Velika novica: znanstveniki razkrili skrivnost mamutov

Foto: Žurnal24 Mamuti niso nikoli živeli v puščavah.
Znanstvenike je begal podatek, da je kar 69 odstotkov odkritih ohranjenih ostankov mamutov moških.
Oglej si celoten članek

Ker gre za nenavadno razmerje med spoloma, so želeli razkriti skrivnost, zakaj je večina fosilnih ostankov pripadala samcem. Končno jim je uspelo, piše The Guardian.

Tako kot je to značilno za današnje slone, so tudi samci mamutov pogosto živeli sami. Zato so se pogosteje srečevali s tveganimi situacijami, pogosteje so utonili v rekah ali jezerih, padli na ledu, v brazde ali vrtače, ki so nato ohranile kosti še tisoče let.

Samice so po drugi strani pogosteje potovale v skupini, ki jo je vodila starejša samica, ki je poznala teren in usmerjala skupino po varnih poteh.

Raziskavo je vodil Love Dalen iz Švedskega muzeja za naravno zgodovino, poročilo pa so objavili v Current Buology. V raziskavi so uporabili genomske podatke 98 fosilov mamuta (Mammuthus primigenius), ki je živel v Sibiriji.

Izumrl je pred približno 4.000 leti, predvsem zaradi lova. Sodeč po spodnjem članku, pa bomo imeli morda med nami kmalu pravega živega mamuta.

Kloniranje Klonirali bi mamuta

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.