Svet
69 ogledov

Našli ostanke mamuta

Ostanki mamuta na Hrvaškem
1/9
Goran Ferbežar/PIXSELL
Med gradbenimi deli na dvorišču družinske hiše v kraju Mohovo na skrajnem vzhodu Hrvaške so našli ostanke mamuta.

„Najprej sem našel zob, nato še čeljust,“ pripoveduje 20-letni Goran Popović, ki je na kosti naletel med gradbenimi deli na dvorišču. Popović se je najprej ustrašil, da gre za ostanke ljudi. Ko pa je preveril na spletnih straneh, se je pomiril in strokovnjake obvestil, da je našel mamuta, poroča Jutarnji list.

V Mohovu bi lahko našli celo prvo celotno okostje mamuta na ozemlju Hrvaške, kar bi bilo spektakularno, je za zagrebški časnik dejal Dražen Japundžić z geološko-palenotološkega oddelka hrvaškega naravoslovnega muzeja v Zagrebu.

Kot je dodal, so na Hrvaškem že našli ostanke mamutov na več deset lokacijah, večinoma med rekami Donavo, Dravo in Savo, pred več kot pol stoletja tudi pri Iloku. Vendar pa nikoli niso našli celotnega okostja izumrle živali.

Japundžić je na podlagi fotografij ugotovil, da gre v zadnjem primeru za ostanke mladega mamuta iz obdobja pleistocena, ko so izumrli številni veliki sesalci, pojavili pa so se prvi ljudje. Kot je ocenil, bi lahko mladi mamut poginil pred 10.000 ali 15.000 leti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.