. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na stojnici Osnovne šole Milojke Štrukelj so za prostovoljni prispevek ponudili zdrave prigrizke in osvežilno limondado. Imeli so tudi ustvarjalno delavnico.

Na stojnici Osnovne šole Frana Erjavca so za prostovoljne prispevke ponujali kamenčke in zapestnice prijateljstva, sponke za lase in rožice v majhnih vazah, ki so narejene iz odpadnega materiala. Izdelke so večinoma izdelali učenci do petega razreda.

Na osrednjem prizorišču ste se lahko razvajali z vrhunsko Mariposa kavo iz slovenske pražarne specialty kave.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Stojnica Pharmazine s "čudežnim" gelom

Enterozoo oziroma njegova unikatna formula je najprej obstajal v obliki, ljudem poznanega Enterosgela, že v poznih 70ih letih 20. stoletja. Razvili so ga za potrebe vojakov, ki so se spopadali s številnimi prebavnimi težavami zaradi slabe higiene. Hitro so ugotovili, da je aktivna snov v Enterosgelu res učinkovita, deluje hitro in je poleg tega enostavna za uporabo.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Leta 2003 je Enterosgel celo pomagal rešiti delfine med izbruhom enterovirusne okužbe v moskovskem delfinariju. Zakaj torej ne bi Enterosgel pomagal tudi živalim? Po raziskavah in sodelovanjih z veterinarji, tudi tukaj v Sloveniji, ter zaradi varne uporabe in učinkovitosti Enterosgela so ga nato razširili še v veterinarske namene, formulo dodelali in tako je leta 2013 prvič ugledal luč Enterozoo. 

Pasja degustacija in nasveti

Na stojnici IRIS D.O.O. so bili obiskovalci deležni pasje degustacije in nasvetov s strani specialistov za prehrano psov in mačk. Predstavili so tako hrano kot tudi priboljške. Ta del festivala je bil med živalskimi obiskovalci precej popularen, saj so se lahko brez slabe vesti tudi posladkali, njihovi lastniki pa so te priboljške lahko odnesli tudi domov. Zares pravi živalski raj je bil ta naš festival!

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Humanitarno društvo KID in napihljivi gradovi

Kot vedno, so naše najmlajše tudi tokrat razveselili ogromni napihljivi gradovi. Prispevke so zbirali pri Humanitarnem društvu KID, ves denar pa bo šel v dobrodelne namene Humanitarnega društva KID in zavetišča za živali Čudežne zverinice. Napihljivi gradovi so bili tekom festivala vedno polni, zabava pa je potekala pod nadzorom pristojnih oseb. V tem predelu festivala je bilo venomer slišati glasen in razposajen smeh otrok, starši pa so ponosno fotografirali svoje zaklade, medtem pa sklepali tudi nova prijateljstva z drugimi starši. Na tej točki so si vendarle lahko oddahnili tudi vaši kosmatinici in delo prepustili vašim otrokom. V neposredni bližini napihljivih gradov ste lahko našli tudi pasjo restavracijo, vodo za živali in pasje bazene za osvežitev.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali Saša Despot

Festival za ljubitelje živali že tretjič v Deželi prijateljev

"Naš festival poteka že desetič, že četrtič v Novi Gorici in že tretjič v Deželi prijateljev. Namen našega dogodka je vedno isti: otroke na pozitiven in kreativen način učimo odgovornega skrbništva živali. Tako bodo čez deset, petnajst let postali odgovorni skrbniki živali, če se bodo zanje odločili. Na Žurnalovem dobrodelnem in brezplačnem festivalu za ljubitelje živali nekateri prvič pobožajo kačo, jahajo konja, spoznajo alpako, letos imamo tudi bengalke, napoletanske mastife in leonberžane, ki jih mnogi poznamo le iz fotografij. Obeta se nam pravi spektakel ob glasbi s konji in prva hoopers tekma v Sloveniji," je že ob uvodu povedal glavni izvršni direktor Styria Media Si, Miro Mauhar.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Prijateljstvo nas je, v najširšem pomenu te besede, združilo tudi letos. Odziv ljudi je bil neprecenljiv, kar kaže pravi namen in pot festivala, ki smo ga kljub menjavi ure zaradi slabe vremenske napovedi, letos postavili še na višjo raven. Ko smo pred tremi leti staknili glave in snovali festival, smo izhajali iz ideje, da otroci virtalni svet zamenjajo za pravo, pristno druženje in prijateljevanje. In če nam jih uspe privabiti v mestni park vsaj za nekaj ur, je namen dosežen. In tudi zato smo veseli, ker ustvarjamo doživetja. Ta ostanejo zapisana za vedno. Ne mislim na papirju. V srcu. In prepričana sem, da smo jih tudi letos ustvarili ogromno. Hvala vsem, ki so k temu prispevali," je po dogodku povedala odgovorna urednica Radia Robin Martina Arčon

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Navdušen sem, ker smo Robinovci in Žurnalovci skupaj povezali tudi tolikšno množico družin na Goriškem. Takega prizora res ne vidiš vsak dan; razposajeni otroci s starši, starimi starši, toliko otroških vozičkov in štirinožnih prijateljev. Prava svežina in optimizem za prihodnost tega našega mladega mesta Nove Gorice," je dejal idejni vodja Robin HUD festivala Klemen Mozetič.

