Četrta faza? Pripravite se kar na šesto!

Foto: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Foto: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Konec oktobra bi se predvidene faze novega semaforja ukrepov odvrtele bliskovito hitro, tudi zdaj ne gre bistveno počasneje.
Oglej si celoten članek

Čeprav vlada uradno še ni sprejela novega semaforja ukrepov, je že uvedla nekatere predvidene ukrepe. Tako od ponedeljka velja, da skoraj nikamor več ne moreš brez pogoja PCT.

Sodeč po predlogu, o katerem je poročala STA, bodo faze odvisne od števila bolnikov na intenzivni negi, imeli pa bi šest oziroma sedem faz, v vsaki bi veljali drugačni ukrepi.

Je pa vprašanje, ali je smiselno imeti toliko faz, saj bi sodeč po podatkih iz lanskega oktobra in novembra v dobrem tednu iz tretje faze prišli v sedmo. Konec oktobra bi zdaj predvidena 4. faza trajala dva dneva, peta faza prav tako, šesta faza pa je trajala prve štiri dni novembra.

Trenutno kaže podobno, če ne še slabše

Zdaj imamo več kot milijon cepljenih z enim odmerkom in veliko število prebolelih, a hkrati štirikrat bolj kužno različico virusa kot novembra.

Kot kažejo trenutni podatki, je naraščanje števila hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi še hitrejše kot oktobra. Takrat bi druga faza trajala 11 dni, zdaj pa le osem, od 27. avgusta do 3. septembra. Tretja faza bi takrat trajala 11 dni, zdaj pa bo po zadnjih napovedih IJS trajala 12 dni, saj naj bi 86 bolnikov na intenzivni negi presegli 16. septembra.

Marca, ko smo imeli že kar nekaj cepljenih in prebolelih, bi četrta faza trajala šest dni (oktobra dva), peta faza pa 15 dni (oktobra dva dneva).

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj v izjavi dejal, da še ni dokončno znano, koliko faz bomo imeli. Vlada naj bi o novem semaforju ukrepov odločala ta teden, prejšnji teden so obravnavo prekinili.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 21:02 9. September 2021.

    Kim bi lahko prišel na obisk, morda bi se še česa naučil.

  • 17:10 9. September 2021.

    kako slabše? hmm...je mar cepivo v kurcu...alora je bilo lani boljše ko še ni bilo cepiva

  • 08:49 9. September 2021.

    pred par dnevi je en dohtar na rtv slo izhavil da je delta čist eliminirala beto. ok krasno virusu se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.