Vizita za živali
5533 ogledov

Zato ljudje nismo kosmati

Hrvaška plaža
Naši predniki, ki so naseljevali naš planet več milijonov let nazaj, so bili na nek način podobni današnjim šimpanzom, saj so bili prav tako odlakani. Dlaka jih je ščitila pred zunanjimi vplivi, zato je morda iz vidika evolucije nesmisleno, da smo jo izgubili ...

Začetnik najbolj priljubljene teorije, zakaj smo izgubili dlako je Peter Wheeler z Liverpool John Moores University, začetki pa segajo v devetdeseta leta.

Znanstvenik je naredil matematični model, po katerem je lahko pojasnil, koliko toplote so lahko naši predniki vzdrževali, da so možgani še vedno dobro delovali.

Da bi preprečili pregrevanje lobanje in s tem možganov, naj bi po tej teoriji nastali dve spremembi. Ena je ta, da je človek začel hoditi po dveh nogah, kar je pomenilo, da je neposredni sončni svetlobi izpostavljena manjša površina telesa. Druga bolj pomemebna sprememba pa je izguba dlake.

Bolj učinkoviti brez dlake

Ko so začeli naši predniki živeti v odprtem prostoru in v savanah z veliko sončne svetlobe, niso potrebovali več tolikšne zaščite pred mrazom. Človek je začel teči na dolge razdalje, moral je loviti hrano in pobegniti pred plenilci. Izguba dlake je tako spodbudila razvoj potenja, ki je najbolj učinkovita metoda toplotne disperzije. Zaradi dlake bi mu bilo prevroče, zato je bil bolj učinkovit način uravnavanja temperature s potenjem.

Gola koža in potenje sta omogočila, da je lahko lovil tudi v najbolj vročem delu dneva, kar je povzročilo večji vnos kalorij in tako tudi hitrejši razvoj možganov.

Komentarjev 8
  • Rafaeluss 09:31 28.julij 2018.

    Se pravi jaz sem ostal še na nivoju opice ker sem kosmat ko vrag. Je pa tudi prednost, ta ene majo rade poraščene in niso vse za one z dojenčkovo kožo. Moj telefon. 0123456789, kličejo pa naj poberite, dva kosmata ...prikaži več ne greš SKUPAJ. ☺☺☺

  • satir 09:02 24.julij 2018.

    no jaz pa čakam samo še moderen komentar, kao da nas je take bog naredil... saj piše biblija: nage, gole, po svoji podobi, pa pametne itak.... kakšne opice prosim.... pa da je zemlja okrogla...

  • ludvik46 06:38 23.julij 2018.

    Kaj je bilo prej; kokos al jajc