Dežela prijateljev | Avtor: Monica Lango Monica Lango
Kljub hitri spremembi ure, ogromno ljudi

Dogodek je spet presegel pričakovanja. Kljub hitri menjavi ure tik pred zdajci, se je na zelenicah Nove Gorice znova trlo ljudi, prišlo je več kot 25.000 obiskovalcev. Žurnalovci se zahvaljajujemo vsem društvom, ustanovam, posameznikom in strokovnjakom iz živalskega sveta, ki z nami tako velikodušno soustvarjajo Festival za ljubitelje živali, hvaležni smo za podporo Mestne občine Nova Gorica in prijateljsko sodelovanje z Radiem Robin.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Letos smo se že pred dogodkom festivala za ljubitelje živali neizmerno veselili, saj smo razširili prizorišče in mu dodali še park pri avtobusni postaji. Tu je bil "tihi in mirni del" brez hrupa in glasbe, kjer so za nekaj ur domovali številni konji, koze, alpake, maine cooni in stojnice osnovnih šol. Nov prostor je dosegel svoj namen, ogromno otrok je končno zajahalo konja, nekateri so se zapeljali s  kočijo, hranili so alpake in koze, crkljali ogromne mačke in si privoščili limonado na stojnici osnovne šole.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

K nam je prišel tudi srčni ambasador in priljubljeni igralec Primož Forte, zbrane je pozdravil župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel.

Tudi letošnji Festival za ljubitelje živali je kljub vremenskim muham presegel naša pričakovanja, hvala vsem obiskovalcem za dobro voljo in živalim, ki so znova dokazale svojo pomembno vlogo v naših življenjih.

V Deželi prijateljev je potekal Robin HUD festival, ki se je začel s petjem učencev OŠ Milojke Štrukelj iz Nove Gorice združenih v otroški pevski zbor Ledine. Predstavilo se je tudi plesno športno društvo Duo Kamikazetke.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali Saša Despot

Takoj za tem, je na odru stal Challe Salle, ki je prisotne na koncertu v Borovem gozdičku, povabil na meet&greet pred mestno palačo. Tam je v Žurnalovem šotoru zelo dolgo delil podpise in se fotografiral z oboževalci, ki so kar prihajali in prihajali. Obiskovalce so na Robin HUD festivalu navduševali tudi v indijanski deželi, pustolovski deželi gremo z MI&TE po svoje, s slikovitim ateljejem na prostem in vodno osvežitvijo. Obiskovalci so lahko spoznali velike papige pa tudi kopenske želve.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Naši ambasadorji: "Za živali, za prijateljstvo"

Ambasadorji letošnjega Festivala za ljubitelje živali so srčne znane slovenske osebnosti, ki ste jih lahko pobližje spoznali skozi intervjuje.

Primož Forte je priljubljen slovenski igralec, ki ga je širna Slovenija uspela spoznati kot Gušta iz Ene žlahte štorije. 43-letni umetnik si je kljub natrpanemu urniku vzel čas tudi za Žurnalovo ekipo, s katero je pokramljal o svoji Belli, Neri in Lupčiju. Prav zaradi Primoževe brezpogojne ljubezni do živali smo ga povabili, da nas tudi letos obišče na festivalu v Novi Gorici, zato ste ga obiskovalci lahko videli že ob 10.00 na odru Robin HUD festivala, kjer je potekala otvoritev Dežele prijateljev. Kasneje je prišel tudi k Žurnalovemu osrednjemu prozorišču in povedal, koliko mu pomenijo prijatelji, koliko živali. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali 2023 Saša Despot

Dejan Krajnc, priljubljen slovenski glasbenik, ki se je v glasbeno industrijo vtisnil s svojim šarmom in visoko pričesko, nam je predstavil svojega kodrastega bišona Henrija. "Henri je obiskal že praktično vse slovenske radie in televizije, pozna pa tudi ogromno znanih Slovencev. Tudi z Janom Plestenjakom je bil že na kavi. Zares je odličen spremljevalec."

dejan krajnc, dejan dogaja | Avtor: Rok Deželak Rok Deželak

Tudi letos nas je v svoj tržaški dom povabila priljubljena filmska zvezdnica Lara Komar, s katero smo razglabljali o prijateljstvih na odru in v zakulisju, prav tako pa smo spoznali tudi njenega ragdoll mačkona Gipa, ki je ves čas obiska zadovoljna mijavkal in predel. "Moj dedek je imel mačke zelo rad, vsakemu, ki smo ga imeli, je dal ime Gip, zato je tudi našemu mačkonu ime tako." Prav tako smo se dotaknili tudi strahov. "Bojim se vešč. Mislim, se bojim – nekaj se zgodi v meni, ko vidim veščo. Pri pajkih in kobilicah ni problemov, jih z veseljem vzamem v roke že od malega, ker me je oče naučil, da se jih ne smem bati. Ko pa zagledam veščo, se v meni prebudi strah. Nimam posebnega razloga, morda ima s tem kaj preteklo življenje."

