Vizita za živali > Novice
1613 ogledov

Velika novica: znanstveniki razkrili skrivnost mamutov

Mamuti niso nikoli živeli v puščavah. Žurnal24 main
Znanstvenike je begal podatek, da je kar 69 odstotkov odkritih ohranjenih ostankov mamutov moških.

Ker gre za nenavadno razmerje med spoloma, so želeli razkriti skrivnost, zakaj je večina fosilnih ostankov pripadala samcem. Končno jim je uspelo, piše The Guardian.

1/4

Tako kot je to značilno za današnje slone, so tudi samci mamutov pogosto živeli sami. Zato so se pogosteje srečevali s tveganimi situacijami, pogosteje so utonili v rekah ali jezerih, padli na ledu, v brazde ali vrtače, ki so nato ohranile kosti še tisoče let.

Samice so po drugi strani pogosteje potovale v skupini, ki jo je vodila starejša samica, ki je poznala teren in usmerjala skupino po varnih poteh.

Raziskavo je vodil Love Dalen iz Švedskega muzeja za naravno zgodovino, poročilo pa so objavili v Current Buology. V raziskavi so uporabili genomske podatke 98 fosilov mamuta (Mammuthus primigenius), ki je živel v Sibiriji.

Izumrl je pred približno 4.000 leti, predvsem zaradi lova. Sodeč po spodnjem članku, pa bomo imeli morda med nami kmalu pravega živega mamuta.

Za zdaj so uspešno klonirali le mrtve miške, a upajo, da bodo v prihodnosti lahk Kloniranje Slovenija Klonirali bi mamuta
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice