Zato ljudje nismo kosmati

Foto: Profimedia Hrvaška plaža
Naši predniki, ki so naseljevali naš planet več milijonov let nazaj, so bili na nek način podobni današnjim šimpanzom, saj so bili prav tako odlakani. Dlaka jih je ščitila pred zunanjimi vplivi, zato je morda iz vidika evolucije nesmisleno, da smo jo izgubili ...
Oglej si celoten članek

Začetnik najbolj priljubljene teorije, zakaj smo izgubili dlako je Peter Wheeler z Liverpool John Moores University, začetki pa segajo v devetdeseta leta.

Znanstvenik je naredil matematični model, po katerem je lahko pojasnil, koliko toplote so lahko naši predniki vzdrževali, da so možgani še vedno dobro delovali.

Da bi preprečili pregrevanje lobanje in s tem možganov, naj bi po tej teoriji nastali dve spremembi. Ena je ta, da je človek začel hoditi po dveh nogah, kar je pomenilo, da je neposredni sončni svetlobi izpostavljena manjša površina telesa. Druga bolj pomemebna sprememba pa je izguba dlake.

Bolj učinkoviti brez dlake

Ko so začeli naši predniki živeti v odprtem prostoru in v savanah z veliko sončne svetlobe, niso potrebovali več tolikšne zaščite pred mrazom. Človek je začel teči na dolge razdalje, moral je loviti hrano in pobegniti pred plenilci. Izguba dlake je tako spodbudila razvoj potenja, ki je najbolj učinkovita metoda toplotne disperzije. Zaradi dlake bi mu bilo prevroče, zato je bil bolj učinkovit način uravnavanja temperature s potenjem.

Gola koža in potenje sta omogočila, da je lahko lovil tudi v najbolj vročem delu dneva, kar je povzročilo večji vnos kalorij in tako tudi hitrejši razvoj možganov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 09:31 28. Julij 2018.

    Se pravi jaz sem ostal še na nivoju opice ker sem kosmat ko vrag. Je pa tudi prednost, ta ene …

  • 09:02 24. Julij 2018.

    no jaz pa čakam samo še moderen komentar, kao da nas je take bog naredil... saj piše biblija: nage, gole, …

  • 06:38 23. Julij 2018.

    Kaj je bilo prej; kokos al jajc

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.