Lara Komar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po naporni sezoni si je med oddihom za našo ekipo čas vzel tudi priljubljen smučarski skakalec Domen Prevc. Ob prijetnem kosilu smo z njim poklepetali o tem, kako ve, kdo je njegov pravi prijatelj, kako se razume s fanti iz slovenske reprezentance ter kako ohranja stike s svojimi bližnjimi, ko je službeno odsoten. "Zame je pravi prijatelj oseba, ki ji zaupaš ključe stanovanja, se nanj lahko zaneseš in ob katerem ti je vedno prijetno. Zase menim, da imam maksimalno tri prijatelje, za kar pa ne vem ali je veliko ali malo."

Domen Prevc | Avtor: Boncelj Boncelj

Izredno pestro pa je bilo pogovarjanje s Tilnom Lotričem. 24-letnega pevca smo namreč soočili z njegovim največjim strahom. Spoznali smo ga s kačo. "Malo me je strah. Čutim, da se mi je povišal srčni utrip. Malce sem poten po čelu, ampak saj verjetno to ne bo dolgo trajalo, kajne?" Čez čas sta se s kačo vendarle spoprijateljila, mladi glasbenik pa si je ob priliki ogledal in pobližje spoznal tudi nekaj drugih eksotičnih živali. 

Tilen Lotrič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vsi nastopajoči in spored Festivala za ljubitelje živali

SODELUJOČI NA FESTIVALU ZA LJUBITELJE ŽIVALI

ZNOTRAJ OBČINE

ČUDEŽNE ZVERINICE BLED    

RAZSTAVA EKSOTIČNIH ŽIVALI 

RAZSTAVA GLODAVCEV

MUCKE MAINE COON

BENGALSKE MAČKE

RUSKE MODRE MAČKE 

DRUŠTVO ZA VARSTVO IN VZGOJO PTIC NOVA GORICA

 

POD ARKADAMI MESTNE PALAČE

DOTERRA - DELAVNICA (REPELENTI)

IRIS D.O.O. 

GEAVET (Prikaz ob 11.00)

MELISA VETERINA

PHARMAZINE 

CANINAVIVA

AMBASADORJI NASMEHA 

SLOVENSKO VEGANSKO DRUŠTVO

PES MOJ PRIJATELJ

HRTJI SVET    

PARK ŠKOCJANSKE JAME - DELAVNICA (IZDELAVA HOTELA ZA ŽUŽELKE) 

 

TRAVNIK IN PARKIRIŠČE PRED MESTNO PALAČO

TAČKA, VETERINA IN TRGOVINA

SAMSUNG - FOTO STUDIO ZA PSE

MR. PET - PASJA PLAŽA IN PASJA RESTAVRACIJA

POKOVKA IN BALONI

HUMANITARNO DRUŠTVO KID

BLAZNO BLATNO ŠOLANJE IN SPREHAJANJE PSOV - HOOPERS POLIGONČEK

DOBRODELNA NAPIHLJIVA GRADOVA

TAČKE POMAGAČKE    

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO NOVA GORICA 

KINOLOŠKO DRUŠTVO NOVA GORICA   

POLICIJA

 

TRAVNIK OB KIDRIČEVI CESTI

AVSTRALSKI OVČARJI

AMERIŠKI BULLY

ANTINOL, MULTIKOMPLEKS, PROTEIN BAR

KELKAS SALON ZA NEGO IN STRIŽENJE PSOV

PUDLJI

POMERANCI

HUMANIMAL FIZIO

PIRO OSVEŽITEV

MED.OVER.NET

SPLETNI PORTAL ŽURNAL24.SI

ŽURNALOVA RDEČA PREPROGA ZA FOTOGRAFIRANJE

ALFAKAN - PASJE VEDENJE

KRAŠKI OVČAR

 

PARK IN TRAVNIK PRI AVTOBUSNI POSTAJI

MAINE COON MUCKE (Andreja Ručman)

OSNOVNA ŠOLA MILOJKE ŠTRUKELJ, NOVA GORICA

OSNOVNA ŠOLA FRANA ERJAVCA, NOVA GORICA

ALPAKA RANČ PRIMORSKA – ALPAKE 

RANČ ALADIN - KOZE IN KONJI (JAHANJE)

RANČ ŠPELA - KONJI IN DELAVNICA (JAHANJE)

RANČ TUNINK - KONJI 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.