Slovenija
232 ogledov

Klonirali bi mamuta

Za zdaj so uspešno klonirali le mrtve miške, a upajo, da bodo v prihodnosti lahk Žurnal24 main
Znanstveniki so odkrili, kako uspešno klonirati mrtve in zamrznjene živali. Upajo, da bodo s tem znanjem v prihodnosti lahko klonirali tudi izumrle živali.

Japonski znanstveniki so uspešno klonirali miši, ki so bile pred tem mrtve in zamrznjene kar 16 let. Prej so lahko klonirali le, če so imeli na voljo celice iz še živih živali. Bili so namreč prepričani, da so zamrznjene celice neuporabne, saj so predvidevali, da ledeni kristali poškodujejo DNK.

A raziskava, ki so jo izvedli na Japonskem, dokazuje, da so se motili. Znanstveniki v Riken centru za genetsko biologijo, ki se nahaja v kraju Kobe na Japonskem, so namreč pri kloniranju uporabili celice miši, ki so bile pred tem 16 let zamrznjene pri –20 stopinjah Celzija. Pri tem so bili uspešni.

"Prvič je bil iz celic, ki so bile shranjene pri pogojih, ki so bili podobni pogojem v permafrostu, kloniran sesalec," je dejal vodja raziskave Teruhiko Vakajama. "To nam daje upanje, da bomo nekega dne iz zamrznjenih trupel lahko klonirali izumrle živalske vrste," je še dodal. Na seznamu tistih, ki bi jih klonirali, je na primer tudi mamut.